Добре облечени миньори

Добре облечени миньори
20-08-2013г.
48
Мартин Карбовски

Капитализмът у нас не инвестира в хора. Инвестира в курви, екскурзии, парцали за курви, ламарини за курви. Инвестира в глупави грозни имоти и пиене. И отново курви.

Пиша това заради телевизионната рулетка с Виктор и Ани Цолова. Едва ли са ги махнали заради цензура. Водещите сами си отиват, когато видят, че не могат да разчитат на броудкастъра и продуцента си. За продуцентите лицата на телевизията са не повече от добре облечени миньори. Всяка сутрин да ставаш в четири сутринта, да нямаш почивка, да си в стрес и в лоша организация - това са екстрите за разпознаваемите лица. Тези хора не са оценени - броудкастърите дори не се сещат, че повечето мъже в България се събуждат по-често с Ани Цолова, отколкото с жена си. Такива хора навсякъде, от Албания до Англия, са скъпи. У нас непрекъснато им подсказват, че са заменяеми и че други на тяхно място биха работили само за славата.
Водещите са работници. Те дори не знаят, че взимат колкото чистачката. Не искат и да мислят за парите на телевизионната администрация. Както във всеки бизнес у нас - парите отиват в мениджмънта, не в производството. Тука е така.

Сега Виктор и Ани ще научат и още един урок - че рейтингът няма да ги последва в новата им телевизия. Уж същите хора, същите теми, същото ефирно време - но по-малко хора ще ги гледат. Това е Парадоксът на Бягащите водещи. Рейтингът няма пазарна логика.

Телевизиите не си пазят лицата. Не ги развиват, не ги лансират, за тях персонифицираната журналистика е по скоро риск. Те не разбират, че създават един образ, който ги носи на раменете си. Но у нас все още има и хора в телевизиите, които могат да те заплашат с репликата - направи това и ще видим дали някога отново ще си намериш работа в нашия бранш. Просто в телевизиите още кадруват ченгета, не е за вярване. Но те кадруват и в политиката, така че - на кого му пука.

А местенето на водещи от едно място на друго не е за пари - то е опит да получиш признание и по-добри условия за работа. Но признание няма - може да работиш десет години и един ден да ти натресат вътрешна конкуренция без логика само защото тъщата на броудкастъра харесва забравеното предаване "Мелодия на годината" 1984-та. И на други места по света е така. Но никъде като тук пазарът не се пренебрегва така силно заради нежелание да се инвестира в хора.

Защото капитализмът у нас не инвестира в хора. Той инвестира в политици и администрация. Казах ви - в курви.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.