Бог е глупост!

Бог е глупост!
13-12-2013г.
120
Албена Вулева

Не знам защо, но тия дни от всякакви масмедии ми се натрапват лицата и проблемите на българското духовенство, като че ли тая прослойка трябва да бъде окичена с някакво по-особено отношение, отколкото, която и да е друга прослойка на българското общество. Просто едно такова твърде духовно някак ми стана, чак ми задуха... А, то май именно от духането тръгнал проблемът. Но, когато задуха, неизменно навява. Та и мен ме навя на мисли относно българската църква и нейната роля в съвременния свят.

Религията, каквато ще и да е тя, но аз ще се концентрирам върху официалното за България източно православие, в древността е служела за нормотворчество - чрез религията са се насаждали правилата за поведение и санкциите за тяхното неспазване. Чрез религията са били ръководени масите в желаната от управляващите посока, утвърждавал се е правилният модел на поведение на обществото, поддържан е бил здравословен или нездравословен страх от наказание при неподчинение и неправомерно поведение. На по-късен етап религията е играела роля на обединител на българската нация, специално в тежките времена на Османско робство и насилствено помохамеданчване, религията е била своеобразно средство за отпор, протест, противопоставяне на чуждоземците и чуждоверците, завзели българските земи. Имало е моменти и времена, както по света, така и у нас, когато църквата е давала подслон, убежище, храна, закрила, утеха... Но днес!

Каква роля, питам аз, има за България църквата?!? Освен, разбира се, чисто развлекателния елемент от типа на guilty pleasure по повод гей извратенящините на монасите и другите църковни деятели, които на равни етапи от време лъсват и се развяват като непрани гащи из медиите. Но моралът и сексуалните извращения на духовенството не са от такова глобално значение, колкото въпросът - защо в 21 век на Църквата, най-общо казано, като форма на организирана дейност, й се придава такова  голямо значение. Защо тя се окичва с някакви очаквания, а още по-лошо - с някакви компетенции и отговорности, когато е повече от ясно, че на този етап от съвремието, в който човечеството се намира, да се гледа със сериозно око на такова образувание, е повече от нелепо. Разбира се, като чисто материално наследство, от културен и исторически характер, църквата следва да се запази в едно с ритуалите си, по същия принцип, по който съществуват и театърът, и циркът, въпреки че са изместени от по-съвременни форми на изразяване. Но, да кажем най-официално и да твърдим в наши дни, че ако постоиш със свещ в ръка в определена сграда, пред определено изображение с различна степен на художествена стойност - мечтите ти ще се сбъднат, е една вредна заблуда, от която обществото трябва да бъде отрезвено. Не е редно, даже е укоримо, да се насажда и то на ниво Държава, че църквата като еквивалент на вярата, може или трябва да се възприема, като нещо отвъд чисто бутафорни, бляскави или не дотам, представления, подчертавам - с чисто развлекателен и опознавателен за миналото характер.

Съществуването на такова нещо, като Дирекция „Вероизповедания”, при това към Министерски съвет, съществуването на нарочен акт - Закон за вероизповеданията, поставят в сферата на реалното - съществуването на легенди и митове, силно конкуриращи се с тези за Дядо Мраз и Триглавата ламя... Някак, не е сериозно при това развитие на технологиите, науката и общочовешките достижения на познанието, да се вкарват в обращение и поддържат подобни мистификации и окултизми. Първо, защото е смешно и нелепо и второ, което е много по-важно - това е опасно! Опасно е да поддържаш най-съзнателно заблудата, че има вероятност над облаците да седи беловлас старец, ведно с многострадалния си син и светия дух под формата на бял гълъб, които, ако мноооого им се помолиш, ще ти изпълнят три желания или ще накажат всички лоши хора по света, защото те бдят и са ужасно справедливи, и никога не допускат злини да се случват.... Е, как да разбираме това??? Злини, естествено се случват постоянно, ако чакаме Бог да накаже някого, то дайте да отменим земните санкции по закон и да се надяваме лошите да врят и кипят в ада. Да оставим страдащите да си страдат, колкото могат да издържат, за да не ги лишим от благото на Рая! Така ли трябва да направим, ако в тая държава религията е поставена на пиедестал, който й придава определена значимост, и поради който се създават условия да й се гласува доверие, че тя - църквата, ведно с вярата, могат да свършат нещо полезно?! А те не могат!

Колкото свещи и да запалите, увити в забрадка, колкото и дарения да направите, под каквито и чудотворни, ревящи икони да пропълзите, няма да се излекувате, няма да забременеете, няма да забогатеете... Всичко това се постига по съвсем други, напълно материални и реални пътища. И е крайно време църквата да си стои на нейното адекватно място - като един исторически, културен и архитектурен паметник на миналото. Няма нищо лошо тя да продължи да си изпълнява ритуалите, но нека е ясно, че това е вид представление с цел естетически и исторически-културно да си обогатим познанията и общата култура. Но, нищо повече! В наши дни Църквата, ведно с още по-вредното свое ръководно звено - Светия синод - е достатъчно безполезно формирование, което на всичкото отгоре създава условия не само за разврат, но и се оказва огнище на превъртане и препиране на нечисти финансови постъпления. Защо е допуснато под шапката и закрилата на Държавата не малка група хора, прикрити зад черни раса, да въртят чиста монета незаконосъобразни, да не говорим за богоугодни, дела! Никога не е било тайна, че лица с интерес към криминалните прояви се навъртат като хиени около светите обители - очевидно не, за да си замолват греховете. Из България може да се натъкнете на манастири, чийто скромен и постен бит, пригоден за нуждите единствено на службата на Бог, могат да ударят в земята всеки 5-звезден хотел. Угоени, червендалести и неизвестно защо чувстващи се длъжни да са винаги пияни наместници на Господа изкупиха възможно най-скъпите автомобили и часовници. Та, нали ако имаше Бог, на първо място тях щеше да ликвидира с напалм! А на фона на това - по де що има телевизия се излъчват пряко изборите за Патриарх! Пряко! Чак с трепет следим кой ли ще ни прокара думата Господна на нас - малките, смирени човечета.... Това сериозно ли е, кажете ми?? Ами, дайте да проследим и избора за глава на мафията, ако искате и него да излъчим пряко??? Що за подигравка??

Разбира се, всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Може в Господ, може в Дядо Мраз, Малката Русалка или извънземни. Вярвайте! Свободни сте, както сте свободни да слушате, каквато си искате музика, да гледате, каквито си искате филми- дори и порно, и да се подчинявате, на което и да е модно течение в облеклото и прическите. Само не знам, защо няма нарочен нормативен акт, който да ни регламентира тия свободи, пък за религията се погрижили. Какво реално, искам да зная аз, може да допринесе религията, църквата, Светият синод на Държавата и Хората в нея, та се занимаваме така внимателно с нея! Защо се отделят някакви субсидии, а президенти и министър-председатели висят по Великден и Коледа на водевилните изпълнения - наречени „църковни ритуали”? Ами, като висят там нека ходят по всички театрални премиери: на операта, балета, по стадионите и всички други културно-масови прояви! Какво прави църквата питам? С какво е полезна? Какво върши? Какво благо произтича от нея? Нахрани ли някого, подслони ли някого, спаси ли някого, излекува ли някого? Освен хрантутенето, че даже угояването, на група старчета и осигуряването на терен за извратени сношения на хомосексуалисти, каква реална полза има от поддържането на измислен, некореспондиращ с научните факти от съвременния свят и здравия разум, илюзорен и вреден фарс? С каква цел трябва да се поддържа, все още и в наши дни, така натрапчиво, у народа схващането, че с пост и молитва животът ще стане по-хубав? Тая лъжа защо я лансираме и пробутваме на наивниците? За да не си потърси народът щастието по друг, по-ефективен начин ли? Пак хитрини!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.