Актуално
Костенурчо в/от страната на тъпотата

Мартин Карбовски | 24/08/2012

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В началото на 90-те в някакво тогавашно техническо списание прочетох, че американците били много доволни, защото на пазара пуснали устройство, което скип-ва рекламите. Иначе казано – когато стартира рекламен блок, джаджата автоматично сменя канала. Да им се неначудиш – мислех си аз тогава… В ония времена нашите деца /или поне онези, които вече имаха кабелна/ ставаха рано през уикендите, включваха телевизора на RTL и гледаха няколкочасови реклами на кукли барби, къщи барби, коли барби и какви ли още не западни невиждани чудеса и играчки. Тогава рекламата в родния ефир беше лукс. Нашенските звучаха като обява за работа: „Завод еди кой си в Пловдив произвежда арматурни заготовки”. Точка. Следват новини.
Днес без гордост мога да заявя, че разбирам американците, искам да си купя тяхното скип-устройство, но след онзи път, когато прочетох за него повече така и не съм чул. А би било толкова хубаво да мога да избирам да не пълня главата си със слогани от комерсиални спотове. Както казва един приятел – трябва да ми плащат, за това, че се налага да ги гледам. Трябва – ама нейсе.

Добрата новина е, че това лято рекламодателите явно също са в криза, защото много нови продукти за промотиране не се виждат. Има повече чужди преведени реклами, отколкото български - е по-малко опасният вариант за зрителския мозък. За сметка на това се наблюдават смущаващи тенденции – основната – кризата не е само в джоба, но и в креативността.

А през сезона на дините 2012 Женският комитет към ООН направи на България 50 препоръки в областта на спазването на правата на жените. Една от тях касае сексистките реклами. Страната ни е длъжна да премахне стереотипите по отношение на пола и да гарантира, че жените не се представят като сексуални обекти или стоки…  Абе, тези хора не са ли чували народната поговорка, че „сексът продава”?! Ако свалим от ефир всички жени, които се гордеят с дините си и са оскъдно облечени, браншът, а с него и телевизиите вероятно ще фалират.

Сещам се за една реклама, която търпи развитие през годините. Мъже седят на плажа с потна анасонова напитка и точат лиги по отличителните вторични  женски полови белези. И се чудя защо първо Калин Врачански, после Мариян Вълев решиха да минат през тоя плаж. Това е като „хепи бодването” – чудесни и красиви български актьори участват в гадна реклама на иначе нормален продукт. Трябва да ги питам колко е хонорарът за такова нещо, защото иначе не си заслужава резилът.

От напълно противоположната част на живота и света застават семейните реклами. Повечето от тях са чужди, лошо преведени и дублирани. Персоналната ми класация е оглавена от малкия костенурчо и неговата мама – многочленно семейство прави нещо в двора  на фамилната си спретната къщурка, всички са усмихнати и доволни и си разменят реплики и шегички. Никое българско семейство никога не си говори по този начин. Чували ли сте някога някой пубертет да каже на родителката си „моята мила мама” и да я запрегръща затова, защото е изпрала дрехите му добре, измила е чиниите до блясък и ръцете и продължават да са копринено меки? Няма и да чуете. Това са някакви чужди хора с друга ценностна система, които са абсолютна утопия и никой българин не би се припознал с подобни персонажите им. Анкетата ми измежду 10 човека показа, че и десетимата не се сещат какво рекламира костенурчо, но отлично си го спомнят и същият им образува нерви, дразнения и леко напрежение. Вие ми кажете дали това е успешна реклама?! Просто такова семейство у нас не съществува, такъв език също.

Родните рекламни агенции явно са повлияни от семейната комерсиална вълна. Те обаче залагат на елементарна /вероятно и евтина/ рима комбинирана с идилична картинка. Да речем „мама лесно изпира, а татко не спира” или „каква е тайната тук, кайма народна има с лук” /цитатите са по памет/. Просто гениално! Дори да не си роден хейтър, няма как да ти се понрави. Няма как да си харесаш продукт за закупуване, когато докато вечеряш някой звучно храчи кръв в мивката или чеше настървено гъбичките между пръстите на краката си без грам ирония. Или баба ти разказва как закрепва здраво ченето си, за да не й се налага да чуе въпроса – бабо, защо са ти толкова големи зъбите?

Има опит за чувство за хумор в новата вълна, която промотира мобилни апарати и услуги. Там се продава агресивно, но не съм сигурен, че и това работи. Някакъв глас зад кадър леко заплашва аудиторията на тийн сленг, брато! Обяснява колко смотан си, ако нямаш еди какво си и дим да го няма… Парчето на Графа несъмнено се наложи като бг топ хит това лято. Красиви млади жени кълчат кълки под ритъма на Влади Ампов. Нищо лошо за песента и танцьорките, но когато чуеш нещо на деветстотин деветдесет и трети път несъмнено то спира да е твоето нещо и те кара да вземеш живота си или поне дистанционното в ръце и да превключиш канала. Нищо много хубаво /или хубаво по много/, не е на хубаво е казал българинът и явно е познал. В този случай поне може да се сетите какво рекламира парчето, но ще ви отнеме време.

За да не съм напълно критичен трябва да отбележа, че има и добри попадения в рекламите тази година. Бирите несъмнено са най-недразнещи, въпреки че аз така и не разбрах защо избяга Мариян. Таргетът на бирите обаче все повече се стеснява – преди пивото беше за мъже, сега мъжете трябва да са футболни запалянковци. Жените не знаят защо.

Поредица реклами на ипотечни кредити е персоналният ми фаворит. Защото саркастично представят мястото, в което живеем и начина по който го правим. Двойка пенсионери живеят при мама – жестоко! Толкова жестоко, че ако не беше цветна реклама, щях да се разплача.

Завършвам рекламната пауза с нещо, което не е баш реклама. То е клип, в който по особен начин ни обясняват, че не трябва да сваляме музика и филмчета фор фрий, защото те са авторски продукт, за който трябва да се плаща. Това е вторият подобен клип след салама на Блатечки. Аз също съм автор на разни неща, но не съм сигурен, че за да ги гледат хората на запис, да речем, трябва да дават пари за тях. А интернет у нас предлага едно огромно безплатно удоволствие – след като си си откраднал филм, сериал или песничка, можеш да си ги гледаш и слушаш без да трябва междувременно да се увредиш с поредния рекламен блок. Евала на торентите. И за десерт купърчето на Криско и резюме на почивните дни. И преразказ на спота, за онези, които не са го гледали или разбрали – Криско гепи минито на нек’ва мацка от мол-а, щото мацката си е записала „почивните му дни ” безплатно от интернет. В замяна той й взима количката пак фор фрий за еднодневно ползване.

И рефрен от въпросното „парченце”, за да аргументирам някак трябва или не трябва да се дават пари за българско изкуство: „Оообичам, почивните дни! Лятото, морето с пълни джобове е най-добре!….Бременно момиче, как ухаеш на аборт! Говориме за вечния студенски живот.” Реклама.

 Други статии от този авторКоментари