Хак да ви е!

Хак да ви е!
24-04-2013г.
228
Венци Мицов

Не сте ли си мечтали поне веднъж в живота да хакнете сървъра на Министерски съвет! Да поставите най-отгоре снимка на Рон Джереми, да напишете – „Аз съм Батман – новият министър-председател“ и да наблюдавате реакциите на хората и медиите...
Да ви призная, аз честичко си мечтая за подобни палувания в глобалното информационно поле. Да пусна хевиметъл парче на сайта на президентството, да нарисувам мустаци на Сергей Станишев на сайта на БСП, да пусна двете песени, от която е „силно взаимстван“ химна на ГЕРБ („Тime to say goodbye“ на Бочели и „Panis angelicus“ на Цезар Франк) на самата страница на партията.
Да хакна сайта на някое издателство и да подменя на FTP-то им готовият и редактиран текст на Букай с телефонния указател на Полски Тръмбеш...

Хайде, признайте си, че и вие сте имали подобни желания.
Признайте си, че понякога, след като сте решили кръстословицата в някой вестник и няма какво да правите, рисувате фюрерски мустачки на снимката на Волен и хипи прическа на Цветан Цветанов.
Признайте си, че понякога изпитвате удоволствие да пуснете някоя партенка и да наблюдавате как тя поема от уста на уста, докато достигне заплашителни размери и накрая някой ви я сподели, без да знае, че вие сте я измислили.
Но тя така се е променила, че даже вие клъввате и започвате да я споделяте наново, защото си мислите, че тя вече е истина...
Горе – долу това се случва всеки ден и със сериозната преса у нас. Вчера някой майтапчия пусна информацията, че сенаторката Сара Палин заявила, че осъжда терористите от Бостън и смята, че трябва да се нападне...Чехия.
Познайте дали доста сериозни издания не се хванаха на въдицата на поредния „бъзиклийкс“...

И дали във Фейсбук нямаше всенародна вълна от споделяния и възмутени постове.
Хайде, нека сега всички тук да си признаем – когато несъществуващия гръцки вестник „Симера“ беше написал, че българите са бедни, но не протестират, всички цъкахме с език и си викахме – брей, тия гърци колко добре познават ситуацията у нас.
После всички писахме тъжни постове по повод съобщението от фалшивия туитър акаунт на Умберто Еко по повод фалшивата кончина на Габриел Гарсия Маркес (някои без дори да знаят кой е Маркес и какво е „100 години самота“).
А да припомня ли и за фалшивото писмо на самия Маркес, написано в стил – микс между 36-a серия на „Листопад“ и книга на Пауло Коелю.

Въобще, пърформанса с хакването на информационния поток все още е само в сферата на личното забавление, но е все по-често явление и дори ние, които се правим на корави и видeли какво ли не, понякога се хващаме.
После си казваме – „Хак да ни е!“ и ни лук яли, ни лук мирисали се отдаваме на сериозни анализи за състоянието на политиката у нас и по света... Без да си даваме сметка, че лековерието ни е толкова голямо, че това, което ни спускат като информация е толкова вярно, колкото пожелаят някои хора.  Че в информационното пространство едни хора говорят в слушалките на други хора, използвайки оня популярен израз от известното аматьорско бг порно – „Митко, Миткооооо...Митко...“.
Че ни облъчват с различни къде тотално измислени, къде наполовина променени истории, разчитащи на наивността ни и късата ни памет.
Че едни политици, довчера подкрепящи управляващата партия днес са нейни върли противници, че други, които ни управляваха също толкова лошо днес се изкарват герои, че трети, които ни управляваха преди вторите се бият в гърдите как те пък били почти светци...

Ех, как искам да им хакна сайтчетата и да им пусна техни медийни изяви отпреди няколко години, за да видят всички какво са говорили тогава и какво говорят сега.
За да разберете, че или тези хора са болни от шизофрения и раздвояване (разтрояване, раздванадесеторяване) на личността, или ни смятат за полуидиоти с къса памет...

Дали ни хакват всеки ден? Дали официалните канали за информация у нас не са толкова безобидно нелепи, за да пускат цялата информация на света, без да я проверяват?
Или някой моделира всичко, което излиза от тези официални канали за информация?
Не знам! Преценете сами! От една страна наивно официози цитираха новината на бъзиклийкс за Сара Пелин. От друга официалните социологии се надпреварват да отчитат няколко партии, половината, от които няма да влязат в парламента. А не отчитат всичко останало, наричайки го „статистическа грешка“. Наричайки „статистическа грешка“ мнозинството, което ненавижда статуквото.

Хак да ни е! Ние сами се вкарахме в тоя модел, сами се докарахме до нещо, което моят приятел Любо Дилов нарича „състояние на полуразвеселен идиот“.
И за това сега ще се хакваме! Един друг!
Ние ще ви пускаме лъжливи новини за това, как живеем и какво ядем...
Вие ще ни пускате лъжливи новини за това колко добро място за бизнес и живот е България и какви високи рейтинги има навън.
Ние ще се позоваваме на това, за да ви се подиграваме.
Вие ще си гласувате още 100 милиона за СРС-та, за да имате ресурс да подслушвате, докато ви се подиграваме.
И така до заветния фалит!!!
Докато някой не завърти лопатата и не хакне цялата система!
Не сте ли мечтали поне веднъж да хакнете някой!
Хайде, признайте си!
И ще продължаваме, докато Великия Системен Администратор не ни наложи бан.
Ако му позволим това...
А ние няма да му позволим, нали???

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.