Нас ни управлява политическа класа,която слуша само звуците, които издава дебелото й черво.

Нас ни управлява политическа класа,която слуша само звуците, които издава дебелото й черво.
25-07-2013г.
33
Симона Милкова

Два дни след ескалацията на напрежението, в ден: 42 от протестите, екипът на Lentata.com реши да поиграе на асоциации с лидера на Съюза на комунистите в България и бивш съветник на Тодор Живков – Костадин Чакъров.

Правителството: „Напоследък все повече ми се натрапва сравнението, което не звучи академично, но ми се струва, че е вярно по смисъл, че повече от 20 години нас ни управлява политическа класа или политически елит, който не чува нищо, което се случва на улицата, а слуша само звуците, които издава дебелото му черво. Самите избори преминаха в истерични взаимни обвинения като всяка партия сипеше съмнения, че изборите са фалшифицирани, манипулирани, контролирани. Защо се сърдят сега, когато гражданите излязоха на улицата, за да продължат започнатото и поддържаното от тях месеци наред – ЗЛОБА, ПОДОЗРИТЕЛНОСТ, ОБВИНЕНИЕ, РЕВНОСТ. Така, закономерно се стигна до това народът да излезе на улицата, тъй като тя вече гледа с онователно подозрение. Общо взето всички партии си приличат по съдържанието на техните програми, тъй като всяка декларира една цел: ако тя дойде на власт, ще направи „по-добър капитализъм“, всички те смятат, че могат да управляват чрез някакви по-добри „счетоводни схеми“. Те са партии на статуквото и напълно се разминават с тази вълна от гняв, която залива страната. Обществото се нуждае от нова система на управление, солидна и справедлива съдебна и полицейска машина, които бяха разбити в боричкането между партиите. Все повече се вижда, че десетки и стотици партии, както и хиляди граждански организации носят хаос и анархия.”

Протестиращите: „Протестиращите действително показват настойчивост и наистина носят някаква романтика, но това е игра пред вратата и не води до „голова“ реализация. Очевидно, че имаме работа с една система, която ни бе ловко пробутана и това се нарича УПРАВЛЕНИЕ ЧРЕЗ ХАОС, което води до разяждане на опорните точки на държавата, която се срива пред очите ни. Днес ние сме изправени пред уникална ситуация - загубихме си държавата, губим и население без война. Никой не може да формулира лицето на врага. Този враг е анонимен, той няма лице, той е навсякъде. Ако използваме медицинския термин, това е раковото заболяване на съединителната тъкан на обществения организъм. Днес ние нямаме армия, сигурност, справедлив и ефективен съд, превърнахме свещеника в търговец, лекаря в търговец, учителя в търговец, семейството в търговско дружество, културата, изкуството и моралът също се превърнаха в стока, която брутално се купува и продава. Това протестиращите разбират интуитивно, тяхната тревога е обяснима и разбираема, но съм скептичен, че това хаотично Брауново движение ще доведе до появата на акушерка на обществото - бременно от противоречия, според израза на класиците.”

Провокаторите: „Според мен излишно се надува ролята на така наречените провокатори. Недоволството е налице, то е факт и не можеш да излъжеш хиляди хора да излязат да протестират. За разлика от радостта, страданието и недоволството винаги са истински. Протестът има материална основа и не могат да се търсят локални действия, които са изолирани и не могат да бъдат кибрит в бурето с барут, което се е натрупало. Есента и зимата могат да се очакват още по-мащабни и агресивни действия. Когато натиснеш мишката до стената и тя няма изход, тя се обръща и става тигър. Така е и с народа, който най-сетне разбра, че хитрите живеят от глупавите, а глупавите от труд.”

Оставката: „Като че ли, оставката е единственото действие, което може да започне да лекува раните в обществото. Ако управляващите продължат да упорстват и не им предложат „пътна карта“ за достигане до избори, ще загубят няколко поколения, които ще се озлобят и резултатите от следващите избори ще бъдат катастрофални за тях. Трябва да се разпише една целева програма, която след като се изпълни незабавно, да се пристъпи към избори. Според мен това е въпрос на няколко месеца времеви хоризонт.”

Актуализирането на бюджета: „Актуализирането на бюджета ще има ефекта на компрес върху дървен крак, икономиката е разбита – нямаме технологии, пари, кадрите забегнаха зад граница, нямаме пазари, нямаме и производство. Парите, които ги дават от Европа, всъщност са само за пътищата, което не е икономика. България ще бъде един голям хотел, в който стопанският профил, ще бъде бира-скара, скара-бира и сексуална дестинация за европейските изроди. Загубихме си образователното, интелектуално и квалификационно равнище на нацията, по тази причина България е болният човек на Европа. Искам да напомня, че по данни на ООН, България бе на 29 място в света по качество на живота – доходи, потребление, образование, здравеопазване, култура. Сега отстъпихме в края на стоте държави. Кой ще носи историческата отговорност за това? Безспорно това са двете партии на прехода – БСП и СДС.”

Станишев: „Станишев ръководи партия, която по вътрешен състав и структура се превърна в триглава усойница, първата глава са мръсно забогателите, повтарям не богатите, а мръсно забогателите, втората глава са хората от властовата вертикала на тази партия, които имат участия в корпоративни, политически, разузнавателни и други тайни общества. Третата глава на усойницата са хората на анадолския флирт, което създава особена връзка при подбора и издигането на тези хора. По съвкупност трябва да се създаде нова лява партия с идеология, ценности и морал. Това Станишев вече не може да го предложи.”

Плевнелиев: „Той направи няколко сполучливи попадения, това, което ме учудва е неговата слаба и неясна гео-политическа ориентация. Защо като имаме приятели на Запад, той търси конфронтация на Изток, по специално с Русия? Ние се нуждаем от пазари и суровини, а те са на Изток, а не на Запад. С тези свои действия и реакции, той стеснява фронта на българския бизнес и не дава възможност да се намесим на евразийските пазари, а в същото време присъствието на руските пазари е откровена политика на САЩ и големите европейски страни, които се задъхват от сриването на пазарите. Правя няколко пъти опит да изнеса консерви в Русия, а се сблъсквам с преференциите, които имат Македония, Сърбия, Унгария, Беларус и т.н. Ние се натъкваме на непосилни мита и други икономически бариери. Ние не пречим на неговия бизнес с Германия, а той защо пречи на нашия бизнес с Русия? Ние също искаме да си построим като него резиденция на Бяло море, резиденция на Черно море, представителни имоти в Банско, елитните зони на София и т.н.”

Червени боклуци: „Искам специално внимание да отделя на ниската политическа култура на някои от участниците в митингите, които реват и крещят антикомунистически лозунги. Всъщност - къде са комунистите, от 24 години те са изолирани и изхвърлени от политическото пространство. БСП е една крайно дясна социал-демократическа партия, а правителството сега, както и многобройните участници в министерства, агенции и комисии са кадри на ДПС и СДС. Самият Орешарски е седесар, както и половината министри. Защо викат „червени боклуци”, а не „сини боклуци”? Народът не разбра ли, че знак за равенство между бесепари и комунисти няма. Силното време на антикомунизма мина, сега той е в слабо време. В музиката това се нарича – синкоп , редуването на силно и слабо време. Историческото време има също своите синкопи. Силното време на антикомунизма мина и все по-малко стават хората, които могат да хранят дечицата, жените и любовниците си с антикомунизъм. Те са особена порода, в нужника да ги затвориш, няма да останат гладни.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.