Орешарски – новият Живков!

Орешарски – новият Живков!
24-09-2013г.
28
Екатерина Анева

Одърне, едно малко селце в Северна България, община Пордим, област Плевен.  Жители – 973, по последна справка на ГРАО от 15.06.2013г. Кмет -, Свилен Огнянов (60 г.), мюсюлманин, рождено име  Сефтел Осмаилов Османов, от ДПС.  Преди да стане кмет е бил три мандата общински съветник. Член и председател на ДПС в община Пордим от нейното създаване преди 15 години. Казва, че слугува на селото, не на партията. Каквото може да му помогне партията - добре дошло. Кмет е на всички.

Пародксът

На 09.09. тази година, в село Одърне, официално беше открит бюст на …. Тодор Живков. Според Осменов/Огнянов, монументът е поискан е от съселяните му. Обещава  го при предизборната кампания. Даже иска да направи референдум, да го подложи на гласуване,  но никой не се съпротивил на идеята. И така… Култът към Тато от близкото минало изведнъж се възражда. Не къде да е, а в едно село със смесено население. И всичко това става в момент, в който  официално беше оповестено изследване на Националния център за изследване на общественото мнение, според което над 18% от младите хора искат да живеят във времето на Тодор Живков.

Съвпадение или носталгия?

 Оказва се, че този паметник е сбъднатата мечта на кмета. Портрет на Тодор Живков виси в кабинета му. Поставен е пред кметското бюро, да му е пред погледа. По Живково време той е стоковед в РПК-то и то безпартиен.

Хората от селото го подкрепят с тезите си: „По онова време имаше ред, не си заключвахме домовете“, казва баба Дора. Имахме, негладувахме. Аз се пенсионирах през 99 г. И костов ми намали пенсията. Сега е 153лв.“

 „С малко се правеше много. Сега несправедливостта е много голяма. Което по времето на Живков е направено,сега не можем само да го боядисаме. Един камък не е сложен от демокрацията насам“ – допълва дядо Трифон.

„На времето в Одърне имаше над 1500 овце, 500 крави. Сега общо надали са 200-300. А модулната ни бригада към пордимското АПК "Великият октомври" беше от най-добрите“, продължава настоящия кмет.

Жителите, насядали около паметника в центъра на селото твърдят,  че противници на странния монумент няма. Има един гербер, ама и той бил преди комунист, та му затваряли устата.

„След Тошовото време не останаха  хора по селата, цели семейства бягат в чужбина, защото няма работа. Тук и да си намерят препитание, няма осигуровки, бавят заплатите“, продължават тъжната картина пенсионерите.

С тези си думи, хората обясняват и ентусиазмът,  с който тук, в Одърне, приемат предизборните обещания на Огнянов.  На откриването на бюста, хората го обвили с червени цветя. Казват, че никой няма да каже лошо за Тодор Живков в това село. Хората го помнят и с това, че вкарал ток и парно във всяка къща.

 Местни легенди

Нощем два прожектора осветяват бюста.  Той е поставен и в обсега на една от шестте охранителни видеокамери в селото. На мегдана бюстът на Тато е заедно с монумента на разузнавача Христо Боев.  Той е роден в  Одърне,  генерал-лейтенант.  Смятан е за основоположник на българското външнополитическо разузнаване. Неговият племенник Иван Боев е личен преводач на Тодор Живков.

- Предизборни обещания: Следващата задача на кмета  е ремонт на местната църква "Св. Параскева". Въпреки че е мюсюлманин,  се ядосва, че в целия район тяхната черква е в най-лошо състояние.  Храмът в Одърне е затворен от няколко години, заради опасност от срутване.  До края на мандата Свилен Огнянов трябва да изгради перало и да оправи пътя към гара Одърне, който е в окаяно състояние. Амбициран е да намери пари и да ремонтира някогашния младежки дом в центъра на селото.  Бившата ритуална зала за бракосъчетания ще стане пенсионерски клуб. Приземният етаж е много подходящ за социален патронаж, а и децата от училището ще могат да се хранят там. Разучил е къде може да кандидатства с проект за здравен център с модерна техника и линейка. Сега най-близката бърза помощ е в град Левски - на 25 километра.  Общинските управи трябва да имат собствени фирми с техника и да изпълняват сами по-малките проекти, за да контролират качеството и поддръжката след това.Социалните помощи трябва да са пряка отговорност на селския кмет, който най-добре си познава хората. Тези, които се подписват в бюрото по труда, са по-зле и от осъдените на пробация. Човекът няма с какво да си нахрани децата, ама трябва да извади пет лева за билет до Пордим и обратно. И после да вземе 40 лева помощи. Един ден да се забави с подписа и край." А "пробационните" са улеснени и ходят направо при него. Затова иска - вместо 50-100 безработни да се разкарват от Одърне до общинския център, веднъж месечно една служителка оттам да идва в кметството. Ако трябва той ще отида да я докара, но да се подпишат всички в един ден и да се приключи. Има и други идеи, свързани с безработицата.

Възродителеният процес:

Интересна комбинация от кмет – мюсюлманин, с българско име, който почита човекът, предизвикал Възродителния процес. Но не и според жителите на Одърне. Тук сътресения не е имало. Приели прекръстването. 85-86г. 350 – 400 човека сменят имената си.

„Щом са реши да има промяна, ние живеем в тази държава и приемаме промените. По – възпитани сме, по – цивилизовани…“, продължава с философските си разсъждения Огнянов.

Според местната управа, паметникът на Живков струва само 2000 лв., платени на врачанския скулптор Милен Иванчев.  Парите са събрани от дарения. Така кметът отговаря и на следващия ни въпрос защо първо църквата не е оправена. Няма пари в общината и ще търсят европроекти, но ще я направит, някой ден. Ако тогава не дойде времето за новия бюст… На съвременния Живков.

„Орешарски много си пасва. Той е млад, добър финансист и ще оправи държавата!“. С тези думи се разделяме с хората от Одърне. Останали някъде там пред 85-86 гдонина със своите спомени. Защото друго нямат. Със своите мечти за новия Тато, който да им даде поне малко спокойствие в последните години от живота им. Пък техните деца ще го увековечат един ден – „Орешарски – новият Живков“…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.