Попът „измамник“ от Баница: Който презира свещеника, презира и Господа!

Попът „измамник“ от Баница: Който презира свещеника, презира и Господа!
10-10-2014г.
57
Симона Милкова

Във врачанското село Баница от уста на уста се разказва историята за попа измамник, който взел парите на миряните за екскурзия до Кръстова гора, която така и не се състояла. Той събрал парите на около 20 души, но денят за заминаването към светите места така и не дошъл. Хората започнали да издирват свещеника, но следите му се губели. Вратата на храма била затворена.
Lentata.com откри отец Кирил, ето и неговата версия по случая с ужилените християни.


Отче, откраднахте ли парите на хората?
Как така да ги отрадна! Искам да дам пълна яснота по случая, имахме екскурзия, която беше проведена юли месец до Лопушанския манастир, бяхме си събрали парите от хората, направихме поклонение пред чудотворната икона в манастира и от миряните се роди идеята да направим още една екскурзия до Кръстова гора, проверихме няколко фирми, видяхме каква е сумата и хората започнаха да се записват без никой нищо да заплаща. Записаха се около 50 човека, но платиха около 20, затова не можахме да осъществим тази екскурзия, парите се забавиха, защото докато ги върнат от фирмата си отне време. Сумата беше към  450 и 460 лева, пратих капаро 200 лева, другите останаха в мен, общо трябваше да се съберат към 1200 лева, но това така и не случи и затова пътуването пропадна. Парите ги забавих около 1 месец, затова сигурно хората са мислели, че няма да им се върнат. На 10 септември аз заминах на лекции и през това време хората са пуснали жалбите и са направи куп глупости. А някои хора дори си бяха получили парите вече. В момента има 2-3 човека, които имат да вземат 20-30 лева. Но аз в момента нямам пари. Похарчих маса пари по полиция и разговори, това са си разходи.

Защо ви нападнаха така хората?
Защото са помислили, че няма да им върна парите, дори им се бях обадил да им кажа, че ще им ги върна, в последствие ги пратих на майка ми. И се оказа, че медиите в същия ден са при майка ми да ми търсят сметка.

Хората в селото ви описват като бохем, казват, че обичате чашката?
Да, сядам в местното кафе и си пия биричка,  но не се напивам, не виждам къде е проблемът. Понякога отивам да поканя хората в храма, защото не идват често. Сутрин пия кафе и вода, не пия само бира, сядам с приятели… от енорията сме сядали и сме си пийвали.

Какво ще кажете на хората, които Ви обвиниха, че сте крадец?
Искам да ги поканя да дойдат в храма, да се помолят за спасение на душите си. Аз също се моля за тях, нека и те да се молят за тяхното спасение и нека не говорят за мен, те презират свещеника, а който презира свещеника, презира и Господа. Аз не се срамувам, защото парите съм ги върнал. Аз никого не съм лъгал, правил съм им и безплатни екскурзии дори. А те искат от свещеника всичко даром, но аз не съм благотворително дружество. Дълго време нямаше свещеник там, а откакто съм аз се водят служби, започнахме да бием камбаната. Сега на изборите, при нас понеже спечели ДПС, хората ми казаха, ние ще строим джамия тук, знаете в северна България, че не са много православни, заразени от политическите идеали, а аз помагам и църквата да работи. Учудвам се, разбирането на хората е криво. Православието все пак се е запазило, макар и да сме една шепа, го има православието.

Наричат ви „попът-измамник“, как Ви кара да се чувствате това?
Нека който го говори това, да дойде и да ми го каже в очите. Но искам да ви кажа, че прощавам на всички. И пожелавам на всички православни християни – здраве, дълголетие и Бог да ги благослови, и да знаят, че са добре дошли в храма, нека всички да дойдат и да се покаят.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.