Босия: Искам паметник на Османската армия!

Босия:  Искам паметник на Османската армия!
11-09-2013г.
108
Симона Милкова

От домати до розови боички. Или Николай Колев Босия отново в ареста. Този път  заради поругаване на паметника на Съветската армия. В 10 сутринта на 9-ти септември,  Колев настъпва с розова боя в ръка към паметника, минути след като започва да боядисва е арестуван. Възбуден от августовското трансформиране на съветската светиня в цвета на пацифизма, Босия решава да покаже на младите кога и как да провеждат протестните си актове. Дисидентът призовава всеки, който има срещу какво да се противопостави да прави това с лицето си и в светлата част на деня. А не, по тъмно и анонимно. Така, ако има късмета на Босия младият протестиращ, ще влезе в ареста и в новините за няколко часа. А скоро след това всичко ще бъде забравено. Точно по този образец съдът свали обвиненията срещу Босия за хвърления миналогодишен домат по съдебната система/палата. Отговорът на Колев не закъсня и днес той чака развитие по  новото си дело за розово хулиганство. 

Какво Ви провокира да боядисате паметника на Съветската армия на емблематичната дата 9-ти септември?

Провокира ме нощното боядисване на същия паметник на 21 август тази година от анонимни хора, най-вероятно младежи. Когато хвърлих домата, бях анализирал среднощното хвърляне на бурканче лютеница от анонимен младеж по Съдебната палата. Имам посланието към младите хора, нека когато имат аргумент, когато имат достатъчно мотивация да протестират, нека го направят открито и във видимата част на деня. Нека не е анонимно, защото среднощните акции от анонимни хора ще бъдат тълкувани като терористичен акт, това е в тяхна вреда. Като политическа акция от моя страна имам достатъчно аргументи за действията си, написах ги в писмото си до кмета на София и до министъра на вътрешните работи. Тук не става дума за хулигански акт, а за политическо действие, много сериозно аргументирано, става въпрос не само за паметника на Съветската армия, а и за този на американските летци, аз не правя разлика между двата паметника. Съветската армия окупира България и срещу нея не е отправен нито един изстрел, на българска територия няма убит съветски войник. Що се отнася до паметниците костници на Съветската армия, то те са свързани с убийства между пияни съветски войници, злоупотреба с алкохол и убити мародери от съветската армия от самите комендантски патрули. Съветската армия премахва легитимното управление на страната и слага в ръководството ни марионетките и агентурата си от БКП. Георги Димитров и Васил Коларов са били агенти на НКВД. Съветската армия била унищожила фашизма… Съветският съюз всъщност е създал фашизма. Комунизмът е престъпно управление, това е констатирано както в Европарламента, така и в Народното събрание, има такова решение. Това дава основание да искаме паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. Има решение на общинския съвет на София, този паметник да бъде демонтирам още преди години... Паметникът на Ленин го демонтираха, а защо не демонтираха и паметника на Съветската армия?

Аз още преди 10 ноември 89 година исках да построя паметник на Византийската и на Османската армия до паметника на Съветската, за да бъде историческият ни резил пълен. Руската армия успя да унищожи българската държавност и ни доведе до последните места в Европа като стандарт на живот. Искам Евгени Бакърджиев и хората, които се бориха да премахнат Мавзолея и онзи, който премахна паметника на Ленин да са в моя процес, иначе виждам особено отношение към мен и груб политически натиск.

А защо в розово?
Това е цветът на пацифизма и миролюбието, затова избрах розовия цвят.
 

Защо пуснахте предупреждение за онова, което възнамерявате да направите?
Когато човек прави нещо, той трябва да го оповести, аз не живея сам тук, нека хората да преценят има ли основание онова, което правя. Нека съответната власт да ме покани и да поговори с мен и нека ми каже, че аргументите ми са слаби, а техните контрааргументи са силните. Никой не ме покани, за да ми каже - ти не си прав.
 

Ако се стигне до демонтиране на паметника, ще намерите ли покой?
Не искам главата на българина да бъде пълнена с митове и мистификации, с такива паметници и мавзолеи до никъде няма да стигнем. Прекалено дълго време живяхме сред митове и легенди.
 

Домати, розови бои, какво да очакваме в бъдеще?
Аз съм дал обет на децата си, тази държава да стане нормална, аз ще се боря до последен дъх, ще се боря срещу всяко нещо, което ми се струва вредно за нас.
 

Прогнози за развитието на новото дело срещу Вас?
И това дело ще падне, категорично.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.