Самоубийството - начин на употреба

Самоубийството - начин на употреба
15-08-2013г.
451
Симона Милкова

Юда Искариотски се обесва на една смокиня от разкаяние, че е предал Христос срещу 30 сребърника. Клеопатра слага край на живота си с ухапване от отровна змия. Хитлер и Ева Браун сключват граждански брак и 24 часа по-късно се самоубиват във фюрербункера. Зигмунд Фройд, който страда от рак, убеждава своя приятел Макс Шур да му помогне да се самоубие - Шур изпълнява обещанието си и бие последователно три дози морфин на Фройд. След няколко опита за самоубийство Силвия Плат успява да отнеме живота си чрез  газ. Хемингуей се самоубива с любимата си пушка в дома си. Петя Дубарова издъхва след като се нагълтва със сънотворни хапчета. Оставя бележка: „Измамена, Младост, Прошка, Сън, Спомен, Зад стените на голямата къща, ТАЙНА“.

Дарина обаче не успя. Тя е на 56. Болна е от рак. Опита се да се самоубие, скачайки на релсите в метрото. Два опита един след друг. И двата без резултат. Поредният самоубиец. Съдете я! Дарина остана без крака от коленете надолу и оцеля. В „Пирогов“  я дърпат към живота. Какво ли си е мислила в момента на падането… и след това…Стотици хора закъсняха за работа, заради опита й за самоубийство. И всички говореха за онази, която се е „метнала под мотрисата“.

Впоследствие се разбра, че Дарина е била медицинска сестра. Оставила е предсмъртно писмо на мъжа си. Онкоболната жена просто не искала да създава повече тревоги на семейството си. Поставете се на мястото й. Представете си как заспивате с мисълта, че утре всичко ще свърши, а дотогава нищо, дори движенията ви, няма да зависят от вас. Напишете прощалното писмо до близките си. Какво ще им кажете? Събудете се и тръгнете към метрото. На улицата сте само вие и усещането за наближаващата смърт… Главата ви бучи, носилка, кръв, ужасени погледи и мисълта - какво направих. Събуждате се  в някаква болница. Дали пък не сте умрял? Не сте. Има лекари около вас. После ви казват, че са отрязали краката ви.

Метрото (както и на Запад) е новата алтернатива на София. Алтернатива за смърт. Психолозите казват, че самоубийците, които скачат под някой влак търсят внимание и винаги оставят писмо с обяснение за своето решение.

Иначе от началото на седмицата вестниците са пълни със смърт. Една жена увисна на бесило, лична изработка. Труп на мъж беше намерен разложен в банята на дома му. Друга жена от Редута се самозапали. Майка на две деца скочи от терасата си във Видин.  И това са само тези, за които вестниците ни казват.

Статистиката е плашеща: за година у нас над 700 души подписват собственоръчно смъртната си присъда. В последните месеци градацията е възходяща. Духовниците наричат тази тенденция „последните времена“ – означава, че наближава апокалиптична епоха.

П.П. Приятна почивка.   

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.