Това отдавна не е Rock n roll

Това отдавна не е Rock n roll
26-08-2013г.
52
Венци Мицов

Ужас! От 2 дни Мишо Шамара, Волен Сидеров и Петното изчезнаха от обсега на хейта в социалните мрежи. За сметка на това вчера гръмна новината, че Бен Афлек ще бъде новият Батман. Това предизвика цялото коментиращо войнство да зареже, макар и за малко, родната политическа действителност и да насочи стрелите си към нищо неподозиращия актьор, който, без да се съобрази с родните радетели на десния и левия морал в мрежата, е подписал контракт да изиграе ролята на супергероя в не помня и аз вече коя серия на холивудския касов трепач.

„Парите ли взе, мръснико?“. „Полакоми ли се за милионите?“. „Съсипа ли кариерата си?“.
Ето такива неща се вихреха вчера в мрежата, а аз някак изпитах носталгия по времето, когато подобни въпроси се отправяха към Волен или Мишо, а от обратната страна Шамара псуваше „соросоидите“, а Чуколов клеймеше враговете на KLETA MAJKA BALGARIA.

Дори сериозно се замислих – а бе, дали пък Бен Афлек няма да получи някое обвинение, че е пионка на олигархията или пък напротив – слуга на Сорос?
Дотам обаче не стигнахме. Всичко отмина за един ден, след като удавихме в справедливия си гняв холивудската филмова индустрия.
Да бяхме си останали само с Бен Афлек – да го преглътнем някак. Обаче след Бен Афлек на сцената на хейта излезе не друг, а негово величество Симеон дъ секънд, за когото си спомняме единствено когато минаваме покрай Врана или пък чуем някой да говори на лош български.

Та, негово величество от насред центъра на Мадрид заклейми протестите и заяви – това е законно избраното правителство, стига сте разделяли нацията...
Малееееее!!!!
Настана такъв антимонархичен хейт, че ако Симеон има навика да рови в социалните мрежи, в което дълбоко се съмнявам, би прочел неща, които и по време на изгонването му от България не е чел в „Работническо дело“!
Мда, това отдавна не е Rock n roll, скъпи приятели.

А сега да разширим малко обсега на наблюдението си.
Колко лесно е да попаднеш в епицентъра на събитията?
Много! Достатъчно е да имаш около 300 приятели във Фейсбук, да не си на кеф и да напишеш нещо, което не отговаря на официалните позиции на двата новопоявили се лагера у нас – за и против протестите.
Това, което може да ти се случи, е нещо, за което не всеки е подготвен.
Да речем, че си отишъл на ресторант. Сервират ти 3 кюфтенца с гарнитура и хладна халба с бира. И ти, обладан от някаква гастрономична еуфория снимаш кюфтаците и ги постваш във Фейсбука си.
„Плюскаш, докато твоите братя протестирет, а! Мръсен олигарх!“ – се появява под снимката ти.
Междувременно тя е споделена в страницата „Мездра срещу мутро-социализма“, както и в „Свекърви и тъщи против назначението на Вигенин за външен министър“.

Междувременно си пуснал и втора снимка, на която ясно се вижда, как с двама твои приятели пиете бира.
„Ето ги соросоидите, които протестират срещу Орешарски! Изпиват си хонорарите от Пашата!“ – прочитате на страницата „Тутракан застава зад кабинета Орешарски!“.
Снимката е подета още от страниците „Шанс за Хасан Адемов!“, „Мая Манолова – последната надежда на демокрацията“, както и „Новият заем от 1 милиард – шанс за майка България“.
И това не е всичко. Моментално ви звънят от няколко сутрешни блока, за да ви поканят да говорите за или против кабинета. Започвате да получавате анонимни послания в мрежата, в които някакви хора без профилни снимки желаят да бъдете блъснати от валяк, сгазени в метрото и да ви приседнат и трите кюфтенца, които ядете по време на политическа криза.

Това наистина не е Rock n roll.
Това е инфантилното състояние, до което бе докаран българинът след като 24 години той, милия, наблюдаваше как около него всеки втори произволен селски тарикат се превърна в политически фактор, докато въпросният умен, мил, възпитан и толерантен българин се опитваше да работи, да прави бизнес, да създава продукти и в общи линии да гони Михаля (да не се бърка с певеца и ДСБ активист Стоян Михалев).

В тази кратка смешно-тъжна история няма много Rock n roll. Бен Афлек, Симеон втори и лично ти, читателю, сте виновни.
Не че Бен Афлек ми е любим актьор...
Не че изпитвам и грам симпатия към Негово Величество...
Не че с теб, читателю, се познаваме лично...
Просто настана време да се мразим за всичко. Но най-вече - да се мразим по подозрение. Не по доказани факти.
И уви, не виждам как ще спрем да се мразим по какъвто и да било повод. Времето на омразата настана и затова ще ви дам съвет – хейтвайте яко!
Сега ви е паднало! Хейтът е изключително модерен, нещо повече – в момента хейтът е нещо като лайфстайл.

А докато се хейтим, докато спорим дали сме се извинили достатъчно пъти на Чехия заради 1968 година и докато се чудим кой заслужава повече омраза – Бен Афлек, че се е съгласил да се снима в „Батман“ или Симеон, който се е изокал срещу нещо, което и без това едва ли разбира – протестите у нас...
Та, докато се хейтим, образованието ни остава без пари, защото според бюджета, който е предвиден за следващата година, пари има, но предимно за строителни дейности в образователния отрасъл, а за наука и образование пари няма...
Но какво е едно образование пред един Бен Афлек...
Или пред трите кюфтета, които сте споделили във Фейсбук.
Изобщо, приятели...
Това отдавна не е Rock n roll.
Това е градски турбо-фолк.
А Бен Афлек... Да си гледа работата!!!
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.