Демокрация по холандски

Демокрация по холандски
07-12-2012г.
67
Мартин Карбовски

Бялата вдовица, Ямайка, АКА 47, Лилава мъгла, Хаш микс, Супер Шива, Църквата - все имена на главните причини младите туристи да си купят самолетен билет за Холандия веднага след навършване на пълнолетие. Това са имена на различни леки наркотици, производни на марихуаната, които се предлагат в менютата в т.нар. coffeeshops - популярните магазинчета по холандски патент, в които свободно и неграничено се продават дроги за пушене и хапване. Няма как да не видите кофишоповете в Холандия - пред тях винаги има хора. Вътре в тях - още повече, млади момчета и момичета, които блажено изпускат дим, поръчват фрешове и купуват сладкиши. Ако си неопитен, можеш да се напушиш още на входа на заведението, докато вдишваш от необичайната атмосфера. Ако пък си вещ в занаята, няма да търсиш промотираните в туристическите брошури кофишопове, а ще отидеш в някое мазе извън центъра и ще си вземеш джойнт (в насипен или готов за употреба вариант) срещу 3 евро за грам. В зоната за чужденци същото струва между 13 и 20 евро. Независимо откъде купуваш, ефектът е един - улиците са препълнени с усмихнати и лежерни хора, с леко блуждаещи погледи.

А България забрани тютюнопушенето на обществени места...  Между другото - Холандия също. Но миналия месец новото холандско правителство се отказа от всякакви планове за въвеждането на национална карта за достъп до кафенетата, в които се продава марихуана. Според плановете на предишното правителство така наречената „карта за трева” трябваше да се издава само на холандските граждани. Това на практика щеше да прокуди туристите от прочутите амстердамски кафенета, в които се предлага марихуана. Новото правителствено реши да прехвърли на градските власти отговорността за това, като те могат да забранят по своя собствена преценка на чужденци да посещават прочутите кафенета. Оказва се, че именно туристите са основните посетители и клиенти в омайните холандски магазинчета за радост.

Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан също заяви, че не се готви да налага забрана върху продажбата на марихуана на чужденци в градските кофишопове, защото според него подобен закон може да доведе до ръст на престъпността и значително да намали туристическия поток към града му. Собствениците на кофишопове, адмирираха новото-старо решение - по техни данни чуждите туристи осигуряват до 90% от всичките им приходи.
 
Иначе търгуването с марихуана е незаконно в Холандия, но хората не могат да бъдат съдени за притежаването на малки количества трева и тя се продава открито в специалните кафенета. На пазарите за цветя пък се продават готови сетове за отглеждане на канабис, с указания за отглеждането им и подходяща пръст...

Според официалната статистика около една трета от туристите, които посещават холандската столица Амстердам, отиват там точно заради легалната възможност да си купят марихуана в кофишоповете... и да си прекарат весело. Друга част от статистиката гласи, че в Холандия има около 700 специализирани кафенета, които легално продават марихуана, като само в Амстердам те са над 200. Холандското общество като цяло проявява търпимост към употребата на индийски коноп, а притежанието на малки дози марихуана за лична употреба е декриминализирано още през 70-те години на XX век. Иначе самите нидерландци не са най-големите фенове на тревата, но са достатъчно толерантни и бизнес-ориентирани, за да посъветват чуждите си гости как да пушат джойнт без да вредят на себе си и на имиджа на страната им.

Публикуваме превод на брошура - наръчник за употреба на трева, който се раздава безплатно в част от марихуана-кафенетата в Холандия:

В много култури хашишът и марихуаната са пушени векове наред. Те идват от растението Хемп. Ефектът от употребата им трае между два и четири часа и се изразява във веселост  и отпуснатост. Но като всяка друга субстанция, могат да се използват погрешно. Затова:

1. Пушете  и марихуана, за да се забавлявате. Не очаквайте един джойнт да реши проблемите ви вместо вас.
2. Ако пушите хашиш или марихуана всеки ден, опитайте да пропускате по няколко дни от време на време.
3. Пушенето на хашиш или марихуана влияе на концентрацията ви, не пушете, ако ви предстои да учите, да работите  или ако шофирате.
4. Някои видове хашиш или марихуана са по-силни от други - имат по-високо съдържание на ТХЦ. Опитният пушач усеща колко му е достатъчно и знае кога да спре. Ако пушите отскоро, няма да знаете кога да спрете и трябва да сте умерени.
5. Ако сте неопитен, не е добра идея да комбинирате пушенето с прием на алкохолни напитки.
6. Когато ядете space cake (б.а. какаов кекс с примес от марихуана) няма как да знаете колко канабис консумирате. Преди да сте разбрали вече ще сте прекалили. Затова започнете с малко парче. Отнема между 40 минути до час и половина преди да усетите нещо. Изчакайте да се проявят ефектите преди да изядете още едно парче, в противен случай ще предозирате.
7. Понякога пушенето на хашиш или марихуана няма да ви повлияе добре. Може да доведе до гадене или тревожност. Намерете спокойно място да отпочинете, пийнете или изяжте нещо сладко. Не се паникьосвайте! До час най-лошото ще е приключило.
8. Ако приемате някакво лекарство, консултирайте се с лекар преди да пушите джойнт или хашиш. Не пушете, ако сте бременна!
9.  Добре е да знаете, че когато пушите хашиш или марихуана се отделят вредни за здравето субстанции.
10. Имайте предвид, че ако пушите канабис примесен с тютюн, пушите и тютюн. Никотинът има силна пристрастяемост.
11. Не купувайте канабис и хашиш от улиците, потърсете си хубав кофишоп. Заведенията имат лиценз за разпространение и това гарантира качеството на продукта, който консумирате.
12. Никога не взимайте хашиш или марихуана с вас ако пътувате извън границите на Холандия!

Накратко – холандците  предлагат и продават онова, което другите нации и градове забраняват. За тях самите позволеното не е особено любопитно - почти никой местен не пуши джойнт. Холандците определят себе си по-скоро като консервативни, но толерантни към заобикалящия ги свят. Забранени плодове при тях няма, а разрешеното някак губи интереса на местните, но пък превръща страната им в една от най-предпочитаните туристически дестинации.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.