Войната за Булгартабак

Войната за Булгартабак
18-06-2014г.
54
Мирослав Иванов

Съдия от делото „Октопод“ играе за Делян Пеевски в процесуален спор в „Булгартабак“. Справка по партидата на дружеството в Търговския регистър показва, че скандалната съдийка Румяна Ченалова е приела искане от мениджмънта на цигарения холдинг да спре вписването на предложения от малките акционери в холдинга. С това тя директно играе за отбора на Делян Пеевски, който в момента води битка за контрола върху компанията с група миноритарни акционери, групирани около банкера Цветан Василев.

Жената с кошниците
В юридическите среди Ченалова е позната като „жената с кошниците“.  Известна още и като Бечева, тя се прочу като съдийката, прихваната в разговори - част от СРС, да поръчва "кошница с плодове", които трябва да й бъдат доставени. Според разследване на сайта "Съдебни репортажи" в серията записани разговори тя се оплаква, че липсва част от уговорените бройки плодове, а от отсрещната страна я уверяват, че ще има повторна доставка.

Името на Румяна Ченалова постоянно се замесва с корупционни скандали. В средата на 90-те години тя е принудена да напусне старозагорската прокуратура заради обвинения за поръчково разследване. Впоследствие, докато Ченалова е адвокат, се появява в СРС-та по разследването за корупция срещу неин колега - Стефан Петров, който е осъден за измама.

В свое разследване от преди 1 година в."Капитал" разкрива, че срещу Ченалова има разследване в Македония за източване на фирма за над 2.5 млн. долара. Като съдия тя гледа и нашумялото дело САПАРД срещу Людмил Стойков и Марио Николов. След завършването му обаче става известно, че във фазата на разследването тя е адвокат на единия от подсъдимите. Според всички норми на процесуалното право, както и по мнението на юристи, Румяна Ченалова е трябвало да си направи отвод при разглеждането на делото.

По случая Висшият съдебен съвет започва разследване, което обаче е прекратено.

Ченалова се прочу най-вече с това, че е оплетена в схема с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

В едно от просторните си интервюта пред любимата си трибуна - сайта "Пик" Пеевски заяви, че при прословутата му тройна среща с Цветан Цветанов и Сотир Цацаров, бившият вътрешен министър настоявал главния прокурор Сотир Цацаров "да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова".

По това време Румяна Ченалова е съдия по знаковото дело "Октопод", към което Цветанов има особено отношение. Но очевидно към него и към съдийката отношение е имал и Пеевски.

Сега Ченалова решава търговски спорове към Софийския градски съд. Преместена е на тази позиция от добрата приятелка на Цветан Цветанов - председателката на СГС Владимира Янева.

Надцакване в „Булгартабак банк“
Втора седмица Корпоративна търговска банка и миноритарният акционер в Булгартабак "Е. Миролио финанс" опитват да впишат през Търговския регистър точки в предстоящото общо събрание на акционерите, които да им позволят гласуване за смяната на ръководството, назначаването на контрольор и разпределянето на цялата печалба за 2013 г. и натрупаната преди това като дивидент. КТБ е обявила, че притежава 6.02%, а Миролио има 8.12% от цигарената компания. Това е доста далече от контролираща квота, която се намира в офшорна верига от фирми, зад която е публична тайна, че стои Делян Пеевски. Въпреки по-малкия си процент обаче, ако се стигне до гласуване на общото събрание, КТБ и Миролио имат шанс да прокарат исканията си.  Австрийското BT Invest, което се притежава от дружество в Лихтенщайн (Livero Establishment), а то от дружествa в Дубай (TGI Middle East и Prest Trade), има близо 80% от акциите. Но според разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа трябва да бъде лишено от правото на глас в Общото събрание. Причината е преструктурирането на собствеността на компанията през март. Тогава лихтенщайнското дружество получи контрол над „Булгартабак“, след като придоби австрийската BT Invest. Процесът премина и през пасивно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, която отказа да се произнесе дали има концентрация на собственост, тъй като според документите, с които разполага, крайният собственик е българско физическо лице без стопанска дейност. Още тогава в инвестиционните среди решението беше определено като скандално, тъй като КЗК приема, че има насреща си физическо лице без каквато и да е дейност, но със стотици милиона лева доход. Решението на КЗК беше определяно като поръчано директно от Пеевски.

Въпреки скандалното одобрение от КЗК сделката по придобиването на мажоритарния собственик в „Булгартабак“ трябваше да бъде последвана и от търгово предложение в компанията. Такова обаче така и не се появи и сега групата около Пеевски може да загуби правото си да гласува в общото събрание и групата на Василев да вземе контрол. Затова е и бясното блокиране на предложените точки, като за целта е задействана цялата машина на съдебната система.

 „Булгартабак“ е много повече от една цигарена компания. Дружеството е почти финансова институция. В нея има акумулирани големи суми под формата на неразпределен дивидент от предходни години. Именно това е искането на групата около Цветан Василев, да осребри част от парите в компанията. Капиталовите му потоци пък са в такива мащаби, че спокойно може да бъде използвано за пренасочване на пари с цел кредитиране на страничен бизнес.

Искането за изплащане на непланиран дивидент за над 80 млн. лева обаче едва ли влиза в плановете на Пеевски. Това ще удари доста силно ликвидността на табака. Още по-страшно за ДПС-депутата ще стане, ако КФН задължи лихтенщайнската офшорка да отправи търгово предложение. Това би коствало около 150-160 млн. лв., които фирмите около Пеевски очевидно нямат.

Или ако имат, то те са предвидени за съвсем други дейности. Задават се избори, а за ДПС финансовата обезпеченост преди тях е от ключово значение за успеваемостта.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.