Мравешката контабанда

Мравешката контабанда
29-03-2013г.
42
Екатерина Анева

Миналата седмица в Предаването  на Карбовски, Румен Петков заяви, че контрабандата на цигари в момента надхвърля 45% от общия внос. По данни на Европол, през 2011 и 2012 г., тя е била съответно 25 и 32 %. А през 2008г. - едва 8%.

През последните години акцизът на цигарите скочи два пъти. Веднъж през 2009 г. с 26% и, веднъж през 2010, с нови 36%. Това доведе до рекордния бум на контрабандни цигари. И ако допреди 2-3 години те се продаваха в малките павилиончета и квартални кафенета, то днес търговията е пренесена директно на улицата. На  пазара или автогарата във всеки град има по няколко човека, които обикалят и предлагат.

Цената на контрабандните цигари е с пъти по-ниска от тази в магазините и това ги прави много търсени.  Нищо, че марките са доста екзотични. Ориентирате се по кодовите думи – „ Женски/мъжки“ - 3/3.50. Женските са тънки, а мъжките – нормални. И за разлика от магазините, на улицата  може да спазарите и по-ниска цена. Обикновено отстъпката важи за стек – 25/30 лв.

Доставките
Основните канали на внос в момента са през Гърция и много малка част през Румъния и Турция. От главния гръцки канал, се захранват не само българските, но и повечето източноевропейски пазари. Докато стигнат до улицата, стековете минават през три нива. Първото е основният вносител.  Под него са посредникът и крайният търговец. Самите търговци носят в себе си не повече от 10-тина кутии.

Цигарите се съхраняват на различни места, като в едно депо не се оставят повече от 200 кутии. Според сега действащите митнически закони, ако намереното количество не надхвърля себестойността на две минимални работни заплати, се приема, че е за лична употреба. Обикновено за складове служат изоставени постройки, леки коли, депа за изхвърляне на развалени зеленчуци и шахти. Причината за съхранение в такива места е острата миризма, която пречи на полицейсите кучета да надушат стоката. Това пък от своя страна води и до допълнително занижаване на качеството на продукта.

Чадър?
За разлика от предишни години, когато бизнесът се свързваше с известни подземни босове като Иван Тодоров-Доктора и Косьо Самоковеца, днес търговията се върти на доста по-ниско ниво. Това е така наречената. „мравешка контрабанда“, която се осъществява от много и не свързани помежду си групировки. Основните разпространители са ромски семейства, безработни и социално слаби хора. Колкото и раздробена да е търговията обаче и в нея има райониране.

То е подчинено на районите на полицейските управления. Контролът над територията се извършва от доставчиците, които при този тип контрабанда игрят ролята на босове. Те наблюдават търговията. На тях се отчитат и приходите. Това, както и факта, че търговията се върти пред очите на патрулиращите полицаи, говори и за друга, различна от мравешката, добре поддържана йерархично структура, която осигурява серозен чадър на цялата схема – от производството, през преноса и вноса, до улицата.

Печалбите
Колкото и незначителни да изглеждат приходите от този тип разпространение, по данни на Центъра за изследване на демокрацията те надхвърлят 1 милиард лева. Основният внос на контрабандни цигари е на ментета, произведени в Молдова, Китай, Косово и Ливан. Себестойността на една кутия е около 50 стотинки, а продажната цена не пада под 3 лева. На пазара в момента се налагат и нови марки. Те се произвеждат основно в Китай, Молдова, Сирия и Иран. И при тях производствената цена, заедно с транспортните разходи са изключително ниски, което автоматично вдига и печалбите. В същото време загубите за държавния бюджет са огромни. От една страна, защото се губят акцизите от тези цигари и от друга, защото самите печалби се влагат в нелегални дейности, подхранващи нарастващият дял на сивата икономика…

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.