Не сме идиоти да работим, бе Темидо!

Не сме идиоти да работим, бе Темидо!
31-07-2013г.
47
Мартин Карбовски

Хората са на улицата и си мислят, че крещят срещу политиката. Не е така. Те всеки ден крещят срещу правосъдието. Ако имаше правосъдие, политиката щеше да изглежда по друг начин. Щеше да е приемлива.

Защото правосъдието няма нищо общо с логиката и живота. Ще го повтарям завинаги. Последния пример:

Жоро Милионера от Пловдив, човекът който открадна инкасото,  беше осъден ефективно на 8 години затвор. След като прибра от 1 471 058. 52 лв., след като при майка му беше намерена случайна торба с други 25 хиляди лева (нямащи нищо общо с делото, видите ли, доказа се!), човекът заработи тези пари и сега ще си ги излежи. Защото парите ги няма, никой не знае къде са и след време крадецът ще може да си ги изрови и да си ги ползва.

Логиката беше да ги излежи дълго. А сега Жоро Милионера ще лежи не осем години ( както е осъден), а ще го пуснат за добро поведение и работа в затвора след четири години, което е 48 месеца. Това означава, че същият ще лежи за 30 647 лева на месец! Тридесет хиляди шестотин чедиридесет и седем лева! Нещо като заплата, нещо като награда за опасността, нещо като нищо на света.

Такава заплата Жоро Милионера нямаше да може да изкара никъде в следващите четири години. Реално Жорко инвестира четири години от живота си, за да спечели пари, които никога, ама никога нямаше да изкара. Това е българско предприемачество отвсякъде. Сега ще видите, че този тип инвестиция ще се нарои. У нас хората не работят – те мислят и мечтаят  как да изкарат лесни пари – а тези са лесни – четири години са нищо, ако си милионер. Чудна работа, изпипана и смешна като на филм.

Правосъдието трябваше да е превенция – но не е. Защото, ако са такива законите ви – защо да не плюя и аз на тях?! Четири години дали ще съм на опашката за безработни, дали ще блъскам в някой цех за банички, дали ще съм миньор и дали ще работя като журналист и ще тичам по политиците – ама вие луди ли сте – това си е милион и половина и аз няма да мога да го изкарам по никакъв начин с труд. Примерът на Жоро е фантастичен, той е заразителен и показва как няма смисъл да работиш нито ден, само се хабиш  и правиш другите богати. Ние да не сме идиоти да работим, бе Темидо!

Тази присъда доказва, че всеки който се е хванал на работа и си гледа семейството с честен труд е балък на балъците. Това събитие в тази страна циментира тъпата мисъл, че да си беден и неудачен означава да си честен и принципен. Идиотията отива твърде надалеч –  всяко нещо в тази страна ясно внушава безсмислието да си нормален. Трябва да си бандит. Трябва да си курва, трябва да изкараш едни лесни пари, трябва да седиш у вас, дори да ти предлагат и 1000 лева заплата. За какво кажете ми да работя, щом има такива примери? Аз ли съм последният идиот???

При такива присъди у нас не ще се краде, ами още е чудно как не са задигнати камъните на Президенството. Логиката, Темидо, логиката на живота я няма, махни превръзката от очите си и си я направи на дамска превръзка – не виждаш ли че кървиш отдолу и нищо не раждаш. Нищо. Защото знаете ли какво казват българите за Жоро милионера? Казват: „Дай боже всекиму!“ . Това е молитвата на българина, това ще му е и проклятието.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.