В страната на ограничените възможности

В страната на ограничените възможности
06-02-2014г.
68
Мария Маркова-Марчела

Фейсбук стана на десет години. Десет години малки котенца и малки бебенца ни пожелават приятен понеделник, честитят ни петък, напомнят ни, че е неделя и така! 1,13 трилиона лайка за цялото това време. И около 4,5 милиарда харесвания на ден, които се забелязват под какви ли не глупости и под какви ли не сериозни неща. Cool!

До този момент Фейсбук има 1,23 милиарда потребители, от които 757 милиона  всекидневно постват, лайкват, шерват, пишкат, акат и коментират. Сред които и близо милион българи, които вече съвсем са му отпуснали края и позират като свободни, независими хора с добри идеи, вярвания и намерения. Отявлени моралисти, закоравели интелектуалци, хора, които си го могат и които с всеки лайк се отдалечават от идеята да си имат за домашен любимец коза, овца или кокошка.

Хиляди сървъри пазят фейсбук-историята ни. Ако трябва да сме точни – до момента тя „тежи“ около 300 петабайта. Един петабайт е равен на 1 048 576 гигабайта. 314 милиарда 572 милиона и 800 хиляди доказателства, че съществуваме, се съхраняват някъде в САЩ.

От раждането на Фейсбук до днес има повече от 250 милиарда качени снимки. Може да избирате между 100 от хиляди други езици по света, измислени само и единствено, да могат едни малки групи от хора (в повечето случаи малки - на фона на цифрите, с които ви засипвам) да се разбират помежду си, докато никой страничен, който не е полиглот, бъдещ мъж, поет или моряк , не вдява нищо.

„Закусиха сивите мишки с вълшебните букви. Язък!“. Печалбата на Фейсбук е 1,10 милиарда евро за 2013 година. Състоянието на Марк Зукърбърг (пак за 2013-а) е оценено от Форбс на 19 милиарда долара. Да се разплати Марк с тоя и оня, и кво остава – ДЕВЕТНАДЕСЕТ!

Средната работна заплата в България е 799 лева. Един средностатистически българин, на една средна работна заплата, който виси по цял ден във Фейсбук, би изкарал тези едни пари, за около почти три милиона години. Една лелка в детска градина, която получава 340 лева на месец, би ги изкарала за около седем милиона години. Един обикновен педерастлив депутат, който за допълнително не се гъзи или пък е неспособен да изкара сиви или обикновени пари, който получава 2196 лева месечна заплата, ще му трябват 1 040 565,65 години, за да събере 19 милиарда долара. И това - без да се яде, без да се пие, без да се плаща за интернет, без ток, парно, вода, без да се купува бельо, тоалетна хартия или дезодорант.  Без хранителни добавки, БЕЗалкохолно, без кафе, кафе, кафе… без нищо – само да се трупа под юргана, докато какво? Докато ДЕВЕТНАДЕСЕТ! 

И сега, какво би написала Рут Колева на стената си във Фейсбук по този повод? Рут, която според агенция ПИК и агенция ДРИС наскоро„взриви“ социалната мрежа и оплетените в нея идиоти, с различни  комбинации от вълшебни букви. Та, какво би казала Рут като види сравнение между наши и чужди възможности? Най-вероятно пак ще избеснее и може би ще изкрещи това:

„Знаеш ли кой си ти, българино?! Ти, нещастен гъз, дето биеш, за да те уважават. Ти, расист смотан, ти – яж лайна, докато гугълваш Ататюрк! Ти, хомофоб вмирисан! Тиии, дето си мислиш, че „Руанда” е псевдоним на фолк певица. Ти, тъпако, дето, като видиш чужденец, и виждаш шест, без особено усилие, изкарани лева на цяло, ти, уроде с tattoo на Тато на челото, гърба и лявата буза на задника. Ти, който никога не излизаш без двадесет лева в джоба с колата си! Срам ме е от теб! Омръзнало ми е да се чувствам несигурна и тъпа - винаги, когато на някой трябва да му стане на кокалче от националността ми! Седя с пет индонезийци сега на маса, шест, от които са ограбени, изнасилени, изкормени от българи и след това зарязани на селски черен път без обяснение, без поука, без рафтове за хладилник! Писнало ми е от ТЕБ, майка ти и прасе неориентирано, зло, неадекватно, разкрачено, подло, черногледо, рошаво и некъпано! Писнало ми е, като кажа, че съм от България, хората да ме съсичат с брадва, след тва бързо да бягат, накъдето им видят очите, защото си знаят, че съм безсмъртна, че всеки един момент ще се „събера“ и ще ги ограбя и изнасиля с елементарно усилие. Елементарно – като без да му мислиш много, да си извадиш сопол от носа, да си го направиш на топче и да го хвърлиш в лицето на Бог, докато го гледаш с презрение, досада, подигравателно, с очакване, как всеки момент ще ти скочи.

Писнало ми е, но няма да се крия и няма да спра да говоря, че НИЕ не сме КАТО ТЕБ, българино. Защото в тази малка, самотна и тъжна държава има хора с качества, талант, мозък и черва, които не чакат милиони години, за да изкарат милиарди!

 Живей си ти, а ние ще бутаме. Бут, бут. Човешки бут в Била почти за без пари.“

Нещо такова би казала Рут Колева от Индонезия или откъдето я хване нуждата. Във Фейсбук, разбира се.

Така, какво е общото между Марк Зукърбърг, Рут Колева, заплатата на онзи средностатистически българин и лелката от детската градина и какво ги е събрало в този текст, дето вече ми става лошо от него? Първо – всички са македонци, второ – докато Зукърбърг прави следващите си 19 милиарда долара, ние с вас си ебаваме майката в неговия измислен виртуален свят. Всеки се занимава с всичко друго, но не и да помисли как да изкара някакви пари или пък да бъде полезен. ПОЛЕЗЕН! Трето – престанете да се занимавате с глупости! Рут Колева води война с народа си, народът води война с Рут Колева. Рут да си намери друг народ, ние да си намерим друга Рут и да ПРИКЛЮЧВАМЕ! Моля ви!

Край.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.