Карта на циганските гета

Карта на циганските гета
10-08-2012г.
10163
Симона Милкова

Днес на територията на София над 40 000 ромски жители обитават над 40-те цигански гета, разпръснати из столичните квартали. Според нормативната уредба самонастанилите се цигани трябва да бъдат изгонени. Кметът на София, г-жа Фандъкова започна масирана акция по отстраняване на незаконните гета, докъде ще стигне тя, обаче, след като страната ни беше осъдена в Страсбург заради опита да се срути ромското гето в кв. „Баталова воденица”? Българските съвременни номади могат да се заселят навсякъде. За минимално време, постигат максимални резултати. И от една барака след месец се появява цяла махала.Част от циганите се самонастаняват върху общински земи, а други предпочитат необитаеми частни терени.

Гетата са различни по големина, в тях живеят от 10 до 2000 души. Без разрешение ромите вдигат подобия на къщи, бараки, палатки или пък се разполагат във фургони. Много често около една законно построена къща, изникват много незаконни пристройки. Освен в крайните квартали, циганите си избрат и места за живеене в периферията на центъра и дори в паркове. След заселването на един ром, обикновено следва и заселването на цялата му фамилия, прииждаща от всички краища на България.

Lentata.com стартира проект, в който всеки може да се включи. Интерактивна карта на столицата ще показва колко гета има на територията на града, колко обитатели ги населяват, какви проблеми създават най-често и как се развива местната циганска инфраструктура.

1.Захарна фабрика – Седем години след убийството на професор Калоянов циганската махала, подвизаваща се в кв. „Захарна фабрика” на несъществуващата ул. „Суходол” 3-5 се разраства. До реката, която излиза от „Западен парк” между улиците „Кукуш” и „Работническа класа” има огромно гето. То възниква след 1989 г., когато изоставената захарна фабрика става примамлива дестинация за добиване на скрап. Суровината от фабриката е причината днес гетото да пращи по шевовете заради новодомците пристигнали от видинско. Около 2000 души са се настанили на ул. „Суходолска”, след което гетото се е разпростряло до Западен парк.

2.Виетнамски общежития - Бройката на незаконно пребиваващите цигани в така наречените „Виетнамски общежития” е минимум 4000. Кражбите, мизерията, смрадта, наркотиците са обичайните проблеми съпътстващи живеещите в близост бели българи.

3. Баталова Воденица /кв. „Сердика”/ - Огромно е гетото и в квартал „Сердика" - пред бл. 14 са се заселили около 400 души, които са си направили картонени бараки. Заформят се още два лагера - към центъра и на ул. „Перник". Българите, живеещи в близост са принудени да съжителстват с коне, прасета и съпътстваците ги миризми и  мизерия. Гетото „Баталова воденица“ е едно от големите средища на престъпност в София. Там се отдават под наем каруците, които обикалят града, в абсолютен разрез със Закона за движение по пътищата. Два пъти в годината общината прави акции по почистване около гетото, но ситуацията и до ден днешен е непроменлива. Съседи на циганите разказват за тоалетна, построена от ромите на самата улица. Кражбите в района са ежедневие. Въпреки това, Маргарита Илиева – адвокат и заместник-председател на Българския хелзинкски комитет, спечелили делото срещу Столична община в Страсбург за разрушаването на гетото „Баталова воденица“ . Решението на съда в Страсбург забрани отстраняването на ромската махала. Затова днес циганите там свободно си отглеждат свине и коне, където намерят за добре.

4.Татарли /след Двореца на децата/ –  Циганите са на път да завладеят целия квартал „Красна поляна” с над 4-ри добре оформени ромски махали. След ромските бунтове в „Красна поляна” през 2007 година, когато тълпа въоръжена с брадви крещеше „Смърт за българите”, днес бройката на циганската популация там е съвсем изгубена.

5.Зайчар - Гетото на улица „Зайчар" в столичния район „Възраждане" е една хигиенна бомба със закъснител, тъй като обитателите му нямат тоалетни, а използват софийските улици за нуждите си. Въпреки констатираното незаконно строителство и въпреки становището на специална общинска комисия за премахване на това гето, стотиците души, които го обитават, продължават да живеят там, необезпокоявани. 

6.Обиколна, бул. „Линкълн” - Оформени са няколко махали, на определени разстояния, в близост до кв. „Факултета”, предполагаемата цифра на жителите там е над 600 души. Бъпреки прозападните имена на улиците в района, там има всичко, но не и усещане за съвременност.

7.Зона Камбоджа /Парка на мира/ – гетото е разположено в района на Западен парк. Стотици роми, населяват т.нар. „зона Камбоджа”. Част от ромите там живеят под земята, в изкопи и землянки. Неофициално импровизираният квартал в обявен от Столична община за една от най-опасните и непристъпни цигански зони в София. Затова е трудно и да се каже с точност какъв е броят на обитаващите „Камбоджа”.

8.Люлин 5 – блоковете - Над 32 общински жилища с над 32 семейства. Ромите обитаващи люлинските блокове идват предимно от Северна България. Друга част са от Видин и Монтана. Има и такива, които някога са имали собственост на територията на „Люлин”, която са продали.

9.Фургоните на Европа – Върви мълвата, че фургоните на бул. „Европа” 175 в столичния комплекс „Люлин” ще бъдат премахнати. Там живеят около 200-250 роми, настанени в около 25 фургона. Около 150 от тях имат настанителни права и са им предложени варианти за настаняване в общински жилища. Тези роми са живели преди десетина години в т.нар. Асанова махала в „Люлин”, където сега се намират хипермаркетите „Била” и „Технополис”, на по-късен етап са те и многобройните им фамилии са се преселили във фургоните.

10.Район Студентски –  В средата на студентския град, на общинска територия, повече от 15 години, живеят самонастанили се цигани – в бараки от кашони и дъски, без ток, без вода, сред мръсотия и зарази. Катунът е премахван от едно място, но за няколко дни изниква на друго. Днес гетото отново е факт и все още е незаконно. Един от живеещите в катуна обяснява, че ромите са там, защото няма къде другаде да отидат, нямат свои жилища по родните си места и за това са се настанили в Студентски град – там живеят много млади хора, които изхвърлят много боклук и циганите има от какво да изкарват стотинки и с какво да хранят децата си. След случая с „Баталова воденица” ромите заявяват, че общината не трябва да ги гони, за да не бъде държавата осъдена отново.

11.Орландовци – Градините - От север, от изток и от юг блоковете в Орландовци са плътно обсадени от незаконни цигански катуни. Разпънати направо в полето, превърнати в огромна септична и боклукчийска яма, катуните настъпват към блоковете. Обирите, кражбите, грабежите и нападенията над българите, оцеляващи в тези панели, са всекидневие. От над 20 години на гърба на техните жилища се формира и разраства циганско гето, изграждано последователно върху имоти частна и общинска собственост. Така нареченото гето „Градините” е известно в цяла София със своята висока битова престъпност, кражбите, обирите, СПИН-а, хепатита, крастата и труповете, изяждани от плъхове.
 


Следва продължение. Очаквайте скоро видеа, интерактивната карта на Lentata.com и описание на останалите големи гета /с население над 200 човека/ в Столицата -  Метростания Обеля, Фондови жилища, Модерно предградие, Чепинско шосе, Малашевци, Църквата на Левски Г,  Христо Ботев – Абисиния, Слатина, блоковете в Дружба, Околовръстното – Панчарево, Бакърена фабрика, Бяло море на Сливница, Павлово, Бъкстон, Младост.

Изпращайте и вашите сигнали на [email protected]!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.