Петричка трагедия

Петричка трагедия
09-06-2013г.
29
---


През последната година най-известния задържан за притежание и разпространение на марихуана в България се 80-годишната баба Божия от село Самуилово, Петрич. Съдебното й досие започва  след изписването и от местната болница през 2007 година, където баба Божия  лежи със съмнение за инфаркт на миокарда. След като се прибира в тихото селце Самуилово и отива на нивата си вижда няколко стръка марихуана. Тя започва да ги изкоренява и ги оставя отстрани на нивата. „Добри” съседи отвеждат полиция на мястото и така Божия получава първото си обвинение  за притежание и разпространение на марихуана. Прокурора и назначения й защитник казват да разпише едни документи, за да я пуснат и тя ги подписва. Документите се оказват споразумение, с което 75-годишната тогава жена се признава за виновна и получава условна присъда. През 2010 отново намират растения на нивата й. Това нарушава условната присъда на баба Божия и тя вече е рецидивист. Осъдена  е на 6 месеца лишаване от свобода по това обвинение и година и шест месеца по обвинението от 2007. В следствие на съдебното си минало днес баба Божия не може да спи, защото се страхува, че ще дойдат да я отведат в Сливенкия затвор, а там ще я убият циганките. Ето какво още разказва Божия Бикова за живота и света, в който е принудена да живее.

Колко ти е пенсията?
Пенсията ми е 170 лева.
Какво се случи, за да те обвинят?
Не съм садила и не е мое. Аз се разболях сърдечно, имах сърцебиене много. Бях се издула и не можех да дишам. Аз и сина ми изорахме нивата, за да можем да си садим пиперки, доматки, фасул, градинка...Сина ми каза, че не е садил там фасул, а само царевица. Аз обаче исках да си насадим и му казах, че с ръце ще си го зария, но ще садим. Засадихме и аз влязох в болницата с придружител, защото бях пред инфаркт. Седях там една седмица, бях на системи и казах на лекарката да ме пусне, защото сме сами със сина ми. Той взе други хора да го прекопаят и аз отиох да видя дали е никнал. Отивам и гледам зеленее. Ония нахвърляли семе...
Кои ония?
Не знам, но е хвърляно, защото намерих кибрит и кутия цигари Арда. Аз скубах – хвърлях, скубах – хвърлях... Ако можех щях да го изкопам до едно. Там, където е нивата ми минава граничен път на края. Аз толкова ли съм глупава да садя там? Десет пъти на ден минава гранична полиция. Отидох след 10 дни и гледам фасула се увил по марихуаната. Реших да не го отскубвам. Досвидя ми се - да има поне за едно готвене си мислех. Казах му на Георги като цъфне ще събера шушулките на боба и ти ще отсечеш марихуаната. И така и направихме. Той отиде и ги изсече и ги хвърлил на пътя. А на второто заседание в съда казаха, че сме ги сложили да съхнат.
Има ли по твоя край такива, които гледат марихуана?
Има. Тея дето гледат ще ги познаете по къщите и колите. Има и като мене - ходят, подхвърлят им и после по дела.
Какво ще правиш ако загубиш обжалването?
С държава инат не се прави. Ще дойдат да ме вземат за Сливенския, а аз може и вените да си прережа до тогава. Срам ме е от хората... На стари години ми се смеят. Не мога да ям, не мога да спя, дрехите ми вече са ми широки.

Толкова засега от баба Божия. Ще я срещнем отново на втора инстанция. Междувременно  в социалните мрежи се появиха групи в подкрепа на 80-годишната жена. А следващата седмица активисти готвят протест в защита на бабата, сполетяна от огромната несправедливост на закона.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.