Яйца от свободни кокошки

Яйца от свободни кокошки
25-11-2013г.
26
Венци Мицов

Значи...
В Козлодуй ще се строи седми блок!
Да си знаете. Седми блок, четвърти вход, втори етаж. Влизаш, пускаш съдомиалнята, пералнята и после има едно червено копче, на което пише „ядрен синтез“.
Без накисване, без предпране. Атомът за мирни цели.
Това се случва в Козлодуй, обаче в Русе...

Ооо, в Русе имали друг проблем.
В Русе, скъпи мои ядрени приятели, общината погнала клошарите.
Погнала ги, щото клошарите били заподозряни в нов тип бизнес – „контейнерен бизнес“. Значи ровиш си в кофите за смет и хоп – намираш няколко твърдосварени яйца.
На яйцата се вижда и печат – „Яйца от свободни кокошки“.
И ти вземаш яйцата. Едно изяждаш веднага. Другото запазваш за Великден. А третото – продаваш го, но печалбата не се облага с данъци, от което губи община Русе, държавата и разбира се, ядрената енергетика у нас.

Мисля си следното... Прави са общинарите в Русе.
Да си клошар вече е една от малкото доходоносни професии. Тук печалбата се реализира веднага. А и хората имат навика да изхвърлят огромни количества храна и ненужни предмети в боклука.
Ако си клошар, няма да чакаш работодателя ти да си изплати Ес класата, преди да ти даде заплата. Нещо, което често се случва в отношенията работодател – работник.
Ако си клошар, ти е все тая дали в Козлодуй ще се строи нов енергоблок, щото под моста, където спиш нощем няма никаква нужда от ток и студен ядрен синтез.
Единственото, което те интересува, ако си клошар е дали яйцата от свободни кокошки, които си намерил в боклука пред 42 блок на улица „Траен мир“ са достатъчно добре сварени, за да можеш без страх да си направиш нещо като виенска закуска с варено яйце и кафенце в пластмасова чашка от ракия.

А сега да се върнем на ядрената енергетика.
И на мирния атом.
Нали разбрахте, че съвсем скоро ядрената енергетика ще преживее нов подем.
„Уестингхаус“ получават правото да строят нов енергоблок в Козлодуй.
Така новият ток у нас ще бъде руско-американски, на него ще можем да готвим както борш и пелмени, така и бъргъри и стекове.
Дай боже всекиму.
След някоя и друга година, в контейнерите пред блока бездомните клошари ще имат далеч по-голям избор на храна, отколкото сега.
Тогава и така нареченият „контейнерен бизнес“ ще секне.
И гладните ще се нахранят.
И жадните за ядрена енергия ще пият от извора.
Само не знам какво ще се случи със свободните кокошки у нас. Дали ще ги сготвим на борш с енергия, пристигнала по тръбите на „Южен поток“.
Или ще ги превърнем в пържени пилета по пикантна рецепта от Кентъки, ползвайки ток от новите енергийни мощности на „Уестингхаус“.
Или пък ще ги изпратим кротичко да си кълват в Козлодуй, докато остатъчният продукт след ядрения синтез свърши своето и кокошките станат „свободни кокошки с по 8 бутчета“.
А тогава ще настане такъв живот...
Ехх!!!
Тогава няма да има нито гладни клошари. Нито нуждаещи се от ток.
А и контейнерите ще бъдат пълни с ядрени отпадъци, с които нуждаещите се бездомни и изпаднали в беда хора ще могат да си светят нощем или пък да си правят малки атомни бомбички, с които да се забавляват в студените зимни нощи.
Впрочем, стига съм ви занимавал с ядрена енергетика, с тръбопроводи и прочее неща, които както винаги ще ни покажат, че в България има два типа политици – произточни и прозападни.
Винаги има фенове на Уестингхаус и Ийстингхаус.
В цялата история ми липсва българския Енгелберт Хъмпърдинг, който да изпее „Грийн, грийн грас ъф хоум“ на фона на тръбите на „Южен поток“ и усмихнати американски енергетици, изграждащи седми енергоблок в Козлодуй.
А около всичко това весело да припкат свободни кокошки, които да снасят яйчица за нуждите на клошарите от Русе.
Смятате, че яйцата са нещо безобидно?
Явно имате къса памет, защото само допреди няколко години по пътищата висяха табели с надпис – „Всяко яйце – бомба, всяка кокошка – летяща крепост срещу империализма“.


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.