Пише те правил, но!

Пише те правил, но!
12-03-2014г.
282
Мария Маркова-Марчела

Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“
В смисъл - войната е мъж и е сам, и е още нещо, което ми убягва? Ъ?

Всеки ден ме среща с нови български думи като „айрогара“, „голями“, „простотий“, „съжелявам“, „милярд“ или  „бойдисвам“. В България само Кубрат Пулев може да БОЙдисва качествено, всички останали сме прости бояджии, но това е друга тема.

Често виждам и как хората се „реймунизират“, как имат прекрасни „идей“, как по „децки“ днес ще се забавляват, как са „заобградени“ от идиоти, как нещо „не очаквано“ им се е случило, как си правят „срещи те“ на „архелогическия“ музей, как не се страхуват да кажат „незнам“, как са били на „теятър“ и постановката много им е харесала.

Пак днес сутринта, пак във Фейсбук, пак някои бяха заети да пребоядисват българския език  в пъстрите краски на екзотична неграмотност: „Днес станах майка на седемнадесет годишната ми дъщеря.“ Долу в коментарите никой не се притесни за здравето на тази родилка, добила огромно чедо, несъмнено със секцио. На никого не му се стори ненормално това. Всички честитяха, а аз пък реших да не й развалям празника с досадни уточнения, въпроси или препоръки и се прехвърлих на други статуси, мнения по форуми, статии, емисии новини и открих още много нови думи:
„ваще“, „конплект“, „намалям“, „преценям“, „облеча“, „одяло“, „провинцялен“, „соцялен“, „матерялен“, „съблякана“, „скоци“, „свецки“, „листя“, „имам на предвид“, „имам в предвид“, „ядеме“, „правиме“, „мислиме“… Обогатих се жестоко.

Пълно е и с примери от рода на „Да го обесят не да го помилват“ в Интернет пространството, както и в живота ни мизерен, пълен с неясноти. Напоследък най-много ме вбесява онова  - „Великолепен Гришо“.  Медиите бълват денонощно тези заглавия: „Великолепен Гришо "отстреля" Раонич по пътя си към четвъртфиналите в Бризбейн“, „Великолепен Гришо на четвъртфинал“, „Великолепен Гришо стартира ударно в "Индиън Уелс". Първото име на Гришо „Великолепен“ ли е бе дееба маа му дееба?!

Още един цитат от днес: „Двама любими мой хора днес имат рожден ден“. Какво? „Балгарски“ - езикът, който само се предполага, че трябва да „знаеме“. Последен цитат за днес, защото вече не се издържа: „Престанете да се занимавате с тъпотий в тоя фейсбук, а вземете свършете нещо смислено!“

В нашия език множественото число никога не завършва на „й“. Поне това искам да изчистим днес. Сега, веднага, моля! Адски много сте всички, които се затруднявате да схванете това просто правило! Много сте и ме вбесявате! „Калорий“, „бактерий“, „класаций“… на всички, които сега ще оспорят с пример това правило, искам да кажа, че Конфуций е име, а не множествено число на прекрасната българска дума „конфуц“! 

За „хаиде“, „не падаите духом “ и „човека, които е създаден от Бог“ няма да говоря. Ще си мълча и ще ви гледам странно. Защо странно? Защото някои от вас ще кажат:
 „Странна си днес. Ние сме толкова бели и добри, а ти там човъркаш в дребните ни, незначителни дефекти!“ Аз не съм старата госпожа, която нямаше собствен живот и се беше отдала на това да следи за грешки в нета. Не съм майка ви, не съм и баба ви. Вие трябва да сте по-притеснени от мен, че сте неграмотни.

Забелязвам напоследък, че „тъп“ стана синоним на „над нещата“. Някакси вече не е пичовско да се правят забележки за правопис, за правоговор, някъв излизаш заядлив, побъркан и всички веднага започват да подозират, че си недоебан, питат те: „Какво ти става днес?“, казват: „Хайде пак изкиселя“, „имаш фиксация“ ми говорят, все едно имам хламидия. Сърдят се, обиждат се, гледат ме все едно ги занимавам с ебати глупостите! Ууу!

Хиляди въпроси никнат в главата ми като гъби след дъжд, благодарение на тази кална баня, която си спретнах днес, но ще споделя с вас само три от тях – онези, които ме „тAрмозят“ най-много:
Първо: как така „в гъза“ се пише отделно, а „вкъщи“ заедно?
Второ: кое е правилното: „лайсна“, „лайстна“ или „лайна“? 
Трето: има го в природата – демек трябва да се съобразим, трябва да дадем гражданство на новите думи и бързо да съставим нов речник на българския език или ебали сме ви майката?

Не това, че нямате пари за един хляб ви прави втора ръка хора, а незнанието ви. Това, че имате пари за Бентли също не ви прави по-адекватни. Сеш`се!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.