Богословът Костадин Нушев : „Да не се създават спекулации и сензации за кончината на Кирил!“

Богословът Костадин Нушев : „Да не се създават спекулации и сензации за кончината на Кирил!“
09-07-2013г.
62
Екатерина Анева

доц. Костадин Нушев – богослов, преподавател в Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски“

- Доц. Нушев, как приемате трагичната новина за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил?

Както всички българи съм шокиран и изненадан от тази тъжна новина и скръбна вест. Това е нещо неочаквано и като всеки трагичен случай, свързан с преждевременно прекъсване на човешкия живот, предизвиква дълбок смут и печал в съзнанието на вярващите християни и на всеки гражданин.

- Познавахте ли го?

Имах бегъл поглед върху личността на митрополит Кирил, главно във връзка с ежегодните научни конференции, които той заедно с неговите сътрудници от Варненската и Великопреславска митрополия организираше по време на „Седмицата на православната книга“ в морската столица Варна. Това беше една много добра църковна и духовно-просветна инициатива, която се превърна в традиция и през последните три години митрополитът ме канеше лично да участвам в научните семинари и дискусии, за което съм му благодарен. Тези срещи под неговия архиерейски благослов бяха нещо изключително ценно за нашата Църква, за богословите и вярващите християни, за медиите и местната общественост, защото проявяваха на дело по един непосредствен и духовно жив начин единството на православните вярващи от различни поместни църкви, които взаимно се подкрепят и си сътрудничат в областта на богословието, духовния живот, образователни и научни проекти и инициативи.

- Какво означава това за църковния живот на страната?

Това безспорно е една голяма загуба за Българската православна църква, защото митрополит Кирил беше активен архиерей и независимо от всички критики по отношение на определени негови действия, се беше посветил на възстановяване на църкви и манастири в своята епархия, на възраждане на духовния живот, на привличане на младите хора в Църквата и на активна социална и благотворителна дейност чрез свещенството и редовите вярващи християни.

- Какъв беше неговият принос за църквата?

За църковните му дела и приноси в живота на православната общност могат по-добре да говорят неговите сътрудници във Варненска и Великопреславска епархия, свещеници, монасите, епископите и събратята му, които го познават по-добре и са следили делата му по-отблизо. Аз мога само да очертая бегло това, което на мен ми се струва като негов принос в епархийското му служение и действията му като синодален архиерей, доколкото съм ги видял или съм бил свидетел на определени негови прояви. Мисля, че един от важните му приноси беше преодоляването на остатъците от разделението в Българската църква, при което в навечерието на патриаршеския избор в началота на годината към юрисдикцията на Светия Синод се завърна епископ Инокентий. Това сложи край на дългите международни спорове, които имаше опасност да избухнат с нова сила и да доведат до нови усложнения, свързани с делото на отцепниците в Страсбург. Считам, че митрополит Кирил беше активен и отворен за диалог човек, който умееше да изслушва своите събеседници и съм се очудвал на това как активно се включваше в различни богословски и църковни дискусии и винаги имаше мнение за нещата, които се обсъждат. Той беше домакин на няколко научни конференции във Варна, на които съм участвал и впечатленията са ми от митрополита са от тези форуми. Подкрепяше също така служението на своите свещеници във Варна, които работят с наркозависими младежи и беше организирал едно българо-германско сдружение за социална и благотворителна дейност, което има сериозно присъствие в обществения живот. Имаше добри връзки с Руската православна църква, с гръцки православни архиереи и духовници от Сръбската и Чешката църква, които бяха чести гости на Варненската митрополия и допринасяха за едно чувствително отваряне на отношенията на Българската патриаршия с другите поместни православни църкви.

- Какво следва от тук нататък. Какъв е ритуалът при кончина на Митрополит?

Светият Синод следва да вземе решение за опелото и погребението на митрополита и за организирането на митрополитски избори за овдовялата катедра в рамките на определения от Устава на Българската православна църква срок. Преди това следва да се определи архиерей, който временно да управлява делата на митрополията и да организира провеждането на избора за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

- Кой ще го наследи?

Ще го наследи този епископ, който бъде избран след провеждането на процедурата по каноничния избор за нов митрополит. Има много епископи, които са достойни за участие в избора и които ще бъдат включен в каталога на достоизбираемите кандидати, и този от тях, който отговаря на изискванията на устава и бъде избран ще бъде новият Варненски и Великопреславски митрополит.

-Имаше компровати и нападки срещу митрополит Кирил.

Нападките сигурно ще останат в историята, а при един по-обективен и безпристрастен прочит на документалните свидетелства и оценка за делата на митрополита ще се оформи с времето и по-правдивата оценка за неговата личност и за неговите църковни дела.

- Излезе и версия за евентуална насилствена смърт. Имаше ли врагове Митрополита?

Тази версия по последните данни на разследващите органи не се потвърждава, но разбира се че у много хора сигурно ще остане някакво съмнение за причините за внезапната и нелепа смърт на митрополита. Обективните данни и констатации на разследващите трябва да се възприемат от обществото като нещо меродавно, за да не се създават излишни сензации и да се разсеят спекулациите за възможни скрити причини, тайни заговори и криманални афери. Подобни спекулации могат да създадат впечатлението за скрити машинации, което ще хвърли допълнителна сянка върху репутацията на Българската православна църква, която се стреми през последните месеци да стабилизира своя вътрешно-организационен живот и да възстанови своя положителен образ в очите на вярващите и на обществото като цяло.

- Имаше спекулации за имотното му състояние, за неговите амбиции да оглави Православната църква, слухове за вътрешни борби. Каква е реалността и има ли истина в тези твърдения.

До голяма степен това, според мен, са слухове и спекулации, които са подхранвани от различни казуси, в които митрополит Кирил е бил замесван по един или друг начин през последните години. Нямам поглед върху имотите на митрополията и не мога да преценя доколко са верни слуховете за скъпи имоти по черноморското крайбрежие, които са били предмет на различни сделки или други форми на стопанисване. По важното в този момент е да се видят добрите дела и заслугите на митрополита, за да се оцени по достойнство неговото служение и да му бъде отдадено заслуженото уважение и почит.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.