Жената до митрополит Кирил: Беше убит!

Жената до митрополит Кирил: Беше убит!
04-12-2013г.
220
Симона Милкова

На 9-ти юли 2013 година тялото на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил беше намерено  в местността Траката във Варна, от тогава досега, версиите за смъртта му не спират. Кой уби митрополита и защо, питаме жената, която жълтите вестници определиха като майката на неговите деца. Ето какво каза Грета Христова пред www.lentata.com.

-       Представят Ви за тайната жена на митрополит Кирил, майката на синовете му, жената, която години наред е била до него, жената, на която той е споделял тайните си, кажете ни какви бяха отношенията Ви с митрополита, кои от тези твърдения са верни и кои не?

-       Митрополит Кирил беше близък на семейството ми и на моите родители. Когато времето и работата му съвпадаха с това да бъде в София, ни посещаваше, а по повод на някой празник е идвал, за да благослови дома ни. Разбира се, едно толкова дългогодишно познанство, позволява той да споделя с нас някои неща, но държа да кажа, че - митрополитът беше чест гост не на мен, а на цялото ни семейство. Бях шокирана, когато прочетох в един долнопробен вестник глупостите, съчинени от някой, който най-малкото бих нарекла - човек с диагноза или хора с диагноза, ако са участвали повече "информатори". Имам двама сина, но те са деца от щастливия ми брак в един момент от живота ми, и всичко написано или по-точно излято върху страниците на това издание е абсолютна лъжа, целяща да отклони общественото внимание от един много сериозен въпрос - убийството на митрополит Кирил. Може би нивото на читателите на тази преса е толкова ниско, че това им е необходимо и затова тези хора това им поднасят. И в двата случая за мен това е престъпление, защото при тази опростачена нация, това само влошава състоянието й. Не, нямам деца от митрополит Кирил и не съм била "негова жена".

-       В медиите се наслушахме на какви ли не теории на конспирацията относно кончината на митрополит Кирил. Имаше ли причина и кой би имал интерес да ликвидира Варненския митрополит?

-       Аз имам своите подозрения, но те си остават "моите подозрения", не мога да докажа нищо, ако можех, ние с Вас сега нямаше да водим този разговор и нещата щяха да се развият по друг начин. За съжаление - каквото и да се е случило на 9 юли 2013 година, ще си остане там, в морето. Не вярвам, че институциите ще направят нещо повече, от стореното досега. Изобщо не вярвам в институциите в България.

-       Говори се, че се е чул именно с Вас вечерта преди да бъде убит, какво си казахте?

-       Да, чухме се, но той разказваше за притесненията си, че е разкрил схема за източване на средства от катедралата във Варна, в която схема по неговите думи, участвали семейство, работещо в катедралата, свещеник и служителка в митрополията. Не ги назова по име, а и аз не познавам служителите му. Беше притеснен, да - той преживяваше много лично всяка неправда, извършена в църквата или срещу нея.

-       Допускате ли, че пловдивският владика Николай е замесен в убийстовто на митрополит Кирил?  В какви отношения бяха двамата, имаха ли конфликти, за които Вие знаехте, нещо, което митрополит Кирил Ви е споделял?

-       Митрополит Николай имаше конфликт с митрополит Кирил, това е обществена тайна, но аз как бих могла да зная и да твърдя, че митрополит Николай има отношение към това убийство - това могат да го кажат следствените органи или хората, които работят по този случай.

-       В последното ни предване епископ Игнатий, викарият на сливенския владика, хвърли подозренията си и върху отец Лонгин, тази версия звучи ли Ви правдоподобно?

-       Не познавам Лонгин лично, това което зная от митрополит Кирил е, че е освободил Лонгин заради злоупотреби с църковни пари и стоки. Не вярвам този човек да е замесен в убийството, той е твърде незначителен за подобно деяние. Хората, които стоят зад това нещо, (които и да са те) са твърде силни. Лонгин е просто едно недоразумение.

-       Повечето от хората познават митрополит Кирил от медийния му образ, който беше създаден през годините и като митрополита с Линкълна, но кажете ни - какъв човек беше Кирил, вие сте го познавала освен като Кирил и като Богомил (светското му име)?

-       Медийният образ на митрополит Кирил е съвсем различен от реалния. Той беше скромен човек със съвсем скромни желания. Мисля, че голямата му любов към църквата го погуби. Той се е противопоставял за много неща, които са били във вреда на църквата, затова е бил и отчасти конфликтът му с митрополит Николай и точно, защитавайки всичко, което принадлежи на църквата си е спечелил много врагове, не само от неговите събратя в синода, но и от други хора. Не ми е споменавал имена или длъжности, но все пак ... всеки може да се досети, че това не са обикновени хора като мен, например.

-       Вярвате ли, че някога мистерията около смъртта на митрополит Кирил ще бъде разбулена?

-       Не, няма да се разбули мистерията около тази смърт. Вие видяхте колко набързо беше погребан, как никъде и до днес не е представена нито точната причина за смъртта, нито часът, в който е настъпила. Поне, с това "прекрасно" правителство, което имаме днес - няма да се направи нищо за разкриването на това престъпление. Всичко е изчислено перфектно, извършено е както трябва, когато трябва и, от когото трябва. И съм сигурна, че е обмислено както трябва, за да си остане завинаги неразкрито. Вие виждате, че когато аз проговорих от импулс към тази несправедливост - веднага ме заляха с помия, за да отклонят вниманието на хората от съществения проблем.

-       Имате предвид това, че ви представят за майка на децата му ли?

-       Да. С това "разхождат" и без това опростачения ни народ. Идеята е, да се отклони общественото внимание, и да се акцентира върху простотиите, които пишат.

-       Да разбирам ли от думите Ви, че казвате, че новоназначеното правителство има пръст в смъртта на митрополита?

-       Не мога да го кажа, но е факт, че по време на това правителство се погреба един архиерей за 2 дни, че по време на това правителство нищо не се прави и няма да се направи... никой не потърси отговорност за това светкавично погребение - просто нещата потънаха в забрава.

-       Колко важен беше постът му и кому е пречил до толкова, че да бъде ликвидиран?

-       Постът на всеки митрополит е важен, един митрополитски глас е решаващ понякога - 50% плюс 1 глас и това е решаващо.

-       Обичахте ли митрополит Кирил?

-       Всички го обичаха, доказателство за това беше целият град Варна, стекъл се на погребението му.

-       Искате ли да кажете нещо на хората, които убиха митрополита?

-       Бог ще ги съди. От българското правосъдие ще се измъкнат, но от Божието - нямат шанс.

-       Сънувала ли сте митрополита след кончината му?

-       Не. За разлика от много други негови "приятели" дори последната му воля не зная...той нямаше приятели, имаше ласкатели.

-       Нека кажем нещо за финал.

-       След смъртта на митрополит Кирил, се разчу и лично митрополит Амвросий в едно интервю даде светлина по въпроса с липсите от ревизията във Варненската митрополия - бих искала да напомня на клира, че такова нещо не може просто така да се "потули". Стига вече в тази България сме потулвали кражбите, измамите и злоупотребите, особено, когато са в църквата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.