Актуално
"Хрантутници" ли са бежанците?

Симона Милкова | 07/11/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В началото на октомври 2013 г. Албена Вулева се завърна с трясък в телевизионния ефир с ново авторско предаване, носещо звучното наименование "Психодиспансер" .  В пилотния брой скандалната водеща скочи на бежанците като ги нарече „хрантутници“. Потърсихме я, за да я попитаме що да ги правим бежанците и какъв е изходът от създалата се проблемна ситуация, вървим ли по пътя на ислямизацията и нямаме ли поне малко съчувствие към мизерното битие на емигрантите.

За старта на новото си предаване като първа тема избрахте темата с бежанците, наричате ги „хрантутници“, какво е най-голямото ви опасение свързано с „новите българи“?
Не дай си Боже, наистина това да станат "новите българи". Опасенията ми са много, и те почват, за огромно мое съжаление, да се сбъдват. Първо, както и в предаването отбелязах, това са хора с подчертана криминогенност. Това още повече се провокира и засилва от положението, в което те тук се намират -  недостатъчни финансови средства, липса на собствени доходи, концентрация на много хора от "този тип" на едно място - за обмяна на опит, сговор и други подпомагащи престъпната мисъл и дейност фактори. Чести са случаите, в които и съд, и полиция се занимава с извършени кражби, грабежи и други престъпления от тези бежанци. А, тия дни се сбъдна и най-големият ми страх, че този нисък праг на агресиране, който притежават лицата от държави, намиращи се постоянно в състояние на размирици ще даде знак за себе си. Достатъчно печална популярност има случаят с пострадалата българка Вики- наръгана с нож при опит да бъде ограбен магазина, в който работи, именно от един такъв бежанец... Това са хора, които не възприемат кървавата атака или посягането на човешки живот със същото страхопочитание като нас. Такива инцидентни, нормално ще предизвикат и ответната реакция на българина. Това е толкова естествено и очаквано! Населението се поставя в ситуация на изначално прогнозируемо и предполагаемо състояние на етнически конфликт... И той вече лека-полека започва. Имаме и ответните атаки срещу представители на бежанците....

Орешарски зове да се въздържаме от ксенофобия, какво ще му отговорите? Орешарски, нека не зове, а се заеме със защитата на мира и спокойствието в родината му, да осигури комфорта и спокойствието на българското население и тогава от такива призиви няма да има нужда. Не може страната да стои, като разграден двор! В това положение всеки редови българин е принуден да се грижи сам за своята безопасност и изпада в положение на самоотбрана. И нека не ползваме болни теми като ксенофобия, расизъм и дискриминация, като разменна монета с цел да си измием ръцете за бездействието си по отношение защитата на собствения си народ. В обект на ксенофобия лесно могат да се превърнат и май натам вървим  - и сънародниците на Орешарски, при това в собствената си Родина. Мисля, че е негово задължение и компетентност това да не се случва. Това е неговата работа, а не да отправя призиви- има далеч по-силни средства, да предотврати проявите на ксенофобия и в двете посоки. Нека се заеме с това!

За какво алармирате и какво е предупреждението Ви към хората?
О, много са нещата, за които следва да се алармира. Това, което до момента съм имала възможност да претворя в тема за предаване съм го направила. Това са огромните маси хора от друг етнос и с мохамеданско вероизповедание, което само по себе си е с особено значение, предвид историята на България, това е невъзможното за оцеляване положение, в което е поставен българският гражданин, поради редица действащи практики и норми у нас...И, това е само една малка част от общия фон на тотална неуредица в Държавата!

Бежанската вълна към страната това още една крачка към ислямизирането на България ли е?
Имайки предвид, че бежанците са предимно изповядващи исляма... Няма как да остане без внимание и концентрацията на поклонници покрай джамията Баня Баши в София. На фона на някои меко казано некоректни изказвания на лидера на ДПС Ахмед Доган, даващи надежди за някакво етническо размиване на граници... Не зная доколко една българска политическа сила, регистрирана по българския закон, представена в българския парламент би следвало да прави подобни изявления, при това публично, колкото тази политическа сила и да обслужва интересите на етнически определен кръг граждани... Да не говорим за обсъжданите промени в закона за вероизповеданията, в които се говори за връщане на джамии на на Главното мюфтийство дори когато са паметници на културата… Просто всичко това е не само опасно, но и обидно за България, която е била жертва на насилствено ислямизиране в миналото, запазила е християнското вероизповедание с много големи жертви... Сега, да се поставя под заплаха извоюваното с кръв и с цената на човешки животи е най-малкото неуважително и към историческите герои на страната от съответния период, и към съвременните българи.

Наскоро сте била около джамията „Баня Баши“ в центъра на София, как Ви се видя картината наоколо, как се почувствахте, мюезинът пее, белите хора са малцинство…
Аз всеки ден минавам от там и чувам мюезина как пее... А, отскоро съм заобиколена от чернокожи навсякъде. Намирам го за твърде неуместно за София. Ако бях чужестранен турист надали щях да остана с правилните впечатления относно нравите и културата в нашата страна...

Как си представяте България след 50 години, имайки предвид и свръхрепродуктивността на ромите у нас, и бежанската вълна?
Знаете ли, ако не бъдат взети някакви възпиращи мерки по отношение размножителните навици на ромите и пропусквателния режим по границите, съмнявам се, че след 50 години ще има държава България. Или най-малкото тя ще е запазила само името си, съдържанието ще бъде сменено.

Опасенията Ви относно бежанците са оправдани, но не буди ли съчувствие у вас скандално мизерната обстановка, в която те се налага да живеят у нас?
Не, не буди. Те са бежанци. Този статут не предполага условия 5 звезди. Самият факт, че животът и здравето им е в безопасност, мисля е достатъчен повод за радост. Но за сметка на това ужас и възмущение у мен буди мизерният живот, който водят българските граждани- работещи, учещи, пенсионери, инвалиди, безработни... Ето, това вече е скандално! А, това ,че някой си е спасил кожата, образно казано, от военни размирици и се е наложило за това да претърпи известни битови неудобства, мисля е повече от нормално. Неблагодарни са бежанците! Това, също е скандално!

Според Вас най-големият проблем на България какъв е в момента?
Най-големият проблем е,че няма политическа алтернатива. А, не виждам изгледи и да се зароди в близко, обозримо бъдеще.

А за протестите какво мислите, вие самата имате ли си личен протест и срещу какво е той?
Протестите са безрезултатни. Това е ужасно. Дълги, скучни и безполезни... Явно, моделът на протестиране е погрешно избран.  Личният ми протест е срещу примирението, срещу страха, срещу подаването и на другата буза, срещу липсата на идеали, срещу продажността - това бих искала да го няма в българското общество, в българското ежедневие. Но, го има, и то в големи дози.

В момента на територията на България има ли терористи според вас?
Мисля, че едва ли някой знае със сигурност. Но, не виждам какво би им попречило да бъдат тук. Пропусквателният режим, очевидно е повече от либерален, контрол, както е видно отсъства...през границата преминават лица с всякакви намерения и цели...

 Как да се справим с бежанската вълна? Рецепта?
На първо място няма нужда да ги пускаме. Интересно как и защо се е стигнало до този забележителен брой нелегални пришълци у нас?!? Не зная какво се случва по нашите граници, но щом хора така лесно преминават, изобщо не ми се мисли за разни забранени за внос-износ продукти, колко лесно би било да прекосят граничната линия...Иначе, сигурно е против всички възможни европейски спогодби и норми на международно сътрудничество, но защо просто не ги оставим да си преминат през България и да се отправят за там, за където реално са тръгнали- към Европа! Нека заливат другите държави, защо ги държим тук, при това пряко волята им в 99 % от случаите. България е най-бедна в ЕС и няма нужда да се поставя в жертва, заради къде- къде по- благоустроени страни-да ги приемат те и да демонстрират хуманизъм, толерантност, да предоставят храна, подслон и условия за интеграция. България разполага с предостатъчно местно население имащо нужда от същото, няма нужда да се дава предимство на чужденците. А, и групи от населението с нужда от интегриране си произвеждаме предостатъчно на местно ниво...

 Други статии от този авторКоментари