Партии или паразити

Партии или паразити
26-04-2013г.
23
Симона Милкова

Питаме защо аджеба изборната бюлетина тази година ще е с дължина около половин метър. Отговорът е в цифрите. За коментар върху успешния бизнес на малките партии потърсихме бившия шеф на „Информационно обслужване“ - математика проф. Михаил Константинов.

Проф. Константинов, превърнаха ли малките партии изборите в голям  бизнес?
Нека да уточним, че под малка партия разбираме такава партия, която няма реален шанс да прескочи 4-процентовата бариера (от всички действителни гласове) за влизане в парламента. Ако има 4 000 000 действителни гласа, бариерата е 160 000 гласа. Ако действителните гласове са 3 500 000, бариерата ще е 140 000 гласа. В момента само 5 формации се очертават като способни да прескочат бариерата.

Колкото до ползите от това прескачане - всяка партия, получила поне 1% от действителните гласове, получава близо 15 лева на глас всяка година. Така само с 40 000 гласа на изборите, партията си осигурява близо 600 000 лева на година или почти 2 400 000 за целия мандат от 4 години. Мандат, в който въпросната малка партия не участва реално.

Ако обаче това е коалиция, ще й трябват поне 4%, за да грабне субсидията. Това някои партии не го разбраха и направиха глупави коалиции. Примерно ДСБ сами имат 1%, но в коалиция с друга партия (много достойна впрочем!) едва ли ще имат 4%. Интересното е, че в богатата Германия, субсидията за 1 глас e 10 пъти по-ниска от субсидията в бедна България. Дали пък заради това едните не са богати, а другите - бедни?

Каква е инвестицията и каква е печалбата?
Инвестицията е 10 000 лева, а потенциалната печалба е над 600 000 лева годишно, т.е. 60 пъти повече. Е, няма по света друг такъв бизнес! Проституцията, трафикът на хора, хазартът и наркотиците са много далеч от тази норма на печалба. Тези престъпни бизнеси могат само да се учат от нашите политици.

Има ли как да се преборим с този вид бизнес?
Да, като направим субсидията колкото е в богата Германия. Пак ще е висока нормата на партийната печалба, но няма да е толкова чудовищно висока.

 A трябва ли да се преборим с този изборен бизнес план? Защо е вреден?
Трябва. Най-малкото, защото е дълбоко неморален. Хората пищят срещу високите печалби на монополите, но те са нищо в сравнение с партийните печалби. А иначе е трогателно съгласието на уж различни по идеология партии по въпроса за свръхвисоките партийни субсидии. Но те, политиците, само за пред хората водят епична битка пред микрофоните и камерите. Иначе си пият кафето заедно и даже имат общ бизнес. Бутафорията на междупартийните битки е за баламурниците от публиката на българския партиен цирк.

Не трябва ли държавните субсидии да са само за партиите, които ще влязат в парламента?
Не, нека има субсидии за всички по-значими партии, но не в такива абсурдни размери. Отново напомням, че всички партии и политици са трогателно единодушни в борбата за свръхвисоко партийно субсидиране на принципа, че парите не миришат. Но за сметка на това българското политическо блато яко се е размирисало. Дано пък на някого му направи впечатление.

Какви са разходите на една малка партия и оправдано ли е да получи тя милиони държавна субсидия?
Зависи колко ще вложи партията за партийна дейност и предизборна агитация и колко ще открадне ръководството. Сериозните партии могат и трябва да привличат финансиране и по други начини, а не само чрез опразнения държавен бюджет.

Можем ли да оправдаем големия брой партии на изборите именно с финансовите облаги, които ги очакват при резултати над 1 процент?
Да, но не само. На предишните парламентарни избори през 2009 г. депозитът за участие беше 50 000 лева и това отрезвяваше донякъде кандидатите за партийна и финансова слава. Но ревнаха щатните правозащитници, че се били нарушавали конституционните права на хората, които искат да бъдат избирани. А на тези, които избират, не им ли се нарушават правата? На 12 май бюлетината ще е неприлично дълга и това ще затрудни някои възрастни или по-слабо грамотни хора. Впрочем, има и обратна гледна точка. Според която бюлетината трябва да е максимално сложна, за да се създаде естествен образователен ценз.

През 98% от времето на демокрацията е действал някакъв сериозен ценз. Днес не действа нищо. Когато гласът на един Нобелов лауреат е равен на гласа на един неграмотен гражданин, бъдещето пред демокрацията няма как да е светло. Нещо, което вече се вижда отвсякъде. 

Как ще се отрази наличието на малките партии на изборните резултати?
По принцип никак. Но при по-добро вглеждане констатираме, че голямата част от политическия дребосък е в лявата част на политическия спектър, така че е по-вероятно да се разпилеят леви, а не десни гласове. Макар че и доста десни гласове ще се попилеят, както изглежда. Съществува и още една забавна възможност: БСП и ГЕРБ да се разстрелят взаимно (аз в момента очаквам Империята да отвърне на удара!) и кръвта им да изтече към по-малки партии вляво и вдясно. Ако това се случи, ще спечели и ДПС, което е инвариантно към каквото и да е. Макар че и там могат за пръв път да се случат изненади.

Изобщо, изборите на 12 май могат да бъдат всякакви, но скучни няма да бъдат. Гарантирано! Предсказва се също, че 42-то Народно събрание го чака къс живот и че нас ни чакат още едни избори до края на годината. Но това няма да се случи и причината за тази политическа "стабилност" е лакомията на българските политици. Веднъж влезли в заветния парламент, те няма лесно да излязат от него. А и някои от тях ще имат доста пари да избиват, преди да се разпуснат. Ако е вярно това, че в някои партии едно избираемо място в листите струва до към 200 000 лева, то е ясно, че докато не заработи 400 000 лева, съответният депутат доброволно няма да напусне. Защото първо трябва да си избие инвестицията, а после да я умножи по две. На този фон ревовете за това, че циганите си продават масово гласовете ми се виждат малко попресилени. Въпросните цигани поне знаят за какво гласуват - ами за 50 лева на калпак гласуват. С 50 лева циганинът ще си нахрани мърлявите дечица (нека са му живи и здрави, и по възможност образовани), а и за него ще има бутилка ракия и 10 бири. А излъганият български избирател, който уж не си е продал гласа, ще бъде минатият. Щото ще се окаже, че срещу гласа си е получил празни обещания. Иначе много обичам празни обещания, примерно заплата 2000 лева и пенсия 1000. Може, но трябва да се уточни, че тогава хлябът ще бъде поне 20 лева. Този филм сме го гледали при Луканов и Виденов, добре е да си го спестим. Макар че - надали.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.