СОФИЯ ПРАЙД 2014 (ВИДЕО И СНИМКИ)

СОФИЯ ПРАЙД 2014 (ВИДЕО И СНИМКИ)
06-07-2014г.
70
Симона Милкова

За седма поредна година гейове и лесбийки излязоха по софийските улици, за да се заявят и да поискат разбиране от околните. След като отразихме анти-гей шествието, просто се чувствахме длъжни да удостоим с вниманието си и София Прайд 2014.

Шествието тръгна  от паметника на Съветската армия, премина  по ул. Гурко, покрай Съдебната палата, Министерски съвет, Народното събрание и завърши отново на паметника.  Стотици млади и сексуално освободени хора преминаха по жълтите павета, развявайки разбиранията си за любовта и многоцветните знаменца на хомосексуалистите.

Реакциите на хората наоколо не закъсняха…
Отвратени от похотта баби гледаха с огорчение, подпийнали дядовци се радваха на младите с възклицания „весело е, весело е“, чужденците бяха извадили таблетите си и снимаха цветното шествие. Местните се бяха надвесили от терасите и гледаха с недоумение: „какви пък са тези и срещу кого протестират“. Ченгетата неотлъчно следваха и обграждаха с вниманието си ЛГБТИ–хората. Представители на американското и британското посолство също уважиха Прайда. Освен тях, още маса посланици защитиха правата на гейовете и ни призоваха да не дискриминираме хората заради сексуалността им.

Парадът имаше послание и към Светия синод, който за поредна година се обяви против шествието, а думичките на „левите”  към БПЦ бяха прости: „Не сейте омраза, раздавайте любов!"

Активистите имаха послание и към президента Плевнелиев: "В България има ЛГБТИ граждани! Не мълчете, адресирайте послания за равенство на всички българи!"

Празникът на гейовете, лесбийките, транссексуалните, бисексуалните и интерсексуалните посети и Йоло Денев, с мегафон, на който пишеше „Оставка”.  Вечният протестиращ следваше Прайда и проклинаше шестващите. Йоло крещеше по Европа, че е проститутка, че е  „гейовата Европа”, а Европа му отвръщаше с – „долу фашизма” и „долу патриотизма”.  Денев внесе свежа нотка в иначе приветливото и мило шествие на хомосексуализма. За жалост, група полицаи го прибра, за да не притеснява празнуващите.

Празникът завърши с мини концерт, малко електронни бийтове и небрежно запотени гей хора. За капак на парада и за да сме в крак с европейските разбирания, българската Кончита Вурст излезе на сцената, за да развее нарисуваната си брада. Онова, за което знаехме, но не видяхме, беше групата от няколко десетки атакисти, които искали да щурмуват събитието, но не успяха… Което трябва да ни навежда на мисълта, че или сме станали по-толерантни, или национал-патриотите - по-мързеливи.


П.П. Екипът на  Lentata.com напусна събитието и то с добри чувства, а и не смеем да кажем друго, защото Радослав Стоянов, организатор на Прайда, зорко наблюдаваше тълпата и дори засне изказванията на Йоло Денев. Йоло, готви се за жалба от БХК.  

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.