Екатерина от "Пуси Райът": Светът видя грешките на Русия

Екатерина от
11-02-2013г.
136
---

Година след ареста на "Pussy Riot" в московската катедрала "Христос Спасител", Екатерина Самуцевич, единствената освободена членка на пънк групата, разказва за живота в затвора, френското гражданство и съпротивата срещу тесните връзки между Путин и Православната църква.

Екатерина Самуцевич, Надежда Толоконникова и Мария Альохина бяха осъдени на 17 август 2012 и пратени да прекарат две години в затворнически лагер за "хулиганство" и "подстрекаване към религиозна омраза", след като направиха пънк молитва в московския храм. Самуцевич бе освободена при обжалването на присъдата, след като смени адвокатите си и обяви, че не е участвала активно в протеста.

След присъдата им много държави осъдиха действията на руския съд, обявявайки ги за крайни. Българското външно министерство излезе със становище, в което се казва: "Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Семуцевич от руската група "Pussy Riot". Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества."

Единствената освободена от групата разкрива мистерията дали има и други членове на Pussy Riot избягали в чужбина и какво мисли за боядисването на паметника на Съветската армия в София с цветовете на групата.

- Как си днес, година след ареста в московската катедрала "Христос Спасител"?

- Това което ме притеснява е, че криминалното дело все още продължава, изслушването е в ход и те не ни намират за невинни. Несправедливото отсъждане е още в сила и за съжаление Надя и Маша са все още в затвора. Това наистина ме разстройва. Безброй пъти обяснявахме защо го направихме. Разбира се действията ни бяха под влияние на събитията в нашата страна, Русия. Например това, че Руската Православна Църква, Московския Патриарх и Главнокомандващия на нацията се обединиха, дори и специалните части, които работят за правителството.

Ние не го направихме просто като знак на деструктивен протест,

това беше артистичен жест

защото РПЦ (Руската православна църква) следва инструкциите на правителството, следва много консервативна програма. Най-основно тази програма вреди на социални групи, които тук наричаме "хора с по-малко законни права". Например жените, хомосексуалистите, и други. И така с помощта на Църквата, закони като този против абортите се приемат. С помощта на Църквата беше направен опит да се въведе дрес-код за жените, който ще важи за цялата страна. Отново с помощта на Църквата беше представен закон, който забранява пропагандата на хомосексуалността. Така че, естествено ние искахме да покажем, че сме против такова отношение за тези проблеми, против това поведение спрямо жените. На пример всички знаят, че не се направиха реформи вътре в Църквата, за положението на жената в нея, в институцията на църквата тя не може да участва. Най-доброто, което жените могат да правят в Църквата е да продават свещи или да чистят. Жена не може да бъде свещеник.

Дори да е изключително ерудирана, тя ще бъде игнорирана

На жените не им е разрешено да влизат в църква, без да са покрили главата си. Също така жените не могат да показват емоции: да се смеят, да говорят на висок глас, да влизат зад олтара, там може да влизат само мъже. За това го направихме именно там.

- Как смяташ, беше ли успешна акция?

- Беше повече от успешно. На първо място повдигнахме въпроси, които се обсъждат дълго време в обществото ни и получиха своя отзвук. Също така повдигнахме и някои въпроси, които рядко се адресират при нас - например, така наречения "завой на дясно" - това е влияние, може би към създаването на нови националистически организации. Ако не бяхме направили тази акция, хората, които не бяха съгласни с това, щяха да пишат само по форумите. Сега целият свят вижда какво се случва в страната ни - свободата на словото е нарушена, нарушава се свободата на изразяване на артистите, свободата на изкуството и на тяхно място се случват процеси, които е трудно да бъдат спрени. Гражданите не могат да повлияят на ситуацията. Всеки го вижда - каква е съдебната система, колко зле работи, как е невъзможно да се защитиш в съда. Човек попаднал под ударите на съдебен процес  има много малък шанс да се защити. Той почти е лишен от правото на защита.

- Как така другите са в затвора, а ти си на свобода?

- Това се случи, защото имах нов защитник. Отказах се от предишните адвокати и имам нов. Защитата му беше повече от убедителна и съдът промени формата ми на наказание. Все още обаче съм обвиняема. 

- Вярно ли е, че има и други членове на Pussy Riot, които са напуснали Русия?

- Никой от членовете на Pussy Riot не е напускал Русия. Напуснахме я само за ден, за да получим награда - никой не е планирал да я напусне доколкото знам. А и не виждам защо да я напускаме.

- Кажи нещо на българите, които ви подкрепят?

Е, мога само да съм благодарна на тези хора. Това е много важно за нас. Благодаря!

 

Екипът на Lentata.com, благодари на Константин Корнеев за превода.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.