ЖЪЛТИЯТ ДЕМОН

ЖЪЛТИЯТ ДЕМОН
14-04-2013г.
58
---

„Всеки, който клевети другия и му причинява всякакви неприятности и обиди, той е с дявола, защото дяволът е враг и клеветник срещу човека. Клеветникът и дяволът са едно, тъй като дяволът е клеветник, името му това и означава. От гръцки език думата „дявол“ се превежда клеветник. Хулителят, ругателят и злоречивият са едно с дявола.“ Светител Тихон Задонски

В тези последни времена лукавият се е развихрил както никога досега. Съвременните информационни технологии, попадайки в ръцете на зли хора, стават оръдие на дявола в борбата му срещу истината и погубването на човека. И затова човек се ражда в лъжа, живее в лъжа и умира в лъжа. Отговорността на съвременните журналисти  е огромна, защото лъжата и клеветата са заразни. Така клеветникът заразява онзи, който слуша или чете неговите клевети. Жълтите журналисти са особено опасни, макар и да не убиват човека с ръце и не го нараняват, но погубват и раняват с езика и писанията си като с оръжие, както е писано: „синовете човешки, чиито зъби са копия и стрели, и чийто език е остър меч.” /Пс. 56:5/

Стигнахме до там, че жълтите медии основно определят живота ни. Дават ни насоки и мнения за всичко и така неусетно се озоваваме в една матрица, където изгубваме представа за истинската реалност. А колко по-добре е да се раждаме в истината, да живеем в истината и да умираме в истината. Това е истината, която ще ни направи свободни, само трябва да я познаем.

Вследствие на духовната катастрофа, обхванала всички, се роди демонът на жълтата журналистика. Той живее и се храни с душите ни, изсмуквайки и последните ни жизнени сили. Светите Отци казват, че дяволът може да е силен като лъв или слаб като птичка в зависимост от това доколко ние ще му позволим. Така че ние сме си виновни за всичко жълто около и в нас. Ако никой не четеше техните сквернословия, те нямаше да съществуват. Но ето те триумфират, те са тези, които управляват. Позволихме им да бъдат лъвове. Затова и сега ще търпим, защото само търпението може да ни помогне, но при условие, че се надяваме само и единствено на Бога. Той ще им отмъсти и въздаде. Както земният баща, когато види децата си, че са поругани и обиждани от някой беззаконник и те търпят това с мълчание и гледат баща си,  тогава той вместо тях ще отговори и защити. Така Бог  постъппва с онези, които ни обиждат и клеветят.

Вярно, че сме слаби и податливи не само на клевети и обиди, но и на всякакви други внушения. Но пък имаме  Божията  подкрепа за всичко, стига да я поискаме. Пропуснем  ли да направим това, обричаме не само себе си, но и тези, които идват след нас на невъзможността да различим истината от лъжата, светлината от тъмнината, сладкото от горчивото.

Дай Бог един ден българинът да израсне духовно, укрепявайки се в Божия закон и едва тогава жълтият демон ще си отиде от нас.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.