Денят на дигиталността

Денят на дигиталността
30-09-2013г.
25
Венци Мицов

 Скъпи приятели, добър понеделник и честито!
От няколко часа вече сте цифровизирани.
Това означава, че когато в неделя на обяд седнете над порция пържени кюфтета и гарнитура от лютеница с лук, няма просто да гледате предаването „Бразди“.
Не, вие ще гледате дигиталната му версия, която достига до вас, благодарение на така популярните дигитални стойности „нула“ и „единица“.
Дето се вика, да ни е честито. От днес и ние сме цифровизирани и това си е повод да го полеем, нищо, че е понеделник.
Чудя се дали някой няма да резне лента. Или държавата да отпусне още няколко десетки милиона за билборди с надпис – „Здравей, дигитален понеделник!“ и всенародни  тържества с Николина Чакърдъкова, Веско мАринов и фолклорен ансамбъл „Павлинкени“.

И да обяви 30 септември за национален празник, наречен – „Денят на дигиталността“.
Каквото и да кажем, цифровизацията е огромна победа на технологиите над остарялата техника.
Не случайно при последното преброяване се оказа, че в KLETA MAJKA BALGARIA домакинствата с компютри са повече от домакинствата с вътрешни тоалетни.
Дори не ми се мисли какви резултати щяха да се получат, ако брояха домакинствата с айфони, защото тогава щяхме да разберем, че не просто не сме в криза, но сме една от нациите с най-сериозни покупателни способности.
Тоалетна няма, айфон 5 - има.

Но ние сме дигитална нация – за нас не е важно дали покривът ни тече, нито дали живеем накуп с възрастните си родители в панелна гарсониера.
За нас е важно да сме в крак с цифровите технологии и не правим компромиси. Ако трябва, ще разширим с багер 20-квадратната съборетина, в която живеем с двете си деца и родителите си, само и само да вкараме вътре 168-инчовият смарт LCD телевизор, закупен с ипотечен заем за скромната сума от 20 000 лева.

В тоя ред на мисли, няма как да не се поздравим, да не настроим новите си тунери и да не пуснем предаването на Гала с цифрово качество.
Само така ще можем да видим в детайли - как се скубе дамски мустак, как се готви здравословна паста с броколи и пащърнак и как писателят Денди се е запознал с кученцето си по време на един воаяж из хайлайф соаретата в Радомир.

Дали съм щастлив?
Естествено, не ставайте смешни!
Фактът, че преди 25 години запокитихме ретроградния комунизъм сега започва да ни се отплаща.
Преди 25 години викахме демокрация. Викахме, обикаляхме площадите.
И после, 25 години по-късно се оказа, че тия отгоре са ни разбрали.
Е, малко не са ни разбрали какво точно викаме, защото вместо истинска демокрация те ни осигуриха истинска цифровизация.
Но и това е нещо, все от някъде трябва да се започне, нали така.
Днес цифровизация. Утре – легализация. Вдругиден – цивилизация.
И така до окончателния край на всичко, който, казват, ще настъпи, когато някой произнесе – „РАДИАЦИЯ!!!“.

Казвате, че съм черноглед?
Не съм бе, опитвам се да римувам тая пуста цифровизация и кой знае защо в главата ми нахлуват думи като „евакуация“, „плутокрация“, „кофти ситуация“.
И си мисля – колко ли съм деформиран, та вместо да се радвам на тая страхотна придобивка, седя и римувам някакъв мрачен и апокалиптичен фристайл?
Впрочем, да ни е честита новата придобивка.
Няма как, сега вече ще гледаме кристално ясен сигнал на телевизорите си.
И ще можем в хай дефинишън формат да видим, че тия, които ни смятат за пълни олигофрени, ще продължат да ни смятат за пълни олигофрени.
Но поне ще го видим на по-добър сигнал.
А и някак си фактът, че към термините „балък“ и „олигофрен“ ще можем да добавим титлата „цифровизиран“, ни кара да се чувстваме малко по-добре.
Както и да е.
Септември си отива!
Новият телевизионен сезон започна!
Новият политически сезон – също!
Да ни е честита дигиталната придобивка и със здраве да си я ползваме.
Ако има някакъв извод в този опит за статия, то той е само един – в дигиталните технологии всичката информация е кодирана в нули и единици.
А в България единиците останаха малко, нулите преобладават.
Това може да се окаже сериозен проблем пред цифровизацията, защото, каквото и качество на излъчване да ни дава, тя не може да компенсира фатка, че съдържанието на излъчваното е съставено предимно от нули.
Но това е тема за друг разговор, който не е подходящ за понеделник сутрин.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.