Марихуаната в поп-фолка

Марихуаната в поп-фолка
25-07-2012г.
38
---

През 90-те west coast рапърите възпяваха крека, екстъзито, хашиша, ганджата и всичко, което им беше забранено, но носеше удоволствие. По същото време в България се раждаха „хитове” като „Мъни, мъни”, „Тигре, тигре” и „Бял мерцедес”. През 90-те БГ изпълнителката Екстра Нина вероятно без да иска е успяла да се успореди със западните течения. Lentata.com попадна на песента й  „Марихуана” и я попита какво провокира написването скандалното за времето си парче.

Коя година е записана песента „Марихуана”?
Или ‘98-а, или ‘99-та, не мога точно а се сетя. Знам, че ч включих в албума „Екстра жена”. В този албум имах две социални песни – другата беше за проституцията. Казва се „Мъжки играчки”. Парчетата са в стил едно – с гъдулки и припявания… И двете парчета са кавъри на една руска група, харесах музиката им, фолклорните елементи в нея и реших да запазя посланието на песните. Текстът на „Марихуана” го написах сама.

По онова време популярни ли бяха наркотиците в България?
онези години по-малко се сблъскваха хората с тези неща, поне аз не съм чувала. В живота си никога не съм пробвала никакво такова... вещество. Абсолютно против съм марихуани и дроги.

Как хората приеха текста Ви?
До колкото знам песента беше много харесвана. С компанията, за която записвах тогава, много се чудехме на коя песен от албума да акцентираме – „Марихуана”-та или „Екстра жена”. Избрахме втората и доста хора ми казаха, че другата е по-предпочитана от феновете ми… За мен тази песен е важна. Не знам колко е издържан текстът, но така съм го усетила отвътре. Както казах, аз съм против упойващите вещества. За мен пушенето на трева е начин обобщено да кажа, че това не бива да се прави. Марихуаната е нарицателно лошо, с което се сблъскват много от младите хора. Доколкото знам може да има и фатален изход.

Някой Ваш приятел или роднина имал ли е проблеми с наркотиците?             
Никой! Аз съм с такова възпитание, имам майка, родила пет деца и тя ме е научила да страня от пороците. Хората, с които дружа, не са наркомани. Само по участия съм срещала тези вещества.

Българският слушател има ли нужда от подобни песни днес?                                        
Имаме нужда, но не знам дали хората са готови да слушат такова нещо. Не съм пяла песента от години. В последно време телевизиите не допускат балади, слушат се най-вече кючеци. А един кючек не би търпял текста на „Марихуана”. Това е песен в едно стил, на друго ниво. В момента в чалгата песните се правят за купон и такъв текст не би вървял. Няма как да се свърже с музиката. Сега по-скоро може да се изпее „Дърпай марихуана, пуши!”


[hdvideo id=5095]


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.