Висящо зло

Висящо зло
15-04-2013г.
25
Симона Милкова

Домашното насилие е пред вратата ви. То не чука, то вече е у вас. Това е историята на едно дете, осакатено от собствените си родители. Той е само на 5. Викат му Цецко. Цецко е мълчалив и сърцераздирателно тъжен.  Целият е в белези. Вече се сбогува с няколко пръста от крачетата си. Едва спасиха ходилата му. Докторите обещават, че ще може да ходи. Видяхме го в детска хирургия на болницата във Враца. Седеше на една инвалидна количка и стискаше голямо плюшено мече. Първото му мече. Краката му бяха бинтовани,  а очите му- пълни с липса на обяснение. Гледайки го, човек няма как да не си помисли: на тия трябва да им забранят да раждат! „Благодарение“ на грижите на майка си и втория си баща, Цецко щеше да остане без крака едва на 5. Малкият пациент е приет в болницата миналия петък в много тежко състояние - посинен, в рани, отоци, засъхнала кръв и  гангренясали ходила…

Цецко е жертва на домашно насилие и на държавно безсилие. На него всичко детско му е  чуждо. Играта с топка и колички, естественият детски смях и  милувката на мама са все неща, които той не познава. Цецо е живял на терасата на родителите си, завързан, като куче, хранил се е с огризки, бил е всекидневно пребиван. На същата тераса е измръзнал, в резултат на това губи пръстчетата на краката си.

Те раждат деца, за да ги малтретират, пребиват, продават. Те раждат деца, за да ги превърнат в бизнес, в просяци, проститутки, убийци. Те раждат деца и след това ги лишават от живот.  

Цецо е жертва на садистичните разбирания на собствената си майка, според която боят и гладът са възпитателни. Той е жертва на стерилитета на държавността. Съдебната власт е безсилна да защити едно 5 годишно момченце. Общинското жилище, което обитава семейството на Цецо ще бъде взето, но какво от това. Родителските права вероятно ще бъдат отнети, но циганите няма да платят за престъплението. Това е поредният път, в който Цецко е отнеман от създателите си… после социалните го връщат, защото нямат права над него. Майката на Цецко има още 4 деца. Децата за втори път са изведени от семейната си среда, но тъй като според закона, за тях е най-добре да живеят при биологичните си родители, има реален шанс Цецко да се върне у дома и не след дълго да умре. Родителите на Цецко искат да си вземат децата с една цел, а именно за да прибират парите полагащи се за отглеждането им. Не случайно, майка му Петя е бременна за шести път. 

Животът на Цецко не е прецедент. В България има десетки заключени деца, които мечтаят да ги спасят от мама и татко. Те се молят за нови нормални родители, топла храна и добра дума. Те дори не молят за бъдеще, молят да спре да ги боли.

Сега за Цецко остава надеждата, че ще си намери добро приемно семейство. Но какво ще стане с останалите деца като него, за които няма да чуем по телевизията?   

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.