Протест: Това звучи гордо

Протест: Това звучи гордо
16-06-2013г.
35
---

War?

What is it good for? Absolutely nothing...

Клара  излезе да протестира вчера в София. Излезе, защото един приятел и каза, че отива да протестира срещу новото правителство и безумните му назначения. Добави я във фейсбук групата на протестите и тя каза “ Идвам с тебе! Писна ми да ни лъжат!”.
На площада беше във възторг от протеста. Всички около нея бяха на нейните години, бяха заедно и тя още повече се възхити. Дори започна да се обажда на приятели, които си бяха останали в къщи, за да им се кара, че “спят”.

Това обаче не беше първият протест за Клара. Макар, че беше само на 25 години тя вече беше протестирала срещу  проучванията за добив на шистов газ,  срещу високата безработица, срещу построяването на втори кабинков лифт в Банско, срещу застрояването на Витоша, срещу забраната за тютюнопушене на обществени места, срещу високите цени на тока, срещу високите цени на горивата, срещу управлението на ГЕРБ... Освен това се бе включвала в няколко от стачките  на учителите, лекарите и полицаите.Бе пропуснала само тези на служителите на оръжейните заводи, може би защото не бяха в София.

Клара искаше природата на България да се запази и за това протестираше срещу застрояването на планините. Тя обаче искаше и в малките градчета, около планините  да няма безработица. И срещу нея протестираше. Не познаваше никой от тези градчета. Не я интересуваше мнението на хората там. Тя имаше гражданска позиция, която се формираше не от факти, а от фейсбук групи и колажи. НО все пак имаше позиция.

Не знаеше какво е шистов газ, но протестираше срещу него. Къде живее тоя газ, кой иска да го добива, защо искат изобщо.... Клара не знаеше, но бе против... Караше се на “заспалите” й приятели.Клара казваше, че това е показател за гражданско общество и не трябва да си мълчи, когато не е съгласна.

След всеки протест Клара се прибираше и казваше на баба си, че и тя трябва да протестира, защото не е справедливо пенсията и да е такава и да изживее старините си по този начин. 

Бабата на Клара наистина получава малка пенсия, въпреки че е била учителка. Сега обаче е принудена да сади зеленчуци в малката си гардинка, защото не може да си ги позволи. Зеленчуци, от които и Клара яде. Докато Клара протестираше, баба и поливаше и прекопаваше градината. След всики протест и правеше салата и с интерес слушаше, колко е необходимо да се протестира и как човек трябва да се бори за бъдещето и хляба си. А на масата стояха зеленчуците на баба и, с неактивната гражданска позиция.

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.