Опасни връзки?

Опасни връзки?
30-10-2012г.
42
Симона Милкова

 Муафак Ал Асаад е сириец с българско гражданство. От началото на 90-те, заедно с Абдул Рахим Таха от Йордания са били представители на фондацията "Ал Уакф ал ислями" за България. Таха е екстрадиран oт страната ни - именно заради членуването си в "Ал Уакф". Муафак остава в рамките на страната благодарение на двойното си гражданство. В момента членовете на нелегалната организация са с повдигнати обвинения за проповядване на религиозна нетърпимост и радикален ислям. Според прокурорите по делото Муафак не е бил съгласен с метода на работа на фондацията в нелегални условия и е бил привлечен като основен свидетел в процеса срещу 13-те обвиняеми.

Вчера пазарджишкият съд разпита свидетеля Муафак ал Асад. Повече от пет часа продължи разпитът му по делото за радикален ислям.  Оказа се, че той е присъствал е на семинарите на фондацията "Ал Уакф ал ислями" в Истанбул. Там е станало ясно, че ръководител на организацията за България ще бъде Саид Мутлу /обвиняем по делото и имам в Сърница/.На въпросната среща на присъстващите била дадена програма, в която било записано, че във всяка българска джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те самите да обучават  по още пет и така докато стигнат до 500 обучаващи се в район. Парите за работата щели да се получават от Саудитска Арабия, а при проверките, ако има такива, ще обясняват, че са им дадени от Главно мюфтийство. Според последните показания на Муафак обаче "Ал Уакф ал ислями" изобщо не е била регистрирана в България.

Седмица преди да свидетелства в съда Муафак Ал Асаад даде интервю за Lentata.com. В него той беше сдържан по отношение на братята си мюсюлмани и дори защити дейността им, като каза, че благодарение на хора като Ахмед Муса /обвиняем по делото/ в пазарджишкия квартал „Изток” вече не се случват дори битови престъпления. Вижте какво още сподели Муафак Ал Асаад пред Lentata.com
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.