БОНУС ТАЙМ!

БОНУС ТАЙМ!
24-07-2012г.
68
Лентата

Или как по време на евродоклади и еврокритики родното Правосъдие си раздава допълнителни възнаграждения за добре свършена работа

Борисов към министрите: „Връщайте бонусите или ще уволнявам!”  Това се случи на 29.02.2012 на министерски съвет. Тогава премиерът заяви, че ако взетите от заемащи висши длъжности бонуси не бъдат върнати или дарени, ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява. Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябваше да върнат взетите бонуси.                                          

Още преди Борисов да издаде разпореждането, зам.-шефката на парламентарната група на мнозинството Искра Фидосова съобщи, че ГЕРБ внася закон, с който „ще забрани бонусите за държавните служители”. По думите й висшите такива са се възползвали от текстове в 34 закона. „Те правят извода, че след като за служителите може, те също се приравняват към служителите и са си начислявали допълнителните възнаграждения. Сега отменяме тези текстове в тези закони".

От всичкия медиен шум тогава, гражданинът разбра, че повече бонуси за чиновниците няма да има. Премиерът каза! И неговите министри, трябваше да го послушат, за да си запазят работата. Бонуси бяха върнати.

Новата тогава правосъдна министърка Диана Ковачева укори предшественичката си за раздадените близо 40 000 лева на служители на министерството и се зарече публично да прекрати тази практика.

По-малко от месец след нареждането на министър-председателя обаче Ковачева възнагради своите подопечни за добре свършена работа. Сигурно защото желанието на Борисов гласеше да се върнат вече раздадените допълнителни възнаграждения, а не да не се дават нови.

Lentata.com изпрати две искания за достъп до информация до Министерство на правосъдието, в частност до министър Диана Ковачева. В първото /16.05.2012 г./ се питаше за:  Размерите на раздадените / получените бонуси в Министерство на правосъдието за периода 01.01.2012 г. – 20.04.2012 г.”

И може би заради краткостта и недоуточняването на искането отговорът, който получихме беше:



На 08.06.2012 г. Lentata.com поиска да знае: „общият размер на раздадените премии, бонуси и/или допълнителни възнаграждения в Министерство на правосъдието за периода 1 януари 2012 г. – 8 юни 2012г., както и броя на служителите на Централна администрация на МП, които са получили допълнителни възнаграждения, включително и такива по реда на специален закон.”

 

Правосъдното министерство отговори:



От отговорът не става ясно колко е общият размер на раздадените допълнителни възнаграждения и между колко служители е разпределен. Разбира се само, че от началото на годината министърът на правосъдието е заповядал трикратно служителите му да се възнаградят средно с по 173 лв.+233 лв.+221 лв.  Общо по 627 лева на служител, но колко са облагодетелстваните от отговора така и не става ясно.Lentata.com не обжалва отговора пред Административен съд, въпреки   непредоставянето на точна информация от страна на Министерството. По непотвърдена от министерството информация, първият „транш” бонуси е бил в размер на около 200 000 лева – или по една заплата отгоре – средно 800 лева, разпределени на около 250 чиновници.

Междувременно няколко български заведения за лишаване от свобода имат задължения само за вода на стойност над 100 000 лева. Принципал на затворите е Министерство на правосъдието. Същото калкулира годишния им бюджет и има право при необходимост да преразпределя средства от собствения си бюджет (и при евентуални излишъци) към институциите за лишаване от свобода.

*Очаквайте продължение: поредния отговор на заявление за достъп до обществена информация от Правосъдието, както и реакцията на премиера относно новите и неоповестени бонуси, раздавани от негови министри.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.