Как ВИП Брадър свърши в/у лицата ни

Как ВИП Брадър свърши в/у лицата ни
18-12-2013г.
82
Мария Маркова-Марчела

Преди месец ВИП Брадър All Stars, по стар български обичай, застъпи ВИП Брадър. Сготвен по стара българска рецепта за риалитита - Шут, идиот, Златка, шут, идиот, Златка, Денди и чужденец, от него ни втрисаше до миналия понеделник.

Винаги, когато свърши едно българско риалити, някъде по света се ражда пеперуда, размахва криле и след това Ким Чен Ир екзекутира я чичо си, я леля си, я някой обикновен педераст. „Ефектът на пеперудата“ – често слушаме за него, но никой никога не разказва какво се случва преди това.

Единственото, което прави една млада майка-пеперуда, е да остави яйцата си върху листо. Ларвите, които се излюпват, известно време се хранят върху листата. По-късно си изграждат убежище, наречено „какавида”. Гъсеницата се развива в тази какавида и постепенно излиза навън като пеперуда. Пеперудата трябва сама да успее да разтвори пашкула си, за да полети . Ако чрез външна намеса се помогне на пеперудата да излезе от какавидата, за да полети, тя умира. Това е като тест - дали изобщо ставаш за този живот. Защо природата е толкова взискателна към пеперудите, които живеят по няколко дни, а нас, хората, все някой трябва да ни вади от на майка ни путката?

В понеделник станахме свидетели на поредния напън на Големия брат да роди човек. Акушери, доктори, коментатори и един вече тотално изтрещял водещ, го израждаха дълго. Буквално с писък се роди една чисто нова Златка, проплака и всички се успокоиха.

Веднага се сетих за онзи гаден виц за гея, ваната и плуващото лайно. Не знам защо такива простотии са ми винаги в главата, докато някъде по света се ражда истинска пеперуда. Ще да е нещо от географията ми. Щото биологията и физиката ми не предполагат да подпръцквам, докато режа гола и боса салата до печката.

Доколко животът на една бъдеща пеперуда се доближава до този на една бъдеща Златка? Риторичен въпрос. Колко трае животът на пеперудите и колко живот отреждат специалистите на „Златките”? На финала на Вип Брадър All Stars специалистът по „Златки“ Кристина Патрашкова обяви на всеослушание, че златните момичета на КЕШка Робева вече не са граждани на държавата на Златките. Колкото и да прилича на момченце, на г-жа Патрашкова винаги ще й липсват две малки топчици, които да клатушка свободно от трибуната на разкрачените ни медии. Да, медиите ни не са просто „отворени“ към простотията навън, те направо са разкрачени.  Междубедрието им е като Дверите на Мола. На излизане делфини благодарят за рибата само заради миризмата, а на влизане едни мармоти увиват гъсеници в пеперуди. От понеделник насам Златките не са „Златки”, а обикновени момичета, които искат стабилно семейство и обикновен живот. Финал след финал и главите ни се отвъртат от метаморфози! В началото бе словото (Нидялко), а към края останахме без думи. Златка посрещна финала с рев, неспособна да каже нищо - освен да благодари на Големия адронен колайдер, че е открил в нея онази частица, която заплашва да погълне всички ни. Тъмната материя, от която са изтъкани мечтите на подрастващите.

Животът е като да те пуснат в Grand Theft Auto и да ти кажат само: „Ако искаш, отвори ‘Плод и зеленчук’ някъде тук – дреме ни на гъза!“ - и край. Трудно е човек сам да си търси посока, смисъл и значение. Тъкмо заради това ни се вижда най-лесно да се приберем и да си пуснем телевизора.

Толкова сме свободолюбиви, че като няма кой да ни насочва, почваме шумно и отегчено да си влачим краката към онази аутфешън-жена, която се разхожда с коса в ръка. „Смени си инструмента, ма!“, ни се крещи.  Но не това са крещели майките ни на бащите ни, докато са ни правили - и оттам  идват всичките ни проблеми.

Ако и вие като мен не сте щастливи от началото, средата и финала на Вип Брадър All Stars, ако и на вас ви е писнало като се заговори за пеперуди в България в главите ни да изникват само тъпотии като:  „Аз съм волна пеперуда и летя от цвят на цвят...“ и „Пипирудо, шъ та спася!“, ако и вие се чудите как ще си платите парното, тока и новогодишния куверт, започнете да мислите не толкова за това кой ни управлява, а повече за това кой ги избира. България All Stars ни зове!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.