Страшилището "Ислямска държава"

Страшилището
29-08-2014г.
39
Симона Милкова


Lentata.com разговаря с д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания. От няколко години Д-р Абуаси алармира за заплахата от Ислямска държава, но нямаше кой да чуе. Сега целият свят е притихнал, защото видя нагледно как се режат глави на американски журналисти.


- Медиите ни представят Ислямска държава като най-голямата терористична заплаха за света досега?  С какво тези джихадисти са по-страшни от Ал Кайда например?


- Държа да подчертая, че медиите, особено националните телевизии у нас, не само подцениха тази заплаха, но и дори се водиха по американската свирка, че това, което се случва в Сирия е война за демокрация. 3 години отричаха и омаловажаваха ролята на терористите в тази война, и едва ли не, когато целият свят вече разбра, че войната там е война на терористи, подпомогнати от службите на САЩ, Франция, Турция, Англия, Израел и техните марионетки в Саудитска Арабия и Катар, чак тогава почнаха да пишат, че има сериозна заплаха за света от терористите в Сирия. Тези медии, особено националните телевизии продължават да се срамуват да говорят за ролята на западните служби, особено на Щатите, за създаването на тази заплаха. И сега Ислямска държава е голяма заплаха за света, голяма заплаха, както за Близкия изток, така и за Европа, но не вярвам, че американците бързат да махнат тази заплаха. 3 години режимът в Сирия и режимът в Ирак водят силна война срещу тези терористи, а Запада и медиите ни представят тези терористи като борци за свобода и демокрация. Американците гледаха как Ислямска държава окупира Мосул в Ирак, как разширява териториите си в Сирия и не си мръднаха пръста да ги спрат, но когато Ислямска държава застраши американските бази в Кюрдистан, чак тогава се намесиха. Американците и израелците не се намесиха, за да спасят християните в Сирия и Ирак, Хизбола ги защитаваше. Американците и сега говорят за дългосрочна война срещу Ислямска държава, което на езика на дипломацията означава „не бързаме да ги ликвидираме.“ Ислямска държава сега създадоха истинска държава, с голяма армия, въоръжена с мощни ракети, танкове, с бюджет над 7 милиарда долара и територия приблизително колкото тази на България. Тази държава е няколко пъти по-силна от много държави в Близкия изток. Техният лозунг е „ще оцелее и ще се разширява“. Границите на тази държава са там, докъдето могат да достигнат техните бойци, а те вече имат много бойци, в много държави извън Близкия изток, като Нигерия, Индонезия, както и силно присъствие в Европа.


- Доколко е възможна теорията радикалните ислямисти да са поддържани реално от САЩ?


- Ако говорим за Ислямска държава в Ирак и Сирия, всеки обективен наблюдател няма как да не забележи, че десетките хиляди терористи, които са влезли в Ирак и Сирия нямаше как да успеят да стигнат там през турските граници, и особено такъв брой, без знанието и съгласието не само на турските служби, но и на Натовските служби. Тези служби са приятелски на САЩ, а Саудитска Арабия и Катар са основни спонсори на войната в Сирия и това не е тайна. Не му трябва много на човек, за да разбере, че тези държави няма как да спонсорират тероризма без съгласието на ЦРУ. Хилъри Клинтън в последната си книга признава, че САЩ са помогнали за нарастването на Ислямска държава в Ирак и Сирия. Преди време Клинтън призна пред Конгреса, че Сащ са създали Ал Кайда, а организацията е излязла извън контрол, същото се случи и с Ислямска държава.


- Главен заподозрян за обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули е 23-годишният Абдел-Маджид Абдел Бари. Миналата година той напуснал луксозната си семейна къща за 1 млн. лири в Източен Лондон и вероятно заминал за Ирак…защо един британец става джихадист?


- Причините са сложни и комплексни, това, което кара тези младежи да станат джихадисти е същото, което кара някои български младежи, които са родени християни да станат мюсюлмани и дори салафити, същото това нещо кара богати френски и английски младежи да приемат Исляма, да станат членове на Ислямска държава и да се взривяват в името на Аллах.


- Майката на американския журналист Стивън Сотлоф, който също е в плен на Ислямска държава и бе показан непосредствено след обезглавяването на Фоули, призовава Абу Бакар ал Багдади (лидерът на ислямистите) да освободят сина й, каква ще е съдбата на Стивън?


- Такива призиви няма да имат никакъв ефект. Съдбата на Стивън в момента зависи единствено от Белия дом и желанието на американците да преговарят с терористите. Тези, които заколиха Фоули, са същите, които колиха и нашите сънародници в Ирак. Тогава Соломон Паси ги жертва в името на отказа да преговаря с тях. Тогава, както и сега, французите преговаряха с Ислямска държава и техните граждани бяха освободени, други държави също го направиха… Не е тайна, че Ислямска държава  искат в замяна освобождаването на затворници от американските затвори, включително една жена на име Афия Сидики, осъдена на 86 години за участие в атентати срещу американски войници в Пакистан и Афганистан. Така че само Белият дом решава дали животът на Стивън струва колкото тази жена да бъде освободена. Интересното обаче е, че тази жена е член на Ал Кайда, които имаха друг журналист отвлечен в Сирия и го освободиха преди няколко дена с посредничеството на Катар, без никакви условия за освобождаването му и без искане Сдики да бъде освободена.
 
- Колко заложници държи „Ислямска държава“?


- Освен Стивън Ислямска държава държат  хиляди иракски  и сирийски жени, деца и мъже,  но за тяхната съдба няма и дума в западните медии. Ако Фоули беше сириец или иракчанин едва ли медиите, и особено тези в България, щяха да обърнат внимание на неговата смърт. Стотици граждани на Сирия, Ирак и други държави бяха колени като Фоули, а нашите медии не им обърнаха внимание, дори напротив, тези медии косвено подкрепиха терористите като ги отразяваха като бойци за демокрация в Сирия. Ние от 3 години предупреждаваме за заплахата от тези терористи в Сирия, но за съжаление никой не обърна внимание.


- Макар, че Белият дом потвърди автентичността на видеото с обезглавяването на Фоули се появиха версии, че то е постановка?


- Това не постановка, а тези които твърдят, че е постановка са хора, които изобщо не познават обстановката там. Това е ежедневие в Ирак и Сирия.


- Имайки предвид, че наскоро в Косово бяха арестувани 40 джихадисти, завърнали се от Ирак, какво се случва у нас? Има ли радикални ислямисти в България?


- В България все още няма радикален ислям като явление, има елементи и отделни хора, които изповядват твърдото и стриктно тълкуване на исляма, но на този етап не бих ги нарекъл джихадисти. Опасността за България не идва от местни или живеещи в България хора, а от вмъкването на чужди елементи през границата ни с Турция, имайки предвид, че потокът на джихадистите от Европа минава през Турция. Турската държава толерира тези джихадисти и границите им със Сирия и Ирак са отворени за тях. Няма пречка тези джихадисти да влязат в България и да вършат атентати или просто да минат през България и да отидат да вършат тези атентати в Европейски държави. Тарифата за нелегално влизане в България е 1200 евро, в Гърция е 2000 евро, а в Италия 2000 долара. Говорим за тарифата, която се плаща от бежанците през турските граници. България засега не е цел на терористите, но ако американското посолство продължава да назначава нашите министри по външните и вътрешните работи, ако продължава да назначава цели служебни правителства, мисля, че това би било причина тези терористи да ни обърнат внимание.
 
 
 
 
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.