Крадец на животи?

Крадец на животи?
25-08-2013г.
1670
---

Един от основните признаци на това, че в една държава държавата не работи, е липсата на адекватно здравеопазване. В развитите държави да ходиш на лекар е скъпо и не винаги посилно за всички социални прослойки. В България почти всички медицински грижи са достъпни дори и за социално изключените. За сметка на това обаче заплащането на/за здравни услуги с течение на времето е станало неадекватно и нерегламентирано. Понякога то се оказва толкова огромен, неразрешен проблем, че коства човешки животи. Днес голяма част от бг лекарите са ЕТ – еднолични търговци с касови апарати, на които им се налага да калкулират и пресмятат приходи, разходи, направления и да сключват договори с държавата и сделки с пациентите. Всяка болест си има място в ценоразписа, защото не е измислен по-добър начин да работи системата.

Работи ли обаче системата, ако в една болница смъртните случаи нарастват и са почти идентични?
Работи ли системата, ако лекар има забрана да изражда в една болница поради смъртен случай, но продължава да акушира в други болници?

На 16 май тази година Даниела Иванова, на 33 години умира по време на раждане във Варна.Смъртта настъпва в АГ-болницата във Варна „Проф. д-р Д. Стаматов”.  След нещастния случай управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков съобщи, че екипите са действали адекватно и по всички правила в подобни спешни ситуации, но не са успели да спасят жената.

Близките на родилката обаче твърдят, че става дума за лекарска грешка и настояват да научат истината за смъртта на Даниела. Майка й Янка Илиева е била с нея във фаталния ден. Тя си спомня, че дъщеря й Даниела е отишла на преглед 15 дни по-рано при д-р Петинка Цветкова, която наблюдава бременността от самото начало. Даниела се оплаква от изтръпване и болезнено издуване на краката. Нормално било. Непосредствено преди раждането д-р Цветкова констатира, че плодът е доста голям и е с увита пъпна връв, но настоява Даниела да роди детето по нормален път, въпреки желанието на бременната да роди секцио.

На 16 май Даниела получава болки и сутринта със майка си и съпруга си  отиват при д-р Цветкова. Лекарката дава хапче за предизвикване на раждане и казва, че смяната й в частния кабинет свършва следобед, така че раждането ще се случи в АГ болница „Проф. д-р Д. Стаматов”, където работи след това. Съпругът Николай отвежда Даниела там, а за родилката всяко движение става все по-болезнено. Въпреки това по заръка на лекарката Даниела обикаля около болницата и се „разхожда” заедно с майка си, чакайки смяната на Петинка Цветкова да започне.

Водите на Даниела изтичат. Цветът им е отровно зелен. Отиват в отделението, където са посрещнати с думите: „Защо сте на крака? Кой ви каза да обикаляте в това състояние?!“

Майката на Даниела- Янка остава да чака отвън. Раждането продължава 3 часа. Детето се ражда 4,350 кг. в асфикция /задушаване/, заради увитата няколко пъти около врата пъпна връв и поглъщане на околоплодни води. Междувременно близките на родилката, които чакат пред родилното остават в тотално неведение за случващото се.

Николай: ,,В 2 часа приключих работа и отидох към болницата в очакване да ми съобщят щастливата новина. Но никой не искаше да ми каже какво се случва. Аз и майката на Даниела не знаехме дали е родила. Казваха ни, да дойдем по-късно. Усещахме, че нещо не е наред, защото всичко продължаваше прекалено дълго време...“

Към 7 вечерта близките виждат екип на спешна помощ да пристига в болницата. В 7:30 им съобщават, че са настъпили усложнения и Даниела е починала, а новороденото е с мозъчен оток.

Д-р Минков им казва, че не са имали достатъчно кръв, за да прелеят на родилката. В медицинския протокол е записано, че кръв е поискана в 6:30, а в 7:00 е доставена. Въпреки това никой не е поискал кръводаряване от близките на Даниела, които чакат отвън през цялото време. Като час на смъртта е записан 7:30. След смъртта майката и съпругът на Даниела на няколко пъти са викани в полицията и са разпитвани дали са дали съгласие за упойка. Заради това съпругът Николай подозира, че упойката е била предозирана.

Майката Янка: „Дани искаше секцио, даже си беше избрала дата - 11.05. Лекарката отказа, въпреки че знаеше в какво състояние е дъщеря ми. Двете имаха уговорка за 400 лева такса за израждане. Ако беше родила секцио парите щяха да станат 600 лева, но д-р Петинка Цветкова трябваше да ги раздели с екип. Питам - за 400 лева ли стана всичко? Цветкова не искаше ли да раздели с хирург 600? Толкова ли струва живота на дъщеря ми?“ плаче Янка, която сега се грижи за осиротелите деца на дъщеря си.

Резулатите от аутопсията показват, че причината за смъртта е „слабо сърце”. Близките на починалата смятат, че има много неизвестни около смъртта й и молят за отговори. Междувременно наблюдаващата лекарка на Даниела, д-р Петинка Цветкова има забрана за израждане в АГ болницата след случилото се, но продължава да работи и в трите си частни кабинета във Варна.

Днес Николай и тъща му Янка отглеждат двете деца на Даниела. На новороденото му предстои преглед при невролог, заради увредите, които е получило вследствие на раждането. Лекарите предполагат, че то има тежки мозъчни деформации и потвърждават, че ако се беше родило секцио, днес вероятно щеше да е здраво.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.