Διάγνωσις: facebook

Διάγνωσις:  facebook
06-06-2013г.
17
Екатерина Анева

Информираността на обществото е постижение, достигнато и благодарение и въпреки интернет, социалните мрежи и медиите.  То е като двете лица на една и съща монета – хем са неразделни,  хем са част от едно цяло,  но гледните точки винаги са противопоставени.  Има ези и тура/не случайно паралелът е с монетата, тъй  като тя е най-близкият пример за материалния свят, в кой живеем и  чрез който сме свикнали да остойностяваме дори духовни ценности/. Днес хората знаят всичко, поне по презумпция. Отвсякъде ни залива информация, която дори нямаме шанса да „спамнем“, защото не разбираме нейното безсмислие. И именно в този свят на взаимни свързаности и общи връзки, се оказваме тотално изгубени – някъде там по завоите на оптичните кабели в пакетите с данни, изпращани от нас и за нас, незнайно защо и от кого.

Анонимното Аз
За съжаление, именно нашето Аз е обезличено и представено като анонимна част от паразитно активни групи и инициативи в социалните мрежи.   В момент, когато МС подмени 19 областни управители,  цялата ДКЕВР, заедно с председателят й чакат с багажа в коридора на „Дондуков“ 8-10, Цветлин Йовчев освободи 6-7 регионални директори на  полицейски управления, министър на социалната политика е Хасан Адемов /бързо забравихме скандалите с дипломите от Бургаския университет/,  а списъкът с реваншистки уволнения и неясни сливания в държавната администрация, все още се пише...  дневният ред на модерния у нас Фейсбук е скандално неадекватен. Не че хората трябва да мислят и живеят само с и заради политиката, но не е ли редно да ни интересува какво става в държавата? Еми, то цените  на тока, качеството на образованието, бизнесклиматът не идват в готов вид по оптичния кабел...  Нали именно държавната политика е тази, която ги създава или руши? Но не! Във ФБ днес най – важната тема е Шистовият газ – получих покани за участие в поне 5 групи. А призивите... Не случайно започнах с анонимността, скрита зад името и снимката. Драги ФБ-укари, това вие ли сте? И не питам за снимките и имената ви. Питам за вас като личности. Колко от вас знаят какво е шистов газ, кой иска да го добива, какви са ползите за страната ни, а какви са вредите? Има една китайска поговорка: „По – добре глупав за две минути, отколкото  прост за цял живот“. И изводът е, че няма страшно да си признаеш незнанието и да се дистанцираш... Да, в Гугъл със сигурност ще прочете, но защо сега сте в тези групи?  Или потокът от данни ви е довлякъл до този пост, до тази страница... И сте забравили да се вслушате в своето собствено мнение...

„Един човек никога не стъпва в една и съща река два пъти,  защото  тя не е вече същата река и той вече не е същият човек.“ ( Хераклит)
Ето този мъдър цитат  също се върти отскоро. Много често стои като състояние на профила, поставя се като тема за размисъл в различни групи със заглавия, да речем  „Новите интелектуалци“, „Студенти за нова България“, „Групата на Шаро“, а всъщност даже названията  им нямат значение, защото съдържанието на посланията и разговорите в тях могат да събудят само жал и притеснение.  Може би е вярно, че тези мрежи се използват като легално бягство от работа без промяна на физическото местонахождение и за това истински сериозните неща се пропускат съзнателно. Но дори и така да е, защо тогава участниците в  междукомпютърния цифров трафик на данни, заемат пози и участват в групи с политически и социални искания, а не се забавляват? /Даже ще дам идея – има  много приятна група на зевзеци СКРЪЦ – бел.м./ Всеки има право на избор и позиция,  но когато ги заявява трябва поне да застава с аргументи зад тях. Защото свободните съчинения по темата за реката и човека, без дори да знаят кой е Хераклит, водя до ФБ отклонения в менталността.  А Хераклит всъщност е заклет реакционер, който е ненавиждал народа и народните маси с цялата си душа. Вярвал е в преходността, дори на непреходното ...

Конгломерат
И така... От мрежа  за свободна размяна на информация и мисли, от техническо средство, способстващо повишаването на информираността, ФБ постепенно започва да се превръща  в трибуна на неадекватността. Добре, участваш в групи и движения,  с които споделяш общи цели и ценности. Но да участваш във всеки протест срещу всичко, да „лайкваш“ всеки лозунг и да му отговаряш с цититати на автори, които дори не си чувал...  Ето това води до изкривяване на истината, до лавинообразна девалвация на ценностите и до тотална деградация на личността. Мисълта се превръща в „Сopy & Paste“ на  дългия списък от мъдри слова  на големи исторически личности в Уикицитат/поставени обикновено в грешен контекст/.  Мишката в пътеводител на логиката, а информацията  - тя отдавна е клиничен термин. Останалото, целта на този конгломерат, тя вече е ясна –пандемия с диагноза: facebook.

ПП. И не въздигайте в култ силата на социалните мрежи. Те както могат да обединят хората в справедлива кауза, така могат и да бъдат използвани за нечии политически, икономически и  каквито още се сетите интереси.  Чрез лавинообразната инерция на анонимните постове, чрез агресивните групи, чрез истеричността и информираното незнание.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.