Петко Симеонов: Октай бил притискан от някаква външна сила.

Петко Симеонов: Октай бил притискан от някаква външна сила.
21-01-2013г.
43
---

Петко Симеонов е български учен и политик, съучредител на Съюза на демократичните сили, един от първите подписали новата Конституция, една от емблемите на прехода у нас.  Оттеглил се от политическата си дейност преди повече от 15 години, но останал гражданин, писател и социолог с активна гражданска позиция.   

Днес в профила си в социалната мрежа Фейсбук, Симеонов публикува следното съобщение:
 Г-н Симеонов, по повод вчерашната случка споделих една публикация от вашата стена. В отговор брат ми, който живее в Бургас каза следното:
17.01.2013г. - 17:55ч - Прибирам се от работа..... минавам да взема едно шоколодаво яйце-Киндер на малката... и виждам Октай Енимехмедов.Питам го какво става,че е така кахърен... да няма проблеми с ченгетата... отново.... отговора беше: " бат Гого карат ме да правя нещо, което не искам"...... изводите оставам за всички, които прочетат това!!!

Пред Lentata.com Петко Симеонов каза:
От написаното става ясно, че пред свидетел Енимехмедов е споделил, че е притискан да извърши нещо против волята си. Братът на свидетеля е публикувал това на личната си страница във Facebook – оттам и аз черпя информацията. Малко по-късно постингът беше изтрит. Вярвам, че в този статус се крие разковничето за разплитане на случая.
Доколко е сигурен източникът, от когото имате информация, че Енимехмедов е бил притискан да извърши нападението?
Аз вярвам на човека, който ми го съобщава, но не познавам непосредствения свидетел. Диалогът,  който имах с тях, ми дава основание да мисля, че този човек  говори истината.  Съобщението беше публикувано в друга страница във Facebook - на брата на човека.  Имаше го на страницата, но тази сутрин проверих и са го махнали. Те  дори ме помолиха и аз да го махна, но не можах, защото все едно в училище е поставена бомба и аз да мълча - това е такъв тип информация, но в смисъла на политическа бомба. 
Защо е изтрил постинга? От какво се страхува братът на свидетеля?
Изплашил се е. От начало не е разбирал колко е сериозно това, което казва.
А колко е сериозно то? Какво трябва да ни говори?
Може да се направят проверки,  дали псевдонападателят е бил в Бургас.  Ако се замислите върху съобщението можете всичко да разберете. Контекстът навежда към мисълта, че Октай бил притискан от някаква външна сила. Не е полицията. От сила, не зная каква.  Мога да кажа само това, че те отказаха да се казват имена, защото се страхуват от ДПС. Това съвсем ясно недвусмислено ми беше казано.
Упреквате службите, че не са обърнали внимание на това съобщение от социалната мрежа. Да, нито един от страна на службите не прояви интерес. Това си е тяхна работа. Предполагам, че са се задвижили по този въпрос, но нито един от тях не ме е потърсил. Моят постинг има много споделяния. Той вече е публично известен. Не го пратих на прокурор - откъде да знам на какъв човек ще попадна, аз нямам доверие на тези институции... Сега вече обществото знае и ще се интересува дали органите са направили проверка по този сигнал.
В заключение на съботното покушение какво ще кажете?
Комично е това да се нарича атентат. Още по-комично е настояването от страна на ДПС да бъде повдигнато обвинение за опит за убийство. Все пак става дума за газов пистолет с 3 патрона – пълна смехория.  
Вие не се ли страхувате, защо не изтрихте статуса си в социалната мрежа?
Аз направих така, че цяла България да разбере за този статус. И ако ми се случи нещо, ще докаже, че онова, което е написано е истина.  Но не вярвам някой да посмее.
Как според Вас ще се отрази на ДПС всичко това?
Един Бог знае дали електоратът им ще бъде стабилизиран. За мен лично Доган няма политическо бъдеще. Четохте ли речта му, за да видите за какво говори той - иска директен контакт с Брюксел , иска признаване на европейско малцинство, обявява се против националната държава. Изобщо неговата реч е невероятно провокативна, а уж философските неща в нея са пълна шашма за пред публиката. Идеите, които този човек прочете са антиевропейски. Речта му беше призив за признаване на мюсюлманско малцинство в Европа, но всъщност той поиска Кърджали да има пряк контакт с Брюксел, а не със София. Обаче всички обърнаха глави към т. нар. „атентатор ” и малцина успяха да проникнат в самата реч. А той говореше открито против държавата България - това е новата му идея, новият му начин за партийно строителство.  След тази 8-ма конференция Движението за права и свободи се превърна в антинационална сила.  В заключение искам да се обърна към всички: прочетете внимателно речта му!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.