Поразяващата уста

Поразяващата уста
04-11-2012г.
26
---

Има разговори, които повечето хора се страхуват да водят. Думи, които малко могат да изрекат на глас. Журналистката Маргарита Михнева не е от тях. Именно заради това е осъдена на 11 лева за излагане на факти. Осъдена от колегата й Кеворк Кеворкян, защото публично го е нарекла „кредитен милионер и ченге”. Това се случва преди няколко години.  

Темата е обществено възбудена отново, защото беше приет Закона за достъп и разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, парламентът реши, че комисията по досиета ще проверява и оповестява т.нар. кредитни милионери за принадлежност към структурите на ДС. Вносител на промените е ПГ на Синята коалиция. В следствие на това Комисията по досиетата ще разкрие и обяви имената на лица, посочени като длъжници по Закона за информация относно необслужвани кредити. Досега законът не позволяваше да бъдат огласявани имената на кредитните милионери, свързани с репресивния апарат на БКП въпреки направените проверки.

Проверката, която се извършва в момента, е най-мащабната, правена досега, тъй като по брой проверявани лица, тя може да бъде сравнявана само с местните избори, където се поверяват над 50 хил. физически лица. Като източници на набиране на информация тази проверка няма прецедент.

Екипът на Lentata.com се свърза с Маргарита Михнева, която оповести имена на кредитни милионери години преди Комисията по досиетата. Ето какво каза тя:

Кеворк Кеворкян заведе гражданско дело срещу мен за 500 000 лв. Дори не заведе наказателно дело за клевета или за лъжа. Делото беше за това, че съм го нарекла  „ченге и кредитен милионер”. Думи, които по-късно се доказаха. Но преди това след 13-годишен процес той успя да ме осъди на 11 лева... Самата присъда е доста любопитна... Но има и други осъдени журналисти, защото само ние в периода между 1999 и 2012 имахме смелостта да кажем на глас това, което всички знаят – истината за кредитните милионери и за това кой стои зад фирмите, взели големите пари. Изключително срамно е 13 години по-късно да се говори за факти, известни още през 1999 г. Защото тогава за първи път излезе списъкът с кредитните милионери. И отново беше оповестен чрез медия, чрез вестник. Още тогава знаех, че в момента на теглене на кредит от над 111 000 000 деноминирани лева Кеворкян е бил съдружник във фирмата „Зодиак Маринов” заедно със Сергей Маринов. Малко по-късно (след усвояване на сумата), г-н Кеворкян хитро се отделя от дружеството и г-н Маринов остава сам с три инстационни присъди за това, че е ощетил държавата.

Към днешна дата в България имаме нов хит - 3 в 1. През 99-та актуално беше да си „ченге”, през 94-та, кредитен милионер, а сега се прибавят и фалшивите дипломи. Но наслагването на етикети се дължи на неразкриването навреме на останалите. Защо във всяко правителство има  някой, който има изгода да затвори очи пред агентите на ДС, сред това пред кредитните милионери, а сега и пред всички, които ни управляват с фалшиви дипломи? И защо СДС толкова години осуетяваше оповестяването на списъците с кредитни милионери и кой имаше изгода да не бъдат огласени конкретни имена?!  За това можем да кажем „Браво, г-н Борисов”, „Браво,г-н Цветанов”. „Браво” за това, че повлияхте на Конституционния съд и помогнахте за внасянето на тази толкова необходима поправка в закона, която да позволи изнасянето на списъците с кредитните милионери. Ето сега обикновените данъкоплатци официално и законно ще могат да разберат кой бръкна в джобовете им и кой посегна на държавните пари...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.