Искров и кадънската пръдня

Искров и кадънската пръдня
24-07-2014г.
76
Мирослав Иванов

Какво е общото между Иван Искров и кадънската пръдня, да ме прощавате за сравнението? Изхлузват се безконтролно и миризливо през задния изход. И понеже за пръднята безчет автори са се изказали, аз ще се съсредоточа върху онова нещо, наречено шеф на БНБ.

Иван Искров бил готов да подаде оставка, като управител на Българската народна банка. „Новината“ обикаля повечето сайтове и разцъфтява по първите страници на вестниците. Тя беше произведена от едно сърцераздирателно отворено писмо - тип прошение до султана (не на Оман), което Искров изпрати до председателя на Народното събрание Михаил Миков и на половин България чрез медиите. Така и не се разбра дали е писмо до НС или е прессъобщение. Не се разбра и Искров ли му е авторът или пък същият онзи творец, написал речите му в последния един месец. Някой ще каже, че няма значение. Всъщност има огромно значение.

Но да се върнем на писмото. А там пише, че „ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на 42-ото Народно събрание до неговото разпускане на 6-и август се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов управител на БНБ, съм готов да подам оставката си веднага“.

Искров бил готов. В последно време у мен се беше нагнетило усещането, че Искров е „правен“, а се оказа, че е „готов“ продукт. Това волеизлияние на Искров за оставаката му е върхът в падението на институцията БНБ и Искров е прав за едно – час по-скоро той трябва да се измете оттам. Но не и като обиденото дете, каквато роля той си избра. Искров трябва да бъде ОТСТРАНЕН от поста си с решение на Народното събрание и да бъде РАЗСЛЕДВАН за длъжностни престъпления. Защото създаването на банкова криза с вербална намеса или ненамеса, както и с действията си на регулатор, е престъпно действие.

Вместо това получаваме умопомрачителното безочие „ако много ми се помолите, ще си подам оставката“. Вместо да се прави на много обиден на политиците как са се договорили за нещо на 21 юли – КТБ и дъщерната й банка „Креди Агрикол“ да бъдат одържавени, а после политиците са се отдръпнали, Искров сега има по-важна задача. Да каже кой и как го е притискал ( политици или не само), а не да излезе на поредица пресконференции и да говори абсурдни неща, пълни небивалици, след които не само банкерите, ами и половината държава падна от смях.

Но очевидно от човека Искров няма как да се очaква достойна постъпка. Затова и този акт с уж подадената оставка не е нещо друго, а опит на г-н Гуверньора да вземе защитна траектория към някоя кандидат-депутатска листа. И ако доскоро той беше приписван към клиентелата на ГЕРБ (справка – случката с бившия шеф на НАП Краисмир Стефанов), то тотално омазаният му имидж в последните седмици го отдалечава от кресло в групата на Бойко Борисов. Така, пак поради достатъчно оплескания му с нечистотии образ, като най-подходящото място на сянка се очертава ДПС.

Иначе ситуацията засега изглежда, че ще бъде като за учебник – уин-уин.
Искров подава оставка и се намърдва като депутат, следователно получава имунитет. Бойко Борисов вече изпълни първата си точка от „плана КТБ“ – оставка на управителя на БНБ. Но Борисов вече даде знак, че това Народно събрание няма „мощта“ да избере нов гуверньор. Т.е. Борисов очаква да бъде по-мощен в следващия парламент и там с тази мощ да намери най-добрия кандидат. Тук е моментът да припомня, че с мощта си от 117 депутати или почти половин парламент Борисов веднъж вече е избирал Искров, когото сега безжалостно критикува.

Ако вземат в листата си Искров, ДПС също ще са печеливши. На партията отдавна не й пука какъв е имиджът на депутатите й. Справка - Пеевски, но не само. Освен това ДПС ще отчете още един „експерт“ в екипа си, който изтипосан до Йордан Цонев може да направи „чудеса“ от експертиза в следващия парламент.

Печели и незаобиколимият фактор в България Делян Пеевски. Пеевски, който по всичко личи ще депутатства и занапред, ще има под ръка едно оръдие с достатъчно информация за банките, което, знае ли човек, може пък и да потрябва. Както се разбра в последните седмици - детето-чудо на политиката Пеевски обича да дружи, а после да се поскарва с разни банкери. Затова и Искров чудесно може да му влезе в ролята на барометър спрямо банкерите.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.