Въпроси & Атентати

Въпроси & Атентати
23-07-2012г.
20
Мартин Карбовски

Седмица след взрива по български тертип ние не знаем повече от това, което знаехме първите три дни. В информацията и теориите за взрива измислиците продължават да преобладават – не без помощtа на жълтата преса, която в началото обяви повече от сто загинали и ранени на първите си страници. Отговорните за случая сякаш се надяват и този път да си измъкнат с репликата за следствени тайни, както и събитието да се дистанцира от датата си. С други думи -нещата да останат неясни като при повечето големи престъпления у нас. Нека обаче правим разлика между локалните бандистки прояви, които с годините бяха покрити от правителствата и един атентат със световно значение. Атентат, чиито  въпроси не могат да останат незабелязани.  Първият въпрос е:
 


  1. Може ли американец да влезе само с шофьорска книжка на територията на Република България?

    Друга част от същия въпрос е книжката показана в американски медии - реален документ ли е тя или е била фалшива? И още нещо дребно – ако е реален документ как попада в американска медия – отдавна имаме подозрения, че части от българските служби работят за чужди медии или поне ги толерират, сякаш са на хонорар при тях. Така беше най-вече по време на правителството на Сакскобурготски - сега се надяваме да не е така.
     


Още един въпрос – наречете го тъп, но същият може да даде ясен отговор как така три килограма тротил се разхождат наоколо. Въпросът е:
 


  1. Възможно ли е взривът да е внесен от друга държава?
     


Съответно:  Български ли е тротилът убил петима израелци и един българин? Тази тайна не може да се пази дълго, дори и да има отношение към успеха на разследването. Ако тротилът е български това ни дава право да си направим съответните изводи. А те са - докъде са стигнали ислямистите на наша територия. В момента подозираме, че по тези въпроси не се говори, за да не се всява паника сред населението. Така беше и досега. Не се всяваше паника докато нещо не гръмна.

И още части на същия въпрос:  Къде е направена бомбата?  У нас да се сглоби самоделка е въпрос на балканска чест, тротил може да се краде и купи от много места. Възможно ли е бомбата да е направена от българи, част от криминалния контингент, които дори и не са подозирали за какво ще бъде използвана. Тази теория е напълно реална. Ето нещо, над което трябва да се замисли не само държавата, но и бандитите в нея – на кого правим услуги в чисто криминален смисъл.

Следващ въпрос:
 


  1. В кой град са съучастниците на атентатора?
    Един ден ще трябва да ни кажете неприятната истина. Ако бомбата не е внесена от Румъния или друга граница, това означава, че атентаторът е имал логистика на наш терен, в наш град или село. Това влиза в пряко взаимодействие с теорията, че вълци единаци в тероризма няма. Може би у нас на някой му е удобно именно това да си мислим – как арабин от Швеция  сам е свършил всичко, а у нас нещата ще си останат  тихи и кротки.
     


Затова остават неясни въпросите:                  
 


  1. В коя държава е живял анентаторът  преди? Каква националност е същият?
     


Предпоследен въпрос:
 


  1. Колко още време ни трябва да почакаме докато признаем, че „ислямският екстремизъм в България е една много голяма грижа“ / цитатът е от грама на американското посолство публикувана в Уикилийкс на 15 декември 2011-та/?
    В декларацията си в Парламента депутатите пропуснаха думата „ислямски“ пред  думата „тероризъм“. Същото словосъчетание обаче беше някъде в думите на мюфтиите на България – сиреч това нещо не е толкова страшно да се каже. Особено като се има предвид, че у нас ние не назоваваме проблемите си.
     


И най-важният въпрос – нека си го кажем – въпросът за българската логистика на атентата и как е възможна тя. Ако не отговорим на тези въпроси все едно нищо не сме научили от един атентат и с нетърпение и незнание ще се наложи да чакаме втори. Недай боже.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.