Подвижен кенеф

Подвижен кенеф
12-09-2013г.
47
Адриана Аврамова

Аз съм от онези хора в София, които имат щастието всеки ден да ползват услугите на градския транспорт. Компания ми правят основно пенсионерите, студентите и братята роми.  И днес, както всяка друга сутрин се качих в автобус 413, за да стигна до работното си място. Пътувам само 40 мин., но не мислете, че се оплаквам. За всяка жена е чест да бъде оглеждана и опипвана /ощипвана от понамирисващи и некъпани чичковци. Но тази сутрин, отваряйки вестника прочетох новина, която силно ме въодушеви.

Центърът за градска мобилност иска да „забрани в градския транспорт да се превозват  лица в нехигиеничен вид или заразно болни“. Край на цитата.

Прочитайки заглавието, хвърлих едно око на хората около мен. Та от 30 пътници, щяха да останат 5-6, ако тази забрана стане факт.

И започвам да си мисля каква хубава идея е това и как не си я представям приложена на практика . Ще се изгуби колорита! Нали градският транспорт на София е известен с лудите, невчесани и миризливи пътници. И друго ... Автобусите ни са някъде от преди 50-60 години, мръсни, с изпочупени седалки, прозорци, които или са счупени, или не се отварят, за да се задържа миризмата на пот вътре, с врати, които често защипват пътниците и подове, посипани с фасове и хартии от мазни закуски... Сериозно ли се очаква от пътниците да се качват в прилежен вид, изкъпани  в тези условия?  При положение, че слизайки от транспортното средство ръцете им лепнат, имат вече няколко петна по дрехите си и тук-там синини, причинени от резките завой на шофьора. А да, шофьорите, онези облечени в мръсно бели потници, мислещи се за  Шумахер, или другите, които си представят, че карат подвижна дискотека, а те са DJ и надуват Ивана в 7 сутринта?

Онзи ден на седалката до мен пътува куче. Уличното превъзходно се беше опънало на ''кожената тапицерия'' и наблюдаваше с надменен поглед пътниците. Но да ви кажа компанията му ми беше много по-приятна от тази на типичните миризливци, които обикновено се возят в градските автобуси. То поне не миришеше чак толкова, а и не говореше.  Не кълнеше политиците, не се опита да ме сваля, не се изпърдя, в опит да докаже мачовщината си...

От площад '' Славейков''  пък в трамвая постоянно се качва един човек, който свири на малка флейтичка и проси пари. С раздърпани дрехи и раница  по-голяма от него.  Мръсен и потен, този човек навира картонената кутия в лицата на пътниците, докато не му пуснат някой лев.

Как общината ще забрани на тези хора да пътуват в градския транспорт? И за просяците има Наредба, която забранява да стоят на определени место и едно от тези места е градския транспорт, ама… Как по – точно лелките – контрольорки ще ги изгонят, като те не могат да се справят дори с нередовните пътници от малцинствата? С децата успяват, де. Доста често ставам свидетел на грубо и арогантно отношение към тях и пенсионерите, но към тези мърлявите – нищо!

Българите сме научени така, няма я европейската жилка в нас. Ще се потят, и ще миришат, и ще просят  и ще псуват, но няма начин да им вземете пари за това и няма как да не ги допуснете в градския транспорт. 

Истината е, че градският транспорт в София е емблематичен. Той е мястото, където виждаш хората в най-натуралния им вид. Той е пример за това какъв народ сме. Колко точно сме мизерни, колко сме търпеливи, колко сме изнервени,  как общуваме по между си, как лъжем. Градският транспорт е кривото огледало на обществото.

В Рим например няма автобуси без климатици, няма мизерия. Въпреки, че навън е адска жега, не миришат.  Как го постигат?  Не зная, но евала! Те, макар и южен народ, са истински европейци. В Лондон в метрото се возят, както работещи като хамали емигранти, така и лордове от Камарата.  В България, както винаги е различно. Градският транспорт тук се използва от определена прослойка - хора, които не могат да си позволят лукса да имат собствена кола, да използват такси, а им е под нивото да карат колело, например. Не че има велоалеи и можеш да се придвижваш безопасно на две гуми.

Една от алтернативите на градския транспорт за малко по – заможните са такситата. И аз питам, щом се изисква от пътниците да са изрядни и да не миришат, не трябва ли и таксиметровите шофьори, каращи със скоростта на туристическо корабче,  също да имат някаква хигиена? Те също да се къпят поне веднъж в седмицата, колите им да са чисти, да не те опушват?

Трябва. Така е в Европа . Обаче, ехо, хора от ЦГМ, ние сме в България. Идеята ви да не пътуваме в кенеф на колела е доста амбициозна  и аз наистина давам мило и драго да я видя работеща. И да ме убедите, че българите ще бъдат санкциониране по един или друг начин за това, че миришат и не се къпят. А! И да започнат да се къпят.

Ако това се случи, значи има някаква наченка към европейско бъдеще. Нали за това говорят политиците, особено преди избори – светло европейско бъдеще?  Да видим. Аз съм на 20 години. Дали ще успея да каче внуците си /ако не съм емигрирала, разбира се/ в така мечтания чист и „изкъпан“ градски транспорт?

Вие как мислите?

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.