Бизнес с човешки органи

Бизнес с човешки органи
24-12-2012г.
58
---

Китай безспорно е най-бързо развиващата се икономика в света. Мащабното строителство, научните постижения, спортните успехи и икономическата независимост са само част от бляскавата фасада на модерния Дракон.

На повърхността всичко изглежда привлекателно, докато през 2006 година не излиза доклад на адвоката в защитя на човешките права Дейвид Матас и бившия канадски парламентарист Дейвид Килгор. От доклада става ясно, че в бляскавия Китай се извършват трансплантации на органи, които са в тотален разрез с изконните човешки права. Годишно в Китай се извършват по 10 000 трансплантации, въпреки че нуждаещите се са над 1,5 милиона души. Даряването на органи там не е много популярно, тъй като голямата част от китайците смятат, че ще се преродят след смъртта и затова искат да запазят тялото си непокътнато.

Така трансплантациите са превърнати в бизнес, а затворниците осъдени на смърт нямат право да протестират срещу отнемането на органите им. Нещо повече, последователите на учение, наречено Фалунг Гонг са обект на преследване и жертва на бизнеса с органи.

Целият доклад на хуманистите звучи като теория на конспирацията – развиваща се комунистическа страна, преследва последователи на някакво учение и продава сърца, дробове, бъбреци, ретини и стави...

Какво обаче представлява мистичното учение Фалун Гонг?
 Фалун Гонг (също известен и като Фалун Дафа) е практика за самоусъвършенстване от школата Буда, основана от г-н Ли Хонгджъ. Това е дисциплина, в основата, на която лежи „асимилирането с най-висшите качества на вселената – Джън, Шан и Рен (истинност, доброта и търпение). През 90-те години на миналия век учението добива огромна популярност сред китайците. Много хора започват да се събират на публични места и да го практикуват, да правят сутрешна гимнастиката, в дворовете на училища, площади и детски градини. Китайската народна пария съзира заплаха и започва да преследвана всеки, практикуващ учението, изгарят се книги посветени на него, забраняват се масовите събирания. Китайските власти наричат движението „култ” и „секта”, а всеки практикуващ в страната е смятан за враг на партията.

От различни правозащитни организации алармират, че най-малко 650 хиляди души, последователи на Фалун Гонг са изпратени в трудови лагери и затвори, където органите им са били вземани и продавани на черните пазари.

Матас разказва за срещите си с хора, които практикуват учението и се страхуват да не бъдат отвлечени и да станат част от незаконните трансплантации.
Заради Експо 2010 в Шан Хай, 66 последователи на учението са затворени от официалните власти, „за по-голяма сигурност”.

В Китай всяка трансплантация на сърце носи на държавата над 100 хиляди долара, според изданието Washingtontimes. През 2005, министърът на здравеопазването на Китай призна, че по-голямата част от органите за трансплантации са от затворници.

На 16 март тази година САЩ приема резолюция 605, с която призовава Китай да спре преследването на последователите.

Сайта Lentata.com предоставя разговор от разследването на търговията с органи в китайска болница. За достоверността на разговора предоставяме линк със записа :
http://www.zhuichaguoji.org/en/node/168

Време на обаждане: 15 Март , 2006
A: Разседващия  B: Лекаря (Директор Сонг Уенли 13920128990)
Гард: Тианджин (Тианджин No. 1 Централна Болница)


А: Здравейте! Това Централна болница Тиянджин ли е? Директор Сонг?
Б: Да, какво желаете?
А:… Доктора ми каза, че имате много добри бъбреци за трансплантация, на Фалунг Гонг…защото практикуващите са в добро здраве…
Б: Имаме, разбира се.Имаме и така наречените, тела доставчици, които все още дишат или имат сърдечен ритъм. Имаме и от този тип…Ами, може и да имаме в повече тази година…

Официалната позиция на Китай, е спиране на донорството от затворници до две години.В България също има последователи на това учение, те  се събират в Южния парк, за да изпълняват заедно упражненията на Фалун Гонг. Повечето са българи, които се интересуват от източните учения. Ако практикуваха гимнастиките си в комунистически Китай, вероятно щяха да станат обект на разследване за заплаха към режима.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.