Животът е по-важен от предразсъдъците

Животът е по-важен от предразсъдъците
04-07-2013г.
26
Симона Милкова

Докато хората протестират всекидневно с надеждата да свалят поредното правителство, едни други българи с тежки диагнози  се опитват да се борят за живота си алтернативно и се надяват на съвсем различни промени в държавата. За огромна част от заобикалящия свят те са просто неразбрани „наркомани“, пристрастени към марихуаната.  LENTATA.COM разговаря с едно момче, което страда от множествена склероза и с гордост заявява, че лекува заболяването си благодарение на редовната употреба на индийски коноп.  

Представи се, как се казваш, с какво се занимаваш?
Това, което ще кажа може да ме вкара в затвора, може да съсипе живота ми, моя и на семейството ми и затова предпочитам да остана анонимен.

Откога имаш МС? Как се живее с това заболяване?
Заболяването ми го откриха преди 12 години.С тежка диагноза в България се живее трудно. Проблемът не е само в здравословното състояние, а в отношението на обществото и институциите към хората в неравностойно положение.

Как разбра за благоприятното въздействие на марихуаната върху хора с твоето заболяване?
Веднага, след като разбрах за диагнозата си започнах да търся информация из нета. Преди 12 години в България не се говореше по този въпрос и нямаше никаква информация. Случайно попаднах на статии на английски за влиянието на конопа върху хора в моето положение, пробвах и видях,че има ползотворен ефект. Това беше по време на първия ми пристъп, който беше най-тежък. Едната половина на тялото ми беше с доста по-слаба чувствителност от другата, трудно ходех, изморявах се бързо…Очите ми се изкривиха и виждах двойно. Лекарите не даваха надежда, че тези симптоми ще изчезнат, най-добрият вариант беше да си остана така и да не става по-зле. Тогава в града имаше хашиш, който е един вид синтезирана марихуана, пуших всеки ден без да казвам на родителите си. Те ме усещаха и се притесняваха, защото очите ми ставаха червени, звъняха на докторите да ги питат дали е нормално, но ето, че това ми помогна - два месеца по-късно всичко изчезна.

С какво се лекуваше преди това? Как ти действаха медикаментите предписвани от лекарите?  Колко ти струваха? Какви странични ефекти даваха?
От самото начало се лекувам с марихуана. Първите шест или седем години провеждах паралелно лечение с медикаментите, предписвани от здравната каса, но после ги спрях. При пристъп в болницата ми наливаха системи с кортикостероиди. Съвременната медицина ги използва там, където няма решение. Говорил съм с доста болни от МС, повечето споделят, че кортикостероидите не им помагат, не помагаха и на мен. Лежал съм 5-6 пъти в неврологични отделения в страната, след като ме изпишат на епикризите пише, че ме изписват с подобрение, но това не беше вярно - никога не съм излизал от болница в състояние по-добро от това, в което съм влязъл.Тази година разбрах,че кортикостероидите увреждат жестоко тялото - тазобедрената ми става е изгнила, вследствие на употребата им сега ми се налага да слагам изкуствена такава. Излиза,че аз нямам проблем със заболяването си, а с лечението му!

Сега само с марихуана ли се лекуваш? Колко често пушиш?
От няколко години се лекувам само с марихуана и витамин Б. Имал съм пристъпи, но отказвам хоспитализация. По време на пристъп пуша 4-5 пъти на ден, през останалото време се поддържам с няколко пушения седмично. Добри хора приготвят специално олио от конопа, което не се пуши, а се пие и почти не се усеща наркотичния ефект.

От къде купуваш? Колко ти струва?
Това ми е болната тема. Купувам от дилъри, марихуаната е доста скъпа. Едни грам качествена марихуана струва между десет и четиридесет лева, по време на пристъп ми трябват между 50 и 200 лева на ден, за да се вдигна на крака. Тук не само,че няма здравна каса, която да поеме част от разходите, а и рискувам да вляза в затвора.Често си мисля, че имам доста кофти избор - да мога да се движа и да съм престъпник или да си кретам в инвалидна количка и да чакам края като добър гражданин. Не се замислям изобщо - за мен е важно да съм пълноценен човек, давам си ясна сметка, че притежавам точно един живот, който държа да изживея красиво!

Как ти действа тревата? Има ли неприятни последици след дългогодишна употреба, като загуба на краткосрочната памет и т.н.?
На мен марихуаната ми действа както на останалите хора им действа кафето. Разбуждам се, мозъкът ми започва да работи на пълни обороти, започвам да мисля и да мечтая. За това и не пуша вечер, мечтая по цяла нощ и не мога да спя… Не съм забелязал неприятни последици за момента.

 Близките ти знаят ли, че си избрал този метод на лечение  и какво мислят? 
Най-трудно ми беше да кажа на родителите си за лечението, което прилагам. Хората над 40 са слушали цял живот ужасни неща за тази билка и трудно променят мнението си. А родителите ми доста страдат покрай заболяването ми и не ми се искаше да ги тормозя допълнително. Но хората говорят и ми се наложи да им кажа. Те са интелигентни и широко скроени и ме разбраха и подкрепиха. ЖИВОТЪТ Е ПО-ВАЖЕН ОТ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ.

 Как се развива заболяването ти? След като започна лечението си с марихуана има ли подобрение?
Заболяването ми за сега не се развива, правя ЯМР почти всяка година и последните две години учудвам докторите, все едно никога не съм имал МС. Заключението на разчитането е „Нормална МРТ находка”. А преди това беше по десет реда с ясно изразени плаки…

Кога си прави ядреномагнитен резонанс за последно, какво показа?
Миналата година правих за последно и беше чист.

Ще препоръчаш ли употребата на марихуана на хората с твоето заболяване?
Една жена, болна от МС сподели с мен, че на нея и помага вълшебно топче, което държи в ръцете си, когато не се чувства добре. Затова ще препоръчам на хората с моето заболяване да правят това, което ги кара да се чувстват добре.

Какво е марихуаната за теб?
За мен марихуаната е растение, което може да помогне много на хората, но и с което трябва да се внимава. Употребата от деца под 18-20 годишна възраст, без медицинска обосновка би могла да бъде опасна. За хора с МС, различни форми на рак, диабет, глаукома и много други заболявания, може да бъде животоспасяваща. Положението, в което се намира билката, според законодателството ни в момента не е справедливо и реално и точно това е опасно. Ако се декриминализира ще има правила - кой може да я купува и употребява. А днес дилърът на улицата не иска лична карта и епипкриза…

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.