Тероризъм

Тероризъм
02-01-2014г.
95
Симона Милкова

В края на годината, когато класациите със световните събития на 2013 вече бяха изготвени, серия терористични актове разтърси Русия. Атаките отнеха живота на над 40 души и раниха десетки.  Жена камикадзе взриви автобус на 21 октомври,  последваха още два атентата – на жп гарата във Волгоград на 29 демекври, още на следващата сутрин, отново във Волгоград, в час пик беше взривен и тролейбус.

Lentata.com потърси директора на Центъра за близкоизточни изследвания  д-р Мохд Абуаси,  за да го пита седи зад атентатите и очакват ли се още терористични атаки. 

Мохд Абуаси е роден в Палестина. Преселва се в България през 1984 г. В края на 90-те години става български гражданин. Завършва журналистика и защитава докторат по политология. Професионалното му развитие е свързано с ислямския фундаментализъм и световните политически процеси.


Жена-камикадзе взриви пътнически автобус октомври месец, последваха два терористични атентата за денонощие отнели живота на над 30 души, какво се случва в Русия?
И трите атентата бяха извършени от жени камикадзета. Това, което се случва в Русия, е в контекста на това, което се случва в Близкия Изток и то по-скоро - в Сирия. В Сирия воюват най-малко 300 чеченски бунтовници, също така има стотици бунтовници от бившите републики на Съветския съюз, които воюват с Ал Кайда. Знаем, че Катар и Саудитска Арабия подкрепят бунтовниците  в Сирия, а Русия подкрепя сирийския режим. Катар миналата година заплаши Русия, че ако продължава да поддържа режима, страната ще бъде обект на атентати от чеченците и други такива групировки. В Катар има ръководители на Чеченската опозиция, които финансират бунтовниците и ги подкрепят по всички начини. Саудитска Арабия на свой ред се опита да промени руската позиция спрямо Сирия, на 31 юли тази година шефа на Саудитското разузнаване принц Бандар Бин Султан посети Русия и се срещна с Путин, на тази среща Бандар предложи на Русия, на базата на взаимните интереси и борбата с тероризма, че Саудитска Арабия може да влияе на исламистките бунтовници, ако Русия промени позицията си спрямо Сирия, заедно с това предложиха да купуват оръжия от Русия и да развиват икономическите си отношения. Разбира се тогава Путин категорично отказа подобни сделки и каза на Бандар, че Русия отдавна знае, че Саудитска Арабия подкрепя терористите, а и че Русия много добре знае как да се справи с подобни заплахи.  Бандар гарантира, че няма да има терористични атентати на Олимпиадата в Сочи, ако предложението му бъде прието. Още същия месец, един от шефовете на  чеченските бунтовници Доку Умаров беше пуснал видео запис, в който призовава неговите последователи да извършват атентати в Русия, за да попречат на Олимпиадата в Сочи. В този запис той нарече някои от игрите „дяволски танци“ и призова да се организират атентати, които да попречат на Олимпиадата. Срещата на Путин и принца не беше случайна, след нея всички наблюдатели очакваха да започнат атентатите. Първият атентат беше на 21 октомври, когато вдовица на двама мъже се самовзриви. В началото на декември имаше още едно официално посещение на принц Бандар и нова среща с Путин, след която пак не се постигнаха никакви споразумения, затова след нея се очакваха още нови атентати. И те не закъсняха.

Има ли връзка между атентатите и кой стои зад тях?
Това са организирани атентати от ислямистките бунтовници в Кавказ, чрез един отряд, наречен от медиите - „черните вдовици“. Този отряд беше създаден от Шамил Басаев, той включва жени, чиито мъже са убити, тези жени изпаднаха в отчаяно социално положение и затова днес ги използват като резерв от живи бомби.  През септември месец руските власти арестуваха мрежа от 29 ислямистки терористи от Москва и Санкт Петербург, които имаха за цел да организират терористични атентати в Русия, което пак ни води до мисълта, че част от тези ислямисти са били от Саудитска Арабия. Ролята на Саудитска Арабия и Катар в тези атентати е много голяма и всичко това е свързано с позицията на Русия относно размириците в Сирия.
Атентатите подхранват съмненията за развитието на тероризма на територията на Русия, за какво трябва да е подготвена страната, ще има ли още атаки?
Категорично ще има още атентати и опити за атентати, както преди Олимпиадата, така и след Олимпиадата, независимо от силните мерки за сигурност от страна на руското правителство не е изключено няколко от опитите за атентати да бъдат успешни, защото става въпрос за живи бомби, ако тези хора не са арестувани предварително, просто няма как да се справиш с тях.
САЩ предложи пълната си подкрепа на руското правителство при изготвянето на предохранителните мерки за Олимпийските игри.
Последните седмици се забелязва голяма промяна в американската позиция спрямо Сирия, след като вече стана ясно, че Ал Кайда и други подобни групировки в Сирия вече контролират положението в териториите извън правителствен контрол. Интересите на САЩ и Русия  в борбата с тероризма вече се обединяват, така че не е странна подкрепата от страна на САЩ, дори се очаква това сътрудничество да се отрази и в Сирия, американците ще започнат да помагат на Русия и на сирийския режим в борбата срещу ислямистките групировки в Сирия.
Какво може да направи Путин срещу терористичните актове?
Мерките за сигурност продължават да са изключително строги, помагачите на терористите ще бъдат преследвани, а политически, и руснаците, и американците, може би не публично, ще се опитат да натискат Катар и Саудитска Арабия да спрат финансирането на тероризма. Американското министерство на финансите обяви една катарска фондация за терористична фондацията, тя се казва „Карама“, на български „достойнство“, след като беше доказано, че тази фондация, която има много добри отношения с „Амнести интернешънъл“ изпраща пари на Ал Кайда в Ирак, Сирия , Сомалия, Либия, включително „Карама“ подпомагаше и чеченците. Замразиха авоарите и парите им и я обявиха за фондация, която подпомага на тероризма, финансирането на Фондацията идваше от държавата Катар.
Северен Кавказ се намира на 600 км. от Волгоград, руското население там се топи, а ислямското се радикализира, какво ще се случи с тази територия?
За дълго време Кавказ ще бъде напрегнат регион, когато ислямистите се намесиха там, нахлуването на терористите превърна конфликта там от конфликт за национални искания -в религиозен конфликт, също както стана в Сирия, влизането на ислямистите в Сирия също отклони конфликта от конфликт за справедливи искания - в религиозен конфликт.  По този начин се губи и симпатията, и подкрепата на целия свят към тези региони.
Има ли основателни причини българският народ да се тревожи, имайки предвид случващото се в Русия, бомбеният атентат в Сарафово през миналото лято и бежанската вълна у нас?
Засега няма голяма опасност за България, защото България не е част от тези конфликти. Смятам, че колкото по-малко се набутваме между шамарите и се бъркаме в мътните води на Близкия Изток, както правехме по времето на Младенов, толкова по-добре за България. Затова трябва външната ни политика да бъде много внимателна и да не опитваме да вземаме силни позиции по отношение на подкрепата на една или друга страна в конфликтите, трябва да спазваме еднакво разстояние от всички страни в конфликта в Близкия Изток и да гледаме нашия икономически и национален интерес.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.