Чудото на Възкръсналия Господ

Чудото на Възкръсналия Господ
04-05-2013г.
39
---

На 5 април 33 година  в полунощ на Велика събота, се е появила за първи път Светата Светлина в първия момент на Възкресението Христово. От две хилядолетия насам всяка  година, всеки път, става чудото на Благодатния Огън и Светата Светлина. В деня на Велика събота (точно в 14.00 часа наше време)  Ангел във „вид на мълния и с одежда по-бяла от сняг“ /ср. Мат.28:3/ слиза в Храма на Гроба Господен, за да запали свещите на Йерусалимския Патриарх, както и на много вярващи, които присъстват на празничната служба. Още предния ден - Велики петък, се изгасят всички светлини в храма /а в древност и в целия Йерусалим/, вратите му се заключват  и запечатват. На следващия ден, събота, православният Патриарх влиза в Гроба Господен, а народът пее умилително „Господи помилуй“. Върху цялата плоча на Гроба започва да се вижда светлина, подобна на пръснат ситен бисер, във вид на бял, син, червен и други цветове, които после се съединяват и се превръщат във веществен Огън и запалват кандилито стоящо върху плочата, където е лежало Тялото Христово. Този Огън в течение на изговарянето съвсем бавно 40 пъти „ Господи помилуй“  не обгаря. Патриархът запалва два снопа с по 33 свещи, колкото са годините на Господ Иисус Христос и ги изнася на вярващите православни християни. Почти всеки път се случва, преди Патриархът да излезе, Ангелът  е запалил кандила в Храма и свещите на мнозина поклонници. Католиците не вярват в това чудо и на Велика събота се затварят и не излизат от домовете си. Веднъж  католически епископ е присъствувал в момента,  когато е трябвало да слезе Огъня, но това не се случило.  Католиците си отишли и веднага след това се появила Светлината и Благодатния огън.

Арменците, които се именуват православни,  по времето на Мурад Правдиви /18 в./ дали много пари на Йерусалимския паша само за да им позволи да влязат сами в Храма на Велика Събота. Пашата им разрешил. Не допуснали православните да влязат в Храма. Те стоели пред вратите му, молейки се със сълзи на очи Бог да презре прегрешенията им и да яви Своята Милост и Човеколюбие. Приближавал вече часът, в който ставало чудото. Изведнъж  се разцепил един от стълбовете, които са в стената пред светите врата, и излязъл Светият Огън. Като видял това, Патриархът с внимание запалил от Него свещите. Арменците не знаели за това, което се случило отвън. Вътре при Гроба Господен те неистово викали „ Господи помилуй“, но напразно. Турските пазачи, като видяли чудото, отворили вратите на Храма. Един войник мюсюлманин, който видял това, което станало, извикал с висок глас: „ Велик е Богът на християните!“ Също заявил, че иска да бъде християнин. Тогава другите турци го хванали и след няколко часа изтезания го умъртвили. Така Църквата се сподобила с още един мъченик, чието име е Ахмед. След тази случка арменците повече не дръзнали сами да изпросват чудото на Благодатния Огън.

Чудото, което става през тези свети дни, ни убеждава, че единствено православната вяра е истинска, защото само към нея Бог снизхожда и чрез нея се извършва чудото на Светата Светлина, а преди всичко се  случва, за да ни удостовери истинността на Възкресението Христово. Защото „ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра“– казва св. апостол Павел. Затова и противниците на християнството се стараят най-вече да оспорят Възкресението Христово. Колкото и да се опитват, никога не ще успеят да се преборят с Божествената благодат. Могат да изобретяват всякакви хули срещу Бога - „евангелие на Юда“, „Шифърът на Леонардо“, „Последното изкушение на Христос“ и други мерзости, но... чудото се появява всяка година. Казват, че няма да се появи тогава, когато ще дойде началото на края и ще се появи Антихриста.

Слава Богу! И тази година Бог изля милостта си към нас - ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.