Метадонът – лечение или бизнес

Метадонът – лечение или бизнес
14-03-2013г.
545
Екатерина Анева

Покрай разгорещените страсти в държавата, като че ли оставихме всичко друго. Ток, парно, заплати, пенсии – ще имат ли смисъл за вас тези неща, ако собственото ви дете умира пред очите ви? И то не защото няма лечение, а именно заради лечението. Най- вероятно в момента за много хора това са по-скоро нелепи и странни асоциации. Запознайте се с Георги, той е аргументът да не звучи всичко това абсурдно. Той е на 24 години и е хероинов наркоман от 8 години.

Георги: В моя град вече няма дилър на хероин. Моят град вече е хероинов град. Изведнъж изчезна хероина и се появи хероин с много лошо качество. За един наркоман, който досега е давал 20 лева на ден да се надруса, за да преживее, изведнъж дозата се увеличава и скача на 80 лева, защото трябва да вземе повече. И един метадон, който, примерно, може да си купи - 8 кубика по два лева, ще му струва 16 лева. Къде са 80, къде са 16!? По чисто финансови причини. Затова се минава на метадон!


Иначе казано – наркоманите заменят една зависимост с друга. Заради по-изгодната цена. Иначе метадонът трябваше да ги лекува…
Как и защо това лекарство излезе от програмите и влезе в подземния пазар? Кратка история на медикамента

Метадонът е създаден в Нацистка Германия през 1937 г. по нареждане на Гьоринг. Медикаментът, както и хероинът, e на морфинова основа. Едното е изцяло синтетично, а другото се добива от опиумен мак. И двете вещества са опиати. При метадона обаче липсва онази съставка, която дава ефекта на “надрусване”. Метадонът като лекарствена терапия на хероиновата зависимост се прилага за първи път в Америка, в края на 60-те години.. У нас лечението се възежда през 90-те годни на миналия век.

Първоначално лечението става в Националния център по наркомании /НЦН/. С премането на Наредба 24/2006г. на Министерство на здравеопазването, се дава възможност и за разкриването на частни програми, където зависимите заплащат лечението си и получават метадон за няколко дни напред за домашно лечение. И така един човек психически неуравновесен и с тежка зависимост е поставен в ситуацията да се самоконтролира.

Според европейската практика, в страните - членки на ЕС, метадонът се дава само под лекарски ежедневен контрол. Таксите са държавно установени и са символични. В Германия, например, струва 5 евро на месец. В страна като Гърция, която допреди 5-6 години заемаше водещо място по хероиново зависими, вече има много добра работеща практика. Там прагът за лечение с метадон е 24 години, при доказани други неуспешни опити за психиатрично справяне с проблема. Безплатно е и лекарството се пие ежедневно в определени за това центрове.

Реалността
У нас, в малкото на брой държавни програми, които са безплатни, местата са ограничени. Списъците с чакащите са огромни. Според самите лекари, работещи в тях, се чака поне по 3-4 години. Време, което може да се окаже фатално дълго за хероиновия наркоман.

И тук “на помощ” идват частните програми. Те са повече от тридесет. Имат и своя Асоциация. Цената за включване в тях варира от 100 лева за тези, които получават метадона безплатно от здравното министерство, до 300-400 лева за самоиздържащите се.

В България е бизнес. Голям бизнес. Метадонът е бизнес!“ – така ни посреща Георги на входа на програмата, която той посещава.

Веднъж започнали лечението, пациентите заменят хероиновата си зависимост с метадонова. Факт, който потвърди пред нас и един от водещите психиатри, работещи със зависимости – д-р Емил Грашнов управител на Център за психично здраве, София. А абстиненцията от метадона се оказва непоносима. Тъй като той е синтетичен продукт, се натрупва, прави големи „депа“ и организмът трудно го изхвърля. Понякога критичният период може да продължи 40 дни и е съпроводен от адски болки за зависимия. А трайните физически и психически увреждания не могат да бъдат предвидени.

Според, написаните в нормативната уредба критерии, метадонът се прилага само на хероинозависими, навършили 18 години. Проверката обаче показва, че често в програмите се записват хора, които са пристрастени към хапчета.

А в Европа медикаментът се прилага в намаляващи дози. Пълното преодоляване на зависомстта при спазване на терапевтичните стъпки, трябва да се постигне до две-три години. У нас обаче, дори лекарите признават, че в масовия случай в програмите участват хора, които са там от самото начало – от 10-12 години. Трайно излекуваните са единици.

Въпросът! При положение, че има частни програми, които се издържат от този проблем, какъв е техният мотив първо да не изкарват хората от тези програми чисти, второ какъв е техният мотив да не осъществяват качествен контрол над хората в програмите и да не ги лекуват докрай?

Д-р Благовеста Томова – старши експерт в Национален център по наркомании: Не знам какъв е техният мотив! Да не говорим, че практиката да се записват напълно здрави хора, се пренебрегва от същия този контролен орган. Самите нарокзависими ни разказаха за десетки такива случаи… Причините за съществуването на този порочен кръг са много – като се тръгне от нормативната уредба, изготвена и консултирана от настоящи собственици на частни програми, като се мине през нулевия контрол от страна на държавата, който позволява да се изкривява рамката на съпътстващото писхотерапията лечение с метадон и се стигне до процъфтяващия черен пазар, който се захранва основно с количествата препарат, изнесен от терапевтичните общности.

А продажбата на улицата не е изключение, по-скоро е закономерност. Рамо до рамо, до дилъра на хероин стои дилър на метадон. Търговията се върти не само в “постите” (местата за улична търговия на наркотици)... Тя се върти и около програмите... Площад Сточна гара, Зеленото, градинката на Искър... И това са само централните. В много градове именно метадонът замени хероина, заради лошото качество на наркотика и високата цена. А и схемата е много лесна - записаният в програмата взима количеството за седмица напред. За себе си оставя толкова, колкото му трябва да си оправя абститенциите – „ да се вдигне“. Другата част я продава по 1,50 – 2 лева за кубик и с парите си купува хапчета. Най-често ривотрил, който има най-добър ефект в комбинация с метадона. На местата, където все още има по-чист хероин, схемата е същата, но вместо хапчета, с парите се купуват 12-тки или 20-тки.

Пазарна икономика
Според товарителниците, които открихме, 22 литра метадон струват 2310 лева. Просто изчисление показва, че 1 милилитър излиза около 10 стотинки с ДДС - крайна доставна цена. Информация, потвърдена и от един от основнте доставчици. По-евтините програми го получават безплатно от МЗ. Затова и тяхната цена не може да надхвърля 1/3 от минималната работна заплата. Местата и в тях обаче са ограничени и бързо се запълват. Останалите центрове, които са на самоиздръжка, го купуват по споменатите вече пазарни цени. Именно затова те имат и право да поставят по-високи такси на пациентите. Въпреки, че лекарството за един зависим, който е на доза от 15 мл. на ден, за един месеци по груби сметки излиза 45 лева.

До нова година важеше правилото за доказани три предходни неуспешни опита за лечение. Изискване, което вече е само препоръчително и отвръзва ръцете на частните програми. И така реално всеки хероинозависим, навършил 18 години, може да се запише. Дори и при такса от 300 лева, отпусканият метадон е достатъчно достъпен и доста по-евтин от хероина. Набавянето му е по-лесно и рискът за дилърите по-малък. Защото самите те са в такива програми и дори и да бъдат заловени от полицията, лесно могат да обяснят намерените у тях количества.

И това е само малка част от историята на една практика, която на Запад лекува, а у нас се превръща във фатална зависимост и в доживотна безалтернативна държавна политика…

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

 

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.