Чудото на/за една майка

Чудото на/за една майка
03-05-2013г.
625
Екатерина Анева

Историята на Нели Грудева е чудна. Тя е поучителна и толкова скандално наивна на фона на безверието, на фона на безбожието и себелюбието на нашето общество.

По пътя
На 25 години, Нели претърпява рутинна операция за премахване на киста. За нейно нещастие или може би щастие, лекарите откриват непреодолим физиологичен дефект, който не и позволява да зачене по естествен път. Запушване на двете маточни тръби е тежка диагноза за млада жена, току що минала под венчилото. За едно момиче, чиято най-голяма мечта е да бъде майка, да има свои рожби, голямо семейство... Нели обаче не се отказва. Приема това като малка пречка, която й дава сили да продължи да се бори. Година след операцията, започва тежка хормонална терапия. Следва първият опит за оплождане инвитро. Успешен. Това връща усмивката и щастието на семейството.

Шест месеца радост и копнеж. Но, един ден всичко рухва. Нели ражда преждевременно двете си бебета. Не говори за пола им. Те умират няколко часа, след като поемат първите си глътки въздух. Това срива младите родители. Но те не губят най-важното – надеждата си. Следва втори опит – успешен само за няколко седмици. После трети... И отново нищо. Това би бил краят за много жени. Толкова – до три опита обикновено са достатъчни за много двойки да се откажат от мечтата си. Достатъчни да сринат брак, да разделят хора, иначе врекли се във вечна вярност. Но не и Нели. Напротив, несполуките сякаш й дават нови сили да продължи.

Силата на вярата
Година след неуспешните бременности, тя отива в Обрадовския манастир “Св. Мина”. Там среща и други жени с нейния проблем. Светецът, чието име носи манастира, е закрилник на жените и семейството. Носят се легенди за силата на Чудотворната икона в този храм. Преди поредния, четвърти опит, Нели купува две дрешки – синя  и розова. Иска да ги положи на изображението на Светеца, за да измоли своето чудо. Излиза от магазина, но се връща отново. Купува и трета дрешка – жълта, „Господ да реши, какво да е третото дете, ако така е рекъл”…

Господи Боже наш, Ти и твоят посредник Св. Мина, помогнете ми. Чуйте молитвата ми. Единственото, за което моля е да имам свои рожби. Обещавам, че ще ги направя силни, добри и достойни хора. Помогнете ми!

На следващия месец Нели отново прави инвитро опит. Преди поредния тест за бременност се моли на специално купената икона на Свети Мина. В четири часа сутринта, двамата със съпруга й поглеждат резултатът.  Две чертички - бременна е. Още на следващия ден се връщат в манастира. Оказва се храмовият празник. На дългата километри опашка, бременната жена изчаква 3 часа. Но тя е сигурна, че да чакаш да отдадеш почитта си на Светеца и на Бог, не може да навреди. И се оказва права. 9 месеца по-късно, Нели ражда своите чудеса – Самуил и Далия.

“Господ явно е видял колебанието за третото дете и ми даде точно, каквото поисках – момче и момиче.”

Самуил означава измолен от Бога, а Далия е име на прекрасно цвете, което Нели вижда през пролетта в двора на манастира...

Божие чудо!
“Чудо е! Това е моето чудо. Няма как да виждаш толкова хора, които се борят за твоето щастие, толкова добрина, която срещнах през годините борба, и да не вярвам. Вярвам. Стават чудеса!”
Днес тя на 33 и отново се подлага на хормонална терапия. Но не за свои рожби. А за да помогне да други жени като нея. Донор е на яйцеклетки – нейният начин да дава надежда за други, които се борят, за да създадат свои наследници.
 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.