Актуално
"Огледалният свят" на българина

Адриана Аврамова | 06/05/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Ходя по улиците и забелязвам безразличието на хората, с които се разминавам. Безизразни лица, очи, в които няма живец, няма интерес ... само празнота. Сякаш сме попаднали в една голяма бездна и не можем да се измъкнем от нея.

Ходя по улицата на големия, мръсен и прашен град и виждам всичко онова, което от дете ме плашеше и толкова много исках да променя. Просяците, осакатените кучета около кофите за боклук, бездомните деца, които се молят за някой лев, бързащите уж линейки за поредния спешен случай ... и в такива моменти се питам къде сме ние, хората – граждани, политици, в цялата тази картинка. Сякаш ни няма. Безразличието ни към проблемите, от които и ние сме част, е същото, както това, когато поредният просяк протегне ръка към нас ...

И в такива моменти си мисля, че трябва да се видим отстрани. Да имаме огледало и да можем да погледнем с безизразните си очи на самите себе си. И тогава се сетих, че няма да има смисъл, защото единственото огледало, в което бихме погледнали, е заглавие на турски сериал.

Припомних си, че преди няколко месеца Google обяви своя годишен глобален анализ, който обхващаше цялата 2013, и това от какви личности, събития и теми са се интересували хората по Света. За първи път и България фигурираше между обявените резултати. И ще ви ги припомня, защото отговорът на масовото безразличие към случващото се в държавата се състои в тези резултати.

Докато на мен ми се иска да можем да се видим отстрани, то на повечето от българите май просто им се гледа турския сериал "Огледален свят", който заема първото място в анализа. Сега разбирам защо майки и баби бързат да приберат децата си от градинките и да ги сложат да спят преждевременно. Всъщност, това е традиция, откакто от българския тв ефир започнаха да ни заливат с турски сапунки целодневно + една вечерна – да има какво да гледаме на масата. Също така предполагам, че, докато част от хората викаха "Долу турците" по протестите през изминалата годината, другите са чакали в захлас да видят приключенията на героите от сагата "Огледален свят". Впрочем, много хубаво заглавие, става и за моята статия. Вижте докъде сме се закопали, че и продължаваме да дълбаем. Турският сериал е най-търсената дума от БЪЛГАРИТЕ през последната година. Честито, честито...

На второ място за най-търсени думи от българите в търсачката, се класира починалият актьор Пол Уокър. Мир на праха му! Обаче, пак се озадачавам, че нашият велик български актьор Чочо Попйорданов, с когото се сбогувахме преди вече година, остава на 7-мо място в търсачката ... може би не трябва да ги съпоставям по такъв начин, но все си мисля, че българското и българите трябва да са на преден план за нас и да ги тачим повече от турската продукция и чуждестранните звезди.

Сред останалите най-популярни търсения са и "Как да отслабна?", "Какво е таблет?", "Почивка в Гърция", "Как да забраменея?" и всички видове реалити формати, които изместват дори теми като Избори 2013 г.

Ами ... добре дошли в "Огледалният свят", но не онзи от сериала, в който може би ви се иска да присъствате и да сте герой.

Добре дошли в собствения си огледален свят – запълнен от турски сериали, реалити формати, чуждестранни идоли и тъпи въпроси. Това е светът, в който българите живеем, това са интересите на една на пръв поглед свободна нация, но всъщност поробена – от чужди интереси, филми и герои. Това сме ние, това е цяла шепа народ, станал поклонник на телевизията, чужди сериали, реалити предавания, но не и на случващото се около него. Това е народът, който отваря очите си само, когато на екрана дават любимите му тв герои.

Защо, бе, хора? Само това ли ни вълнува? Нямаме ли очи за истинските проблеми, за онези, които подминаваме с пренебрежение, защото е по-лесно ... толкова сме се съсредоточили в 4-те стени в къщите си, телевизора и компютъра, че всичко друго отвъд тези две кутии не ни засяга. Такива са ни интересите, такива са ни ценностите. Дори няма нужда от повече думи – резултатите са крайно достатъчни, за да бъдем безмълвни не толкова за развитието ни като народ и личности, колкото за безразличието ни към всичко, което ни заобикаля и не ни засяга пряко... все още.

Изглежда, че цялата работа е, че тайно си мечтаем да бъдем на мястото на турските герои, на палатите им, на живота им, на любовните им драми, но някак си не виждаме, че взимаме участие в един много по-глобален реалити формат, на който дори турските сапунки биха завидели. Така че – не бойте се, и вие сте актьори в неизлъчения "Биг брадър по български" ... онзи формат, където са вързали очите на участниците и те наистина живеят в собствен свят.

Добре дошли в огледалния си свят.

Ако нещо не ви е ясно – потърсете го в Google за повече информация.

 Други статии от този авторКоментари