Другата Коледа

Другата Коледа
06-12-2012г.
23
---

За протокола: Илона е бяла българка. Майка е на четири деца. Иска да продаде единия си бъбрек. И е излъгала социалната служба в Елин Пелин, че познава Бойко Борисов. Защото...

Илона е от Монтана. Омъжва се на 16, ражда първото си дете на 17. Сега най-голямото от четирите й отрочета - Петя е на 21. Следващото момиче е на 16, името й е Диана, Явор е на 13, а най-малката, Валерия, е на 2 годинки.

Илона се разделя с бащата на първите три деца, защото е алкохолик. В следствие на зависимостта си той спира да се интересува и да се грижи за семейството си. Освен това успява да продаде цялото им имущество. Илона е лишена от наследство. Тогава тя решава да се обърне за помощ към местните медии. Благодарение на тях от Общината й дават къща, в която да се настани с децата. Жилището обаче се намира в малко селце, в което нито имало работа за нея, нито училище за децата. И майката-героиня взима нещата в свои ръце, без да разчита на никого. Намира си квартира в София, и започва да работи на две места. Оставя децата на баща си – техния дядо, който да се грижи за тях през седмицата. И през уикендите се прибира при тях с пари. Докато в един слънчев ден „Агенция за закрила на детето” я заплашва, че ще й отнемат родителските права, защото оставя децата без надзор... И Илона напуска работа. Но успява да намери човек, с който да споделя отговорността на битието. Местят се да живеят при него в Елин Пелин и стават жители на града. Но от местната община не й дават помощи или надбавки цели 9 години, защото не е разведена с първия си съпруг. Не разтрогнала брака, защото няма толкова пари. А „Нали България иска деца, те са и нейни, не са само мои!” – обобщава Илона.  

 А Йордан - мъжът, който и до днес живее с многодетната майка, продава дори тръбите на парното в дома си, за да има какво да ядат децата на Илона. Грижи се за тях като за свои. Двегодишното бебе в семейството е от него. Той е на 52 и никой не го иска на работа, защото е прекалено възрастен. Хубавата вест е, че отрочетата никога не са спирани от училище. Лошата - една от дъщерите е в 11-ти клас и няма пари за учебници. Моли съученици да учи от техните или ходи у съседи, за да чете в интернет. Тя е отличничката, която живее и учи без електричество...

И идва време за лъжата. Тъй като две години цялото семейство живее без ток и без да плаща сметки, Илона решава да отиде при социалните работници в Елин Пелин и да ги излъже. Казва им, че се е срещнала с премиера Бойко Борисов, който й заръчал да предаде: „Да си размърдат малко задниците социалните от Елин Пелин и да ти дадат детските надбавки”. Край на лъжата. В социалната служба настава смут. За секунди няколко човека се залавят за работа и седмица по-късно, за пръв път от 9 години, Илона получава държавна помощ. По 105 лева всеки месец благодарение на Бойко Борисов без дори той да подозира как е успял да помогне на една българска майка-героиня.

Дни преди Коледа многодетното семейство продължава да живее на ръба на отчаянието... въпреки 105-те лева, които получават за 6-те си гърла. Илона казва, че от години разчита повече на медиите, отколкото на институциите. А и за пред държавата не може да измисли друга лъжа, която да използва, за да намери работа за себе си или за мъжа си. Затова днес тя решава да направи обява, чрез която да продаде бъбрека си.     Две години без ток, без топла вода, без пари за сметки, без пари за учебници, без пари за елементарни нужди и храна... Затова многодетната майка обобщава: „По-добре без един бъбрек”...  Весела Коледа и на вас.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.