Партньор под наем

Партньор под наем
21-11-2012г.
344
---

Срамно ли е да платиш за самочувствие? Понякога личният живот просто не се получава.. Оказва се, че на съвременните хора им е все по-трудно да намерят постоянен партньор. Същевременно след определена възраст у българското общество традиционните схващания надделяват и тогава започват досадните въпроси от родители, баби, лели, семейни приятели или недоброжелателни колеги... И всички те питат едно – няма ли да си намериш някой, да се установиш, не ти ли е късно вече. А отговорът става все по-труден, затова необвързаните често избират все по-рядко да срещат хората, които биха ги посрещнали с подобни питания.

Но традициите отдавна не са това, което бяха. Дори в България. И се появяват Борис и Георги. Двама млади и добре образовани мъже, които основават фирма за половинки под наем. Те не решават проблема дългосрочно, но със сигурност могат да бъдат ползвани, когато самотна дама е поканена на сватба, например. Присъствието им запушва устите на всички, които очакват дамата да си остане „стара мома”. Освен компания половинката под наем предлага и повишаване на самочувствието срещу определен хонорар.  

Борис - един от създателите на този бизнес в България разказа за
Lentata.com от къде идва идеята, какви клиентки имат и за какви събития са най-желани:

Откъде дойде идеята да се занимавате с такъв бизнес?
В началото на лятото случайно се видяхме с бивш съученик, който живее и работи в Лондон. Разказа ни, че има нещо като ново хоби, от което не само припечелва по някой и друг лев, но и се забавлява много. Оказа се, че паралелно със сериозната си работа, се е регистрирал и като „гадже под наем”. Първоначално си помислихме, че ни занася, но пуснахме една търсачка и видяхме, че пичът е напълно сериозен. Той ни даде страницата на фирмата, за която работи. Разбрахме, че услугата е реална и започнахме да проучваме нещата.
От колко време сте на пазара?
От съвсем скоро - от края на лятото.
Изкарват ли се добри пари?
Добри пари на този етап – трудно. Тъй като сме още нови, опипваме почвата и не знаем доколко добре ще се приеме идеята. Иначе като заплащане за час, доходите не са никак лоши, сравнено с работата в офис или заведение за бързо хранене.
Колко струва да си наема половинка за абитуриентския бал или за друго събитие?
Да си признаем, таргет групата ни не включва тийнейджъри, тъй като те имат своите особености и понякога реагират малко по-неадекватно. Насочили сме се към по-зрели хора, които съответно са и по-платежоспособни. Цената на услугата зависи от броя на ангажираните часове. Минимумът за наем е два часа. В чужбина тарифите варират между 60 и 110 евро или паунда, като всички евентуални разходи за вечерта било то билети за концерт, кино, вечеря и други разходи са за сметка на клиента. При нас цените са като тези на Запад, само, че в левове. т. е. между 60 и 100 лева. Искаме да предлагаме достъпна услуга като в същото време се стремим и служителите да са доволни и да бъдат компенсирани за работата в по-късни часове и уикенди, когато би трябвало да си почиват.
Как определяте цената, зависи ли от клиента, от събитието, от времетраенето?
Да. Много по-лесно е да отидеш на корпоративно събитие, отколкото на семейна сбирка. Колегите са любопитни. Искат клюки и ние сме там, за да запушим устите на някои от тях. Досега са ни канили на едно-две фирмени партита и е доста забавно. Храна, забава, музика, срещи, разговори. Просто трябва да се държиш и изглеждаш добре, да се усмихваш и да протягаш ръка. Семейните сбирки са по-трудни. Там си подложен на дисекция. Нормално е родителите да се тревожат какъв експонат ще доведе детето им и да се стремят да открият минусите и плюсовете. Много по-напрягащо е. Но пак е забавно, защото научаваш много за живота. Рисково е обаче, защото трябва да си научиш урока предварително – повече детайли за партньора, да предвидиш някои ситуации и т.н. Колегата ми Жоро е психолог по образование и е разработил модели на поведение, но тепърва има да се учим много от практиката.
До къде стигат отношенията ви с клиентките?
В приятелски отношения сме. Дори първата ни клиентка е наша добра позната. Родителите й са доста консервативни и отдавна настояват, че трябва да има сериозна връзка. Предложихме й да ни даде възможност за тренинг и мина доста добре. Естествено, нея не я таксувахме.
Какви са вашите клиенти?
Трудно е да обобщим, защото още нямаме такъв богат опит. Насочили сме се към хора с професия и кариера, повечето са около и над 30-те години, все още не са срещнали правилната половинка или просто не им е останало време да я търсят.
Каква е средната им възраст - на колко е най-младият и на колко е най-възрастният клиент?
Засега най-младият беше нашата приятелка, която вече споменах – тя е на 26, а най-възрастният е на 38 г.
Защо има нужда от такъв бизнес?
Защото на много хора в един момент им писва да чуват дежурните въпроси - кога ще се оженят, кога ще създадат поколение и кога ще гледат деца. Досадно е, а за някои по-чувствителни жени дори болезнено. Родителите се тревожат, но не могат да проумеят, че децата им също не искат да са сами, а не винаги е лесно да срещнеш подходящия човек. Не може просто да излезеш на улицата, да хванеш за ръка първия срещнат и да забременееш от него. Нещо като синдрома на Бриджит Джоунс. Писва ти все да си сам и да обясняваш защо нямаш човек до себе си. Лелите говорят, съседките все споменават внуците, а братовчедките не спират да се фукат колко щастливо женени са. Доколко това наистина е така, всеки знае сам за себе си. Ние не решаваме проблема генерално, но поне облекчаваме раната и даваме самочувствие.
Само жени ли са клиентите ви?
Не. Естествено, че има много самотни мъже. Отделно групата на хората с хомосексуално влечение е набелязана от нас цел. Много от тези мъже и жени отказват да разкрият истинските си половинки, защото обществото ни е такова, че се притесняват да не наранят близките си. Затова играят. Някои играят цял живот. В този театър ние може да сме доста полезни герои.
Опасно ли е професията ви?
Засега не сме изпадали в подобна ситуация. Един от приоритетите ни е сигурността по време на среща. Преди да се запознаем с някого на живо и двете страни получават „досие” на партньора – откъде е, на колко години е, какво работи. Съветваме и клиенти, и служители да оставят имената и телефонните номера на хората, с които се срещат на свой близък. Някои агенции дори насърчават „двойките” да си задават пароли при среща, за да няма объркване, но самите ние не сме го правили.
Разкажете ми как протича една вечер с клиент?
Предварително се запознаваме с човека. Той също получава нещо като досие на партньора си. Има няколко варианта за развитие на вечерта в зависимост от ангажимента, за които вече ви споменах. Обикновено срещите са или в ресторанти, или в домашна обстановка. Задължително условие е да се внимава с употребата на алкохол. Това е изключително важно. Концентрираме се върху разговорите. Все пак, целта е не просто да отидем да ядем и да пием, а да си вършим работата. Трябва да изглеждаме хем естествено, хем да не пресичаме една линия на професионално поведение.
Най-интересната история, която Ви се е случвала по време на работа?
За мен първият път беше най-емоционален. Среща с родата на нашата добра позната. Бях нервен, защото ми беше за първи път. Самият аз съм необвързан, но съм имал една по-сериозна връзка, която беше добра база. Най-интересният образ беше бабата на момичето, която непрекъснато задаваше въпроси. Един след друг - като картечница. Направо ме разстреля. Най-очакваният, но едновременно малко стряскащ за първа среща, който без малко да ме задави беше колко деца планираме да имаме и мислили сме вече за имената им? Това е – бабите искат деца!  Най-забавното беше, че въпросната баба намери прилика между мен и някакъв неин любим актьор от турски сериал...
Търсили ли са ви мъже, за да се представяте за техни половинки?
Да, имали сме един такъв клиент. Мениджър в сравнително голяма фирма с доста успешна кариера, който няма постоянна партньорка. Родителите му са хора на възраст и той искаше да ги успокои като ги запознае с представителна и образована дама, която изглежда добре, но да не е Мис България. Прекалената перфектност понякога изглежда фалшива.
Бихте ли отказали на някого?
Вероятно да. Всеки случай е индивидуален. Ако преценим, че човекът вижда в нас шанс наистина да си намери половинка и да премине бизнесграниците, бихме го направили. Жоро е предвидил такъв тип рискови клиенти, които може да се вживеят в постановката и след това да демонстрират неадекватно поведение и да притесняват нас или някой от колегите. Затова той е човекът, който се среща с клиентите и държи връзка с тях.
В България популярна ли е този вид услуга?
Не мисля. Не сме попадали на други, които се занимават с подобен вид работа. След като чухме за тази услуга, направихме рисърч и се оказа, че това е истински хит в Азия. В страна като Китай млади жени много често наемат непознати, които водят при роднините си по време на китайската Нова година през януари. В страната има един-два празника, на които семейството задължително се събира, а традицията повелява необвързаните синове и дъщери да представят половинките си.
Нашата страна е малка, мислите ли, че може бързо да ви разкрият?
Принципът ни е да се придържаме към истината, доколкото това е възможно. Ако стане някой гаф, имаме изработени модели за поведение и ключови фрази, които ни измъкват от ситуация. Животът е шарен, хората се разделят и събират, не може да гарантираш дълъг живот на която и да било връзка. Правилото е, ако се засечем с човек, който сме виждали с друг клиент, веднага да се свържем с него, за да го уведомим и да можем да реагираме. Досега не сме попадали в такава ситуация.
Как клиентите разбират за вас?
Ние сме на пазара от съвсем скоро и разчитаме на най-старата и безплатна реклама – от уста на уста. В момента разработваме сайт, който е задължителен за подобен тип агенции. Планираме да го промотираме в чужбина за типа бизнесклиенти, които се нуждаят от среща с нормален, образован, добре изглеждащ човек. В България сайтът най-вече ще служи за база данни. Регистрираш се като клиент и след като заплатиш членски внос, получаваш право на достъп до каталог с потенциални половинки. Такава е световната практика.
Имате ли много ангажименти?
Като цяло не сме много заети. В момента работим с моя бизнеспатньор Жоро и още няколко приятели, на които можем да разчитаме, че ще справят със задачата, имат свободно време, както и потенциал, разбира се. За последните два месеца аз съм поел едва 4 срещи, докато Жоро може да се похвали със седем успешни ангажимента.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.